• Aniara4

    Honnörsbordet. Skillda föräldrar

    sommar2014 skrev 2013-02-11 22:22:28 följande:
    TS: Mitt förslag är att ni utgår från "standardplaceringen" och så fyller ni på med bonusföräldrarna på utsidorna utifrån vilka ni tror kan trivas ihop.

    Brudgummens mor - brudens far - bruden - brudgummen - brudens mor - brudgummens far

    (fr vä till höger sett fr gästernas håll)
    Så tycker jag också, och vi gjorde så, förutom att min pappa inte var med, honom hoppade vi helt sonika över och ersatte inte honom med någon. Traditionellt sitter ju brudens föräldrar på vardera sidan om brudparet, med brudgummens föräldrar utanför. Sen kan man fylla på med andra nära släktingar, och föräldrars nya partners kan ju vara såna. Vi hade tre såna respektive, och min mammas man hade svärfars fru till bordet. Men de satt längre ut än föräldrar och syskon.

    Sen håller jag med Chicita om att platserna längst in på mittersta tungan/tungorna på ett E-bord kan vara de bästa ur konversation-med-brudparet-synpunkt. Vi satte våra närmaste vänner där, och jag tycker också det funkar bra att ha tärnor/marskalkar, som ju ofta är nära vänner, där.
  • Aniara4
    Fenuril skrev 2013-03-13 13:53:16 följande:
    Åh, nej jag har jättebra relation till mina föräldrar (även om deras nya inte har så bra relation med varandra...). Däremot är alla skilda med nya partners, så det blir tio personer (inklusive oss) vid honnörsbordet, det fungerar inte rent praktiskt. Absolut max 6 får plats, och då är det TRÅNGT. Så, vilka ska man utesluta? Det fungerar inte alls, hur man än gör så blir någon sårad.
    Men i så fall borde det väl vara ganska lätt att motivera att ni två och era biologiska föräldrar är de 6 som sitter vid honnörsbordet? Ingifta styvföräldrar brukar traditionellt prioriteras lägre vid formella tillställningar, och det finns absolut inget som säger att era föräldrar måste få ha sina respektive vid samma bord - såvida de inte är nyförlovade och -förälskade och därför bör få sitta tillsammans och ägna varann all sin uppmärksamhet....

    Men jag tycker nog man kan välja att sitta tillsammans med brudföljet också om det känns mer rätt, bara man pratar med föräldrarna i förväg så att de är införstådda med hur ni tänker och att det inte är en dissning. Särskilt om föräldrarna är traditionella och/eller lättkränkta!
  • Aniara4
    Fenuril skrev 2013-03-13 14:10:11 följande:
    Ja, du har rätt. Det är kanske så enkelt. =) 

    Det jag kan känna är att festen blir lite roligare om folk får sitta tillsammans med folk som dom trivs och kan ha kul med. Och även om både mina och blivandes föräldrar har bra relationer med sina ex, så är det kanske inte den ultimata bordspartnern... Det är svårt sånt här tycker jag.  Men jag borde nog prata med dom först och främst, så jag vet hur dom tänker. =) 
    Men de behöver ju inte sitta med sina ex! Din mamma sitter med hans pappa, och din pappa med hans mamma. Ibland är det traditionella bäst!
  • Aniara4

    Det beror ju också på hur många platser man har. Vi hade ett långt E (med fyra relativt korta tungor; avlång lokal) med 14 platser  på honnörsbordet, så vi fick ju in några stycken! Förutom föräldrar och syskon med respektive fick vi in en morbror och prästen (som var en kompis)!

  • Aniara4
    sansun skrev 2013-03-13 23:33:19 följande:
    Men jag har ett annat dilemma, min mamma är död sedan 8 år tillbaka. Pappa har en särbo sedan 2 år men känner inte att jag vill att hon tar mammas plats vid honnörs bordet. Tycker JÄTTE mycket om henne men det känns fel helt enkelt. (Tror inte hon skulle vara bekväm i det heller) Sambons föräldrar däremot är "standard" alltså gifta med varandra Hur ska vi placera "oss" för att det ska bli vettigt? 
    Antingen kan du sätta någon annan kvinna som betyder mycket för dig där, eller så kan du göra som jag gjorde med min pappa - bara hoppa över den platsen. Jag övervägde att placera min bror till höger om mig, men av olika skäl skippade jag det och satte svärmor direkt bredvid mig istället. Så om du inte har någon som känns tillräckligt viktig för att ta din mammas plats kanske svärfar kan sitta direkt bredvid din make, och din pappa och din svärmor till höger om dig.
Svar på tråden Honnörsbordet. Skillda föräldrar