Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Huvudbry med huvudrätten!

    Är det vana servitriser eller är det "villiga vänner"?
    För det brukar bli så att en eller två jobbar med uppläggning och resten serverar. Så då är det inga 6 personer man ansvarar för.
    Och jag vet inte riktigt hur du räknat. För 6 personer gånger 5 servitriser = 30 personer.
    Om ni blir 55 så kommer alltså varje servitris ha ansvar för 11 personer och inte 6 under förutsättning att alla 5 kan vara ute på golvet och servera och inte behöver stå och lägga upp maten.
    Jag har själv ansvarat för bord med 15-20 personer på större middagar på hotellet jag jobbade på förut. Men då krävs det att man har lite vana i alla fall.

    Visst kan ni ha fisksoppa om ni vill.
    Men varför skulle det inte gå att hålla det varmt samtidigt?
    Ni behöver inte ha båda sakerna i ugnen.
    Köttet kan värmas / varmhållas på spisen i en täckt form med lite vätska (sky eller sås) medan gratängen står i ugnen. Det garanterar ju dessutom ett saftigt kött. 
    Fisksoppa känns inte så matigt för mig även om det är jättegott. Så jag hade nog försökt hitta ett sätt att värma/ varmhålla den andra maten där istället.

  • Chicita

    Ah då läste jag fel, jag läste en servitris per bord och 6 personer per bord.

    Vi har löst det på det här sättet när vi har stora sällskap (då pratar vi mellan 500 och 600 sittande matgäster) på restaurangens stora lokal. 
    Två kockar står och lägger upp mat på tallrikar så fort dom bara hinner.
    Under tiden så går servitriserna och hämtar så många tallrikar dom kan bära och så går vi i vad som kallas för "ormen". Dvs att vi tar borden i en bestämd ordning. 
    Bord 1, bord 2 osv... och hjälps åt att få ut alla tallrikar bord för bord, för då får alla vid varje bord sina tallrikar ungefär samtidigt i alla fall.När man har slut på tallrikar så går man tillbaka och hämtar nya med mat pålagt, till alla bord har fått sin mat.
    Sen dukar man av "sitt" bord, ser till att dom får dryck och servar med allt annat som "ens eget bord" har behov av. 
    Ju fler tallrikar som dom hinner förbereda innan man börjar serveringen - destå fortare går det ju att få ut maten. (logiskt Flört )

    Ja om ni ska ta hjälp av restaurangskolan med serveringsbiten så borde dom kunna hjälpa till med maten också (i alla fall ett värmeskåp Glad )

  • Chicita

    Om du kan få låna ett värmeskåp så kan potatisgratängen stå i det för det är ju inte lika känsligt för uppvärming som köttet är.
    Om ni känner någon ni litar på som kan hantera köttet så kan denne i så fall bryna det och låta det gå klart i ugnen till rätt temperatur.
    Värmeskåpet behöver inte stå i köket. Det kan stå i en korridor eller till och med utomhus. Bara det finns ström till det Glad 

Svar på tråden Huvudbry med huvudrätten!