• Annamolly

    Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...

    Min fastmans foraldrar brukar ge mig smycken i julklapp och fodelsedagspresent (ibland saker hans mamma haft, ibland nya men alltid akta). Dessutom far jag alltid presenter av hans mostrar och fastrar, till exempel en handvaska eller en klanning. Hans familj har annu mindre pengar an min. Men dom ar Greker och gavor och gastfrihet ar viktigt.

    I ar gav min mamma foljande julklappar till min fastman nar vi kom till Sverige over julen:

    En silikon-pensel man ska ha nar man bakar. Hon gav honom en exakt likadan forra aret som present (inte vid jul).

    En kokbok fran Arla, dar alla recept inneholl Arla-ingredienser som "Arla's kesella med lok och timjansmak", tex. Jag ar ganska saker pa att hon fatt den gratis eftersom hon brukade jobba pa Arla, och det vet min fastman om.

    En helt vanlig Nivea deodorant som man kan kopa vart som helst.

    En helt vanlig burk med har-gele som man kan kopa vart som helst.

    En ask med chokladtryffel som vi sedan sag var pa rea pa den lokala narbutiken.

    Egentligen var det ju ganska manga saker, men jag tror att hon har kopt allting pa ICA nere pa hornet, och det verkade aven fastmannen inse. Det ar inte sakerna eller kostnaden jag bryr mej om, men jag undar hur jag sjalv skulle kanna mig om jag kom till hans familjehem over jul, dar ingen pratar engelska med mig, och sedan fa gavor som verkar signalera "dig kostar vi inte pa vare sig tid eller pengar". 

    Han har inte sagt nagot rent ut men jag tror att han blev lite lessen, speciellt som att jag fick en massa fina klader i present medan han satt dar med sin lilla hargele. Jag vet inte om jag borde be om ursakt till min fastman for min mammas presenter eller lata bli att gora en grej av det?


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Svar på tråden Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...
  • maxmamma
    Annamolly skrev 2013-01-0

    om du inte gillar mina svar låt bli o läs dem då. det kan inte vara svårare än så eller hur?!

    om du sen inte gillar att man tycker det verkar konstigt att anklaga sin morsa för o vara snål o inte bry sig om din sambo får stå för dig.

    ja du lilla gumman, hoppas du får fortsatt fina gåvor av hans släkt, när inte din mamma vill ge honom detsamma.

    Tycker iaf att hon hade honom i åtanke trots att det var enkla grejjer hon skänkte honom.  Hade hon struntat i honom totalt hade hon väl knappast bemödat sig o ens ge nått överhuvudtaget.

    Ger du gåvor o presenter  till folk du inte bryr dig om? jag tror du ger presenter till folk du bryr dig i o har i åtanke.

    jag köper inte presenter till folk som är betydelselös för mig, jag köper åt dem som jag bryr mig om o har i åtanke o jag ger det jag tror de blir glad över, gillar någon parfymer så köper jag väl en parfym o nån som gillar böcker får väl en bok, men det måste inte kosta skjortan bara för att ge en gåva.

    Var det inte tanken som räknades när man väljer att ge nån en present? jag ger hellre en billigare sak som blir uppskattad än en dyr som inte betyder nått för givaren.

    har man ansträngt sig mindre som givare bara för att man ger nått som inte är superdyrt? jag kan väl ha ansträngt mig som tusan för o hitta en bra present fast den inte var superdyr.

    jag kan gå o köpa en dyr present utan särskilt stor ansträngning att införskaffa men blir den presenten roligare bara för att den är dyr men som jag inte behövde anstränga mig för att hitta?

