Inlägg från: Future Mrs Martin |Visa alla inlägg
  • Future Mrs Martin

    Välgörenhetsfavours!?

    Jag och min fastman har ochsa tankt ha valgorenhets favours pa varat brollop.

    Jag kan inte tanka mig att nagon kan bli sur for att tex cancerfonden far pengar hellre an att de far nagra chocladbitar nar de far 3 ratters middag samt tarta.
    Go for it :)

  • Future Mrs Martin
    Festochfoto skrev 2013-03-13 12:57:56 följande:
    Ni kan göra en donation i tex läkare utan gränser, cancerfonden eller sos barnbyar till varje sällskap och sedan kombinera det med något av de personliga sakerna som jag nämnde ovan

    Ja vi hade inte tankt gora personliga donationer med varje gasts namn, hellre de hundralappar man skulle lagga pa godis ger man till cancerfonden ochsa far gasterna tex en rosa bandet pin.

  • Future Mrs Martin
    Chicita skrev 2013-03-13 13:25:23 följande:
    Det handlar inte om att "bli sur" och inte heller att man är ute efter att få godis.
    Det handlar om att jag i första hand hellre ser att brudparet lägger sina pengar på något annat.
    Som exempel:
    Varför ska vissa absolut ha favours för kanske 2-4000:- (totalt alltså, inte per gåva) när dom inte anser sig ha råd med tårta, utan köper frysta kladdkakor från ICA istället.
    Eller dom som tar kuvertavgift - och ändå promt ska ge bort en gåva... 
    Många tycker nämligen att dom "måste" ge gåvor. Det låter ofta som att det är något som man absolut måste göra (om man läser i trådarna här)
    Och även de som har råd - tja om det inte är något som hör ihop med/ speglar brudparet så tycker jag att det är slöseri med pengar...

    Och i andra hand - jag vill (som majjja också skrev) gärna välja vilken välgörenhetsorganisation jag stödjer själv.
    Det kan vara så att man har tagit ett aktivt val att inte stödja en viss organisation pga olika anledningar och då vill man inte helt plötsligt få sitt namn kopplat till den organisationen.
    Det är som sagt en helt annan sak att brudparet säger  "det här ligger oss varmt om hjärtat, istället för presenter till oss så vill vi hellre att ni sätter in en slant här".

    De flesta gånger så är det inte en donation i gästens namn heller, eftersom att man då skulle behöva göra lika många transaktioner/ beställningar som man har gäster. Utan det brukar bli att brudparet beställer X antal "vaccinationspaket" eller liknande. Alltså i sitt eget namn, det är ju det som står på kvittot. Och sen gör dom egna små kort där det står "vi har donerat det här i ditt namn"... Det är faktiskt lurendrejeri... Gästens namn är inte nämnt någonstans där donationen är gjord.

    Om jag var gäst på ditt bröllop och du hade gjort en donation "i mitt namn" till cancerfonden.
    Men att du inte på något sätt hade koppling till något med cancer. Att varken du eller någon släkting eller nära vän hade cancer alltså... Tja jag hade inte blivit sur, jag hade inte skällt ut dig, jag hade inte sagt något alls. Men jag hade tänkt "Vad onödigt. Dom pengarna hade dom kunnat lägga på något annat istället" och den så kallade "gåvan" hade lämnat en fadd smak i  min mun, för du har i så fall gjort ett försök att framstå som omtänksam och engagerad i något du inte är. Och det känns falskt för mig.

    Om du däremot har en koppling till cancer i någon form (har själv, har haft eller någon du känner har/har haft) så hade jag uppskattat att få vara med och ge en gåva. Men det är i så fall mitt val. Och jag hade gärna gett ett bidrag själv, där jag bestämmer hur mycket jag vill ge.
    För ärligt talat... "donationer i gästens namn"... Hur mycket brukar det bli per person? 15-20 Det är nästan mycket för att vara en favour... Och även om den totala summan blir en rejäl slant, så är det en spott i havet mot vad jag själv skulle kunnat donera.

    Men ett förslag
    Varför inte sätta upp en liten "insamlingsbössa" med en fin skylt bredvid där ni skriver något i den här stilen:
    Vi har valt att inte dela ut gästgåvor (så kallade favours) utan vi lägger dom pengarna åt sidan för en donation till *valfri organisation*.
    Vill du hjälpa oss att göra bidraget större?
    Lägg en slant i bössan (och skriv ditt namn på kortet här bredvid om du vill, det är helt ok att donera anonymt)

     
    Hur kan tex pengar till forskning mot cancer ge en fadd smak i munnen?
    Jag vill inte ge mig in i en diskussion jag gav endast en annan sida till valgorenhets favours an din.
    Nar jag gar pa brollop och ser att brudparet har gett pengar till valgorenhet sa tanker jag endast fint att de har gett till andra som behover det.  Och sadana har saker avspeglar ju ofta brudparets personlighet.

    Vi har olika asikter, vill man ge till valgorenhet tycker jag att det ar bra och vill man inte, sa gor det inte :) Valet ar ditt. Jag tycket inte att man som gast behover bry sig jatte mycket om vilka favours det ar utan istallet lata brudparet ha den dag som de sjalva vill.
Svar på tråden Välgörenhetsfavours!?