• JW2014

    Vad anses om bröllop med kuvertavgift?

    Malin13 skrev 2013-03-01 13:55:52 följande:Jag har varit på bröllop som haft kuveravgift och bröllop som bjudit på allt. Ingen av gångerna behövde jag höja på ögonbrynen, för båda gångerna har jag valt att inta döma personerna. Bröllop utan kuveravgift önskade dom sig en slant till bröllopsresan, dom fick 500kr av mig och min sambo. Bröllopet med kuveravgift var kostnaden 200kr/person så alltså 400kr för oss båda. Sen ser jag att ni diskuterar att folk kanske inte har råd att komma. Självklart, det måste man respektera, även om jag ser det svårt att inte kunna lägga undan ca 50kr i månaden om man räknar att man får inbjudan 4 månader innan. Men lika mycket som att dom som inte har råd att komma så lika mycket kanske brudparet inte har råd att bjuda alla utan kuveravgift och jag skulle aldrig kunna välja bland mina närmaste. Sen har jag väl sån tur att mina vänner och släktingar inte dömmer mig, lika tur har dom så att jag vet att dom skulle komma till mig om dom känner att dom inte skulle ha råd och vi skulle lösa det. I slutändan handlar det ju inte om pengar utan jag har valt att använda mig av kuveravgift för att kunna fira en av mina viktigaste dagar med alla jag vill och inte utesluta någon.Men om man inte har råd att BJUDA alla gäster som man vill på middag så kanske man får bjuda alla på en billigare buffe eller bröllopsfika istället.Jag skulle gärna bjuda 200 pers på en 4 rätters middag på ett slott... men det har jag inte råd med och jag vill inte att gästerna ska betala så jag planerar något annat istället :)Jag gnäller inte om jag blir bjuden på ett bröllop med kuvertsavgift, utan ler och betalar. Men egentligen så kan jag tycka att det är lite som att gästerna "tvingas" betala inträde för att få äran att uppfylla brudparets dröm om en stor fest.  Då går jag hellre på en bröllopsfika och känner mig som en bjuden gäst istället för betalande kund.MEN det är säkert väldigt olika! I många umgängeskretsar så är detta kanske vanligt och alla uppskattar när det är kuvertavgift. Så länge brudparet och alla gäster är bekväma så kan man ha vilket upplägg man vill :)

  • JW2014
    Malin13 skrev 2013-03-01 13:55:52 följande:
    Jag har varit på bröllop som haft kuveravgift och bröllop som bjudit på allt. Ingen av gångerna behövde jag höja på ögonbrynen, för båda gångerna har jag valt att inta döma personerna. Bröllop utan kuveravgift önskade dom sig en slant till bröllopsresan, dom fick 500kr av mig och min sambo. Bröllopet med kuveravgift var kostnaden 200kr/person så alltså 400kr för oss båda. Sen ser jag att ni diskuterar att folk kanske inte har råd att komma. Självklart, det måste man respektera, även om jag ser det svårt att inte kunna lägga undan ca 50kr i månaden om man räknar att man får inbjudan 4 månader innan. Men lika mycket som att dom som inte har råd att komma så lika mycket kanske brudparet inte har råd att bjuda alla utan kuveravgift och jag skulle aldrig kunna välja bland mina närmaste. Sen har jag väl sån tur att mina vänner och släktingar inte dömmer mig, lika tur har dom så att jag vet att dom skulle komma till mig om dom känner att dom inte skulle ha råd och vi skulle lösa det. I slutändan handlar det ju inte om pengar utan jag har valt att använda mig av kuveravgift för att kunna fira en av mina viktigaste dagar med alla jag vill och inte utesluta någon.
    Försöker igen med annan webläsare så kanske det blir mer lättläst :)

    Men om man inte har råd att BJUDA alla gäster som man vill på middag så kanske man får bjuda alla på en billigare buffe eller bröllopsfika istället.

    Jag skulle gärna bjuda 200 pers på en 4 rätters middag på ett slott... men det har jag inte råd med och jag vill inte att gästerna ska betala så jag planerar något annat istället :)

    Jag gnäller inte om jag blir bjuden på ett bröllop med kuvertsavgift, utan ler och betalar. Men egentligen så kan jag tycka att det är lite som att gästerna "tvingas" betala inträde för att få äran att uppfylla brudparets dröm om en stor fest.  Då går jag hellre på en bröllopsfika och känner mig som en bjuden gäst istället för betalande kund.
    MEN det är säkert väldigt olika! I många umgängeskretsar så är detta kanske vanligt och alla uppskattar när det är kuvertavgift. Så länge brudparet och alla gäster är bekväma så kan man ha vilket upplägg man vill :)
  • JW2014

    Vancouver: det löser man genom att skriva " önskar oss ett anonymt bidrag.." Bättre att ge ett litet bidrag anonymt än att behöva säga nej till en syster eller kompis bröllop för att man inte har råd ;) Fast jag tycker att det är principen, att BJUDA sina gäster eller kräva inträde av sin familj och vänner för att dom ska få vara med i firandet. Jag vill att mina gäster ska känna sig omhändertagna och lite bortskämda :)

  • JW2014
    lisast skrev 2014-08-02 23:50:41 följande:

    Om man läser vett & etikettspalter t ex Ribbings i DN så är det numera vedertaget att man kan ta en kuvertavgift men kanske inte förvänta sig presenter om man gör det. Tidigare var det inte fint men nu gör man det! Vi gjorde det och det var ingen som tyckte att det var konstigt på något sätt. Det är väl bättre att man ber sina vänner om stöd och har fest än att inte kunna ha fest för att man inte har råd att bjuda alla man vill på allt!

    Det som inte är ok enligt vett & etikett är att önska "kräva" bidrag till t ex resor osv. En present är en frivillig gåva som ska ges till brudparet utan krav. Däremot är det vedertaget att man kommer med en gåva men storleken eller värdet ska ingen kommentera utan man ska glatt ta emot den! 


    Jo men säger du inte emot dig själv nu? Är det ok att kräva en fast summa kuvertavgift för att folk ska få komma istället för presenter? Men inte ok att önska sig ett bidrag till en resa??

    När man säger att folk måste betala entré avgift på en fast summa för att få komma så är det väl samma sak som att förvänta sig att dom ska ge en present av samma summa? Ni kan kräva 300kr/person och då indirekt mena att ni förväntar er att paret annars hade gett er en present för minst 600kr. Då menar ni ju att ni inte hade släppt in något par med en present för under 600kr. "Betala eller stå kvar utanför" är ju samma sak som att säga " ge en present eller stå kvar utanför"

    Det är jobbigt att inte kunna bjuda alla, men det är värre att inte kunna gå på ex sin systers bröllop för att man inte har råd med entréavgift, resa, kläder och eventuell övernattning... Det är en stor skam att erkänna att man får dra ner på barnens nöjen eller leva på knäckebröd resen av månaden bara för att få bevittna någons bröllop.

    Vi bjöd på allt och skrev att vi inte önskade oss något. När folk ändå frågade så sa vi att vi uppskattade ett bidrag till resan eller fruktträd/bärbuskar. Vi hade gärna bjudit 200 pers på ett bröllop i ett franskt slott eller liknande.. Men då hade vi bara haft råd att bjuda 50pers. Så vi fick anpassa vår budget istället och kunde bjuda alla.
Svar på tråden Vad anses om bröllop med kuvertavgift?