    Tror nog en enklare o billigare present kan vara jätterolig att få när man vet att givaren ansträngt sig för att hitta den o ge den till mig o vet att jag blir glad för den trots att den inte var särskilt kostsam.

    och vill inte din mamma anstränga sig o leta personligare grejjer säg åt henne att om hon inte orkar anstränga sig o bara ger blä prylar så kanske hon ska låta bli att ge om hon ändå inte har för avsikt att få mottagaren glad o känna sig uppskattad. 
  • smisa

    Jag förstår att du blir ledsen för det hade jag också blivit. Det handlar inte om pengarna utan tanken bakom presenten, hon hade kanske kunnat köpa något mer "betydelsefullt" för samma pengar som hade tytt på en större omtanke... men till hennes försvar kanske hon har väldigt mycket annat att tänka på och att din fästmans present inte var en hög prioritet mot allt annat som ska fixas inför jul och hon gjorde det bästa hon kunde då :)

  • maxmamma

    om vi lägger ner alla trista kommentarer så kanske du kunde säga så här till din sambo att:

    ja morsan har så trist fantasi så då blir det sånna här enkla grejjer o du kanske kunde på ett lite humoristiskt sätt även säga nått i stil med att: hon köpte siliconpensel o kokbok för hon trodde du gillar att laga mat?

    för varför ska DU ta på dig skulden för hennes dåliga fantasi? Det är väl hon som ska skämmas över sin fantasilöshet o inte du för du är väl inte hon? 

    Och kan ni inte ge tillbaks siliconpenslarna och hoppas hon fattar piken?

    sen kanske du kan ta ett snack med morsan o säga att det får gärna vara enkla grejjer men med lite känsla bakom dem? för om han låt säga gillar böcker, skulle hon inte kunna tänka sig att köpa en bra bok till honom även om den inte är nån dyr present nästa gång han kommer på besök eller kan få i present eller julklapp?

    kanske inte så lätt o köpa personliga gåvor när man inte vet vad mottagaren gillar att få?! 

    hon kanske gav honom sånt hon själv vill ha i present/julklapp??

    och kanske förklara svenskars sätt att ge gåvor inte är på samma sätt som i hans hemland och förhoppningsvis kan han inse att i sverige där ger man inte gåvor på samma sätt som han o hans familj är van vid?

     

  • Annamolly

    Maxmamma, hur kan du skriva en san har trad:

    www.brollopstorget.se/Forum-1-86/m4254663.html

    Och samtidigt halla pa och mobba andra anvandare har? 

    Du har inte ens reagerat pa att andra ar upprorda over dina elaka kommentarer. Flera har poangterat din otrevliga ton men du valjer att ignorera det och forstatta skriva en massa 'rad' till mig (som ar helt irrelevanta eftersom du inte ens har forstatt vad mitt problem var - det var inte pengar, men det hade du vetat om du hade last ordentligt).

    Du kan sluta nu. Och i framtiden, tank lite pa vad du skriver, vi ar faktiskt riktiga manniskor bakom skarmen. Man kan ju undra om det verkligen var alla andra pa det dar hastforumet som skapade san otrevlig stamning eller om du hade en roll att spela dar ocksa.

     


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    smisa skrev 2013-01-01 22:42:43 följande:
    Jag förstår att du blir ledsen för det hade jag också blivit. Det handlar inte om pengarna utan tanken bakom presenten, hon hade kanske kunnat köpa något mer "betydelsefullt" för samma pengar som hade tytt på en större omtanke... men till hennes försvar kanske hon har väldigt mycket annat att tänka på och att din fästmans present inte var en hög prioritet mot allt annat som ska fixas inför jul och hon gjorde det bästa hon kunde då :)
    Jag tror absolut att det ar sa. Hon hade mycket att sta i. Jag ar inte alls 'arg' pa henne, sjalvklart inte. Jag var bara orolig for att min blivande man skulle tro att min mamma inte bryr sig. Men det tror han inte, vi har pratat om det. Jag tyckte bara att skillnaden blev sa pataglig, vilket ar andledningen till att jag skrev vad jag far av hans familj. 
    2013.06.22 Samos, Grekland
  • PiaB

    Men maxmamma, ser du inte själv hur du uttrycker dig? Jag skulle kunna citera var jag tycker du "mobbar" men det skulle ta halva natten då det är precis alla dina inlägg mot TS. Titta bara på den senaste meningen i ditt senaste inlägg. Du har en klar bild av henne och är glad att hon inte finns i din närhet. Vad exakt har din åsikt om henne med frågan att göra? Hur hjälper du henne i sin fråga med att trycka ner henne och hoppas hon får det liv hon förtjänar o.s.v. Jag måste säga att jag känner mig chockad av ditt uppträdande.


