Inlägg från: Norrskensflamman |Visa alla inlägg
  • Norrskensflamman

    Min far vill föra fram mej till altaret....

    annagustafson89 skrev 2013-01-22 11:57:38 följande:
    Sen ska vi vigas av en kvinlig präst, ung också (supernöjd) och hon ville verkligen inte att pappa skulle överlämna mig pga vad det stod för. men vi kom fram till en lösning som hon föreslog, och det är att min far för in mig en bit, lämnar av mig, och då fortsätter jag fram själv till min blivande, och vi går in sista biten tillsammans. Som en symbolik att jag kommer ifrån min familj, men som en individ tog jag mig till kärleken och nu ska vi stötta varandra vidare genom livet :)

    De här "halva" brudöverlämningarna, som även prinsessan Victoria tyvärr valde vid sin vigsel, tycker jag är lika konstiga som övriga brudöverlämningar. Om även brudgummens mamma/pappa skulle följa honom en bit på vägen så skulle det kanske kännas liiiiiite mer begripligt. Men jag förstår inte varför det alltid är just bruden som måste följas en bit på vägen och överlämnas av en fader eller moder. Varför, varför, varför är det aldrig brudgummen som behöver stöd från sin familj som han nu lämnar för kärlekens skull och börjar ett gemensamt liv med sin brudgum???


    Och över huvud taget så förstår jag inte vad föräldrarna har med själva vigseln att göra? Jag menar de flesta är ju ändå över 20 år när de gifter sig nuförtiden. Ofta har man bott tillsammans ett bra tag innan giftemålet och ofta har man redan barn tillsammmans. Varför ska man helt plötsligt symbolisera att man lämnar sin familj, något som man (i de flesta fall) redan gjort för länge sedan!


    Min mor och far deltog vid vår vigsel och de fick hedersplatserna längst fram, precis som min makes föräldrar.


    Det här är bara mina personliga funderingar och jag menar inte att klanka ner på någon som väljer en annan utformning av sin vigsel. Men jag uppskattar TS:s vilja att inte motgå sin församlingsprästs ställningstagande.


    För vigselceremonin i kyrkan är en del av en gudtjänst. Det är ingen privat ceremoni. Om församlingen beslutat att man ska följa den månåriga tradition som vi faktiskt har i Svenska kyrkan, d v s att brudparet går in tillsammans, så tycker jag man ska respektera det. Annars har man ju ett ypperligt alternativ i den borgerliga vigseln, som man kan utforma lite mer som man vill.


    Lycka till TS med ditt bröllop och hoppas du får en oförglömlig och fantastisk vigsel, huruvida du går in med din far eller med din blivande make


     


     

  • Norrskensflamman
    GustavB skrev 2013-01-22 11:06:07 följande:
    Jag bad min svärfar om lov också. Lägger inga värderingar i det hela alls, tycker också det är en fin tradtion. Precis som jag inte lägger några religösa värderingar i att fira påsken eller några hedonistiska värderingar i att dansa runt midsommarstången.
    Det var trevligt och intimt att få prata seriösa känslor med min svärfar och även hennes svärmor.
    Min fästmö blev jätteglad över att jag hade pratat med hennes föräldrar innan.

    Hon vill även att hennes pappa ska lämna henne vid altaret och hon är en kvinna som dedikerat 5 års universitetsstudier till kvinnlig jämställdhet.

    Att folk väljer att läsa in och tolka vissa grejer på negativa sätt (läs: ägodel) är bara tragiskt.

    Det var ju bra att din fästmö blev glad, det är ju ändå det viktigaste. Det hade inte jag blivit.


    Jag tycker inte alls att det är en trevlig tradition, jag visste inte att den fanns kvar i Sverige faktiskt?


    Verkar, av flera inlägg här i tråden, att det är flera som tycker det är gulligt att blivande maken frågar hennes pappa om lov. Saknar dock inlägg där bruden frågat sin blivande svärfar om lov att få äkta dennes son...


    Är inte det lika vanligt då, eller är det inte lika gulligt?


    Jag menar inte att vara spydig, utan det är en rent nyfiken fråga, för jag vill verkligen veta om det är vanligt det också? Vore jätteintressant att få höra om det och hur föräldrar och brudgum reagerade!


     


     


     

  • Norrskensflamman
    Red Lion skrev 2013-03-11 22:32:25 följande:
    Men om man är så nervös och har en historia av scenskräck varför utsätta sig för något sånt? Kan man inte redan stå där framme när gästerna kommer in , komma in från sidan eller varför inte att brudgummen går upp för altargången mot sin brud? Inte bara för att undvika brudöverlämning med alla medel utan för att göra det mindre jobbigt om man känner såhär. Allt måste inte vara enligt tradition eller som man tänker sig, det viktigaste är väl att man är bekväm och trygg på sin bröllopsdag? Har aldrig förstått det där med att se varann för första gången i kyrkan. Oftast har man väl glott på varann i flera år och sån wow-effekt som många beskriver tror jag inte det blir... ;) Men där gör alla som man vill förstås ( med prästens godkännande så klart). Försöker bara ge ett annat perspektiv.

    Ja i HelenaFredriks fall så vore det ju ypperligt om brudgummen, som inte alls verkar ha problem med att visa upp sig inför folk, gick själv uppför kyrkgången (ev. överlämnades av sin mor/far) till sin brud som väntar vid altaret. Kan inte det vara ett alternativ?


     


    Om man inte vill ses före vigseln, om man vill ha den där WOW-effekten när man ser varandra uppsnoffsade, ja då kan man ju ses just utanför kyrkan eller i vapenhuset precis innan man går in tillsammans.


    Bara lite förslag på alternativa upplägg...


     


     


     

  • Norrskensflamman
    HelenaFredrik skrev 2013-03-12 10:23:45 följande:
    Du menar att jag skulle stå SJÄLV där framme????

    Du mig skämta aprillo :0)

    För min del så känns vårt upplägg bäst och tryggast. Och det är väl ändå viktigast? Elelr ska man sätta sina egna känslor åt sidan pga andras värderingar??

    Nej, inte ska du göra det om du känner så! Trodde det jobbiga var att gå in med allas blickar på sig. Den som står där framme har nog lite mindre fokus på sig. Men har du sådan scenskräck så är det ju inget alternativ. Isåfall måste ju pappa el mamma stå med dig där framme.


     

  • Norrskensflamman
    anotherplace skrev 2013-06-10 00:33:52 följande:
     Men ni som nu har så starka åsikter emot det, hur reagerar ni då typ nu när Madelene blev förd till altaret av sin far? Är det någon skillnad på att kungligheter ska kunna? Men inte vi andra? :).
    Jag reagerar på samma sätt, nästan starkare; Jag skruvar på mig och tycker det är pinsamt, sorgligt och beklämmande samt att det blir ett löjets skimmer över vigselakten med dessa överlämningar.
    Madde o Vickan om några borde ha visat upp för världen den fina traditionen som Svenska kyrkan har att brudparet går in tillsammans!! Som representanter för Sverige så tycker jag det var otroligt synd att de inte tog chansen här...
     
Svar på tråden Min far vill föra fram mej till altaret....