     


    Jag önskar att du kunde läsa igenom dina inlägg och se hur du uttrycker dig och sedan försöka känna efter om det skulle kännas trevligt om någon svarade dig så? Men har man ingen självinsikt så har man inte.


  • Chicita

    Jag måste säga att jag också blir rätt paff när jag läser i den här tråden.

    Som jag förstått det så är TS inte speciellt sur, upprörd osv över sin mammas present till blivande maken.
    Men hon behövde få prata av sig...

    Det är något alla kan behöva få göra ibland. Det kallas för dumpning.
    Att man skriver / säger till någon "jag blir så JÄVLA irriterad över...." betyder inte att man anklagar någon, eller att man kommer att ge sig på den personen och bråka eller gå och sura över något beteende någon längre tid.

    Det är samma princip som när du maxmamma, berättar om dina svärföräldrar.
    Vi förstår din frustration och irritation över deras beteende. Och vi vet att du behöver få prata av dig och få ur dig dom tankarna. Alltså håller vi (i alla fall de flesta) inne med kommentarer som säger emot eller sårar. Även om någon kanske tänker annat...
    Eller som när jag hade haft en riktigt elak hotellgäst och gick in "bakoffice" som det kallas, och sa till någon kollega att "åh vilken idiot... han/hon sa...".
    Sen kunde jag gå ut med ett ärligt leende, för då hade jag fått dumpa ur mig irritationen och slapp gå och irritera mig på saken mer. Oavsett om min kollega lyssnade eller inte Flört

    Jag tolkar TS inlägg som att det hade varit helt ok om hennes mamma bara hade lagt lite tanke bakom presenterna. Hellre kanske en trisslott och en ask Alladin och en kram, tillsammans med en förklaring om att hon ju inte vet vad han gillar.
    Än "sistaminutenpresenter" från typ ICA.
    Att TS själv sen fick riktigt fina presenter gör ju att det kan se ut eller tolkas som att mamman inte gillar hennes blivande man. Det blir liksom lite av "du är inte värd bättre än det här, men min dotter kan jag lägga pengar på".
    Att ge bort saker som man själv fått gratis känns ju mer som "oj jävlar, jag har glömt köpa present till XXXX" än "jag vet ju att du tycker om att laga mat, alltså får du lite saker för det". Och jag kan förstå hur man i den situationen när man själv sitter där med fina paket, kan känna lite skamkänslor.
    Inte för att man egentligen skäms för sina föräldrar, utan för att situationen känns pinsam just då.

    Jag brukar göra en sak när jag känner mig påhoppad eller utsatt...
    Jag skriver klart mitt svar, men postar det inte.
    Sen går jag ifrån datorn en vända (går med hunden eller något kanske, eller bara gör lite kaffe) och sen läser jag igenom svaret igen. Och så försöker jag få det att inte låta så elakt...
    För det finns ju flera sätt att säga samma sak på. Man kanske inte alls menar det på ett elakt sätt, men sättet man skrev på kan tolkas så.
    Och om vi alla försöker gå in med tanken att de som skriver till oss (eller allmänt i trådarna) inte är ute efter att vara elaka, så är det lättare att inte automatiskt tolka svar som elaka.
    Hoppas ni förstår vad jag menar där Flört  Lite trött just nu...

  • Annamolly

    Chicita: Tack for ditt insiktsfulla inlagg. Det kanske kan fa utgora slutet pa den har traden. 


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Annamolly
    majjja skrev 2013-01-02 14:55:25 följande:
    Oj, vilken dålig stämning det blev. ts, Jag hoppas att mitt inlägg inte tolkades som kritik, det var i så fall inte min mening.
    Nejda, ditt inlagg var inte taskigt alls, tank inte pa det!
    2013.06.22 Samos, Grekland
Svar på tråden Jag ar lite besviken pa min mammas presenter till min fastman...