• Boringbrick

    Vad jobbar du med?

    Hej! Startar denna tråd delvis för att det är intressant att veta och delvis för att jag själv står inför valet av vad jag ska plugga till, och det finns ju säkert miljoner yrken jag inte ens vet om, så tänkte att det var ett bra sätt att få igång tankeverkstaden. 

    Så ni får gärna skriva vilket yrke ni har, och om ni känner för det får ni också gärna skriva ner vilka egenskaper som passar att ha för det yrket! :)  

  • Svar på tråden Vad jobbar du med?
  • Augusti13

    Kul att se så många olika yrken!
    Jag jobbar som marknadsassistent på huvudkontoret till en stor butikskedja och tycker det är lite av ett drömjobb. Sköter Facebook, Twitter, presskontakt, bokar annonser samt gör copy till produkter och annonser etc.


    Är utbildad journalist från början, vilket är en jätte bra bas-utbildning om du frågar mig - öppnar för många jobb inom marknad, information och kommunikation :)

  • Anonym (tantflicka)

    Jag är psykolog.
    Tycker nog att den viktigaste egenskapen i det här yrket är empati, förmågan att sätta sig in i andra människors känslor och situation. Naturligtvis behöver man ha ett stort intresse för människor överlag, och en vilja att hjälpa. Sedan är det absolut en fördel att vara kreativ, inte minst när man arbetar med terapier då man behöver hitta olika infallsvinklar och strategier för att kunna hjälpa människor att utvecklas. 
    Tror aldrig att man blir fullärd i det här yrket, och det är väl också det som gör det roligt. 

  • Victoria

    Jag jobbar som flygvärdinna och jag älskar det jobbet!! Den enda nackdelen är väl att jag är borta från min blivande rätt mycket ibland, men det går bra och jag blir alltid lika lycklig när jag kommer hem till han!

    Innan det började jag med att jag som 16-åring skulle bli brandman, började på ett räddningsgymnasium men eftersom de ändrade anställningsregler och stuff så hoppade jag till undersköterska, har jobbat på en gruppbostad och inom hemvården och det var även det riktigt roligt!

    Nu brukar folk skoja om att jag gick från "manlig" till "kvinnlig", men jag har nog ändå hittat mitt yrke som jag verkligen älskar

  • Boringbrick

    Tack så jättemycket för alla svar! :) Verkligen kul att så många har svarat, och härligt att alla/de flesta verkar trivas så bra med sina yrken/framtida yrken. :) 


    SZ2013 skrev 2012-12-07 11:12:31 följande:
    Jag är advokat (pluggade på juristlinjen och har sen jobbat på en advokatbyrå i några år). Jag jobbar med affärsjuridik och tycker att det är jättekul. Våra klienter är ofta större svenska och utländska företag som behöver hjälp i transaktioner etc. eller olika löpande ärenden. Man jobbar mycket men jag tycker att det är väldigt utvecklande och man lär sig saker hela tiden. Personliga egenskaper som passar in är nog att man är utåtriktad och social, tycker om att arbeta i projekt, gillar ordning och reda och att man är lite nördig och gillar att ha koll på regler för allt En sak som är bra med juristutbildningen är att det finns väldigt många olika typer av jobb att välja mellan sen - man måste egentligen inte alls specialisera sig under utbildningen. Den största nackdelen tycker jag är att man, av naturliga skäl, har svårt att använda utbildningen utomlands. Lycka till med ditt val och hoppas att du hittar något som du tycker är kul!
    Åh, min pojkvän vill bli affärsjurist, kanske ska visa honom detta du skrev :) 

    Tack! Hoppas jag också :)
     
  • Sailergirl

    Jag är förpackningsutvecklare på ett stort livsmedelsföretag. Det är ett varierande arbete där man har kontakt med många olika avdelningar. Jag är både nere i produktionen och ser till så att förpackningarna fungerar i maskinerna och med på möten med marknad och produktutvecklare för att ta fram förpackningar till nya produkter.

    Jag är utbildad civilingenjör-industriell ekonomi och inriktade det mot förpackningar och förpackningslogistik. Som förpackningsutvecklare ska man gilla att arbeta i projektform och ha många bollar i luften. Man ska vara bra på att priortera samt ha en god förmåga att lösa problem. Har man arbetat på andra sätt med förpackningar tidigare krävs inte en civilingenjörsutbildning. Det finns även andra mer specifika förpackningsutbildningar som kan vara en väg in. Att jah fick det här jobbet berodde nog främst på att jag verkligen har ett brinnande intresse för förpackningar.

     

  • Annamolly

    Vilka intressanta jobb alla har!

    Jag ar utbildad till statsvetare och har tva deltidsjobb: Ett som field researcher for ett foretag som utfor sociala undersokningar for den offentliga sektorn, och ett som research assistant for en organisation som jobbar med kvinnors och barns manskliga rattigheter i den forna Sovietunionen. Just nu haller jag pa med en rapport om Kazakhstan och hur organisationen kan utoka sin verksamhet dar, och sedan ska jag skriva en likadan rapport om Uzbekistan. 

     


    2013.06.22 Samos, Grekland
  • Sörön10

    Sångpedagog och sångerska! Mina drömyrken! Pluggade till lärare ett par terminer och vantrivdes mer och mer efter varje termin. Hoppade av och sökte musikutbildningen och kom in! Överlycklig! Så glad att jag vågade följa mitt hjärta! Nu får jag göra det jag trivs med. Inte hur många tjänster som helst där ute men frilansar också. Mammaledig nu så jag sjunger för dottern dagarna i ända!


  • Boringbrick
    Sörön10 skrev 2012-12-07 23:32:03 följande:
    Sångpedagog och sångerska! Mina drömyrken! Pluggade till lärare ett par terminer och vantrivdes mer och mer efter varje termin. Hoppade av och sökte musikutbildningen och kom in! Överlycklig! Så glad att jag vågade följa mitt hjärta! Nu får jag göra det jag trivs med. Inte hur många tjänster som helst där ute men frilansar också. Mammaledig nu så jag sjunger för dottern dagarna i ända!
    Det låter underbart att vara mammaledig - DET är mitt drömjobb.. att vara mamma ;) Härligt att folk vågar följa sina hjärtan!

    Vart i landet bor du?- jag har faktiskt letat sångpedagog.. kanske fult gjort av mig att fråga här, ber isf om ursäkt :) 
  • Anonym (Psykolog)

    Jag är psykolog, ganska ny sådan. Innan jag började på utbildningen har jag gjort en massa olika saker, och det ser jag som en fördel. Jag hade inte blivit en bra psykolog om jag hade börjat när jag var 21 (gymnasium+ett års yrkeslivserfarenhet)

    En bra grej är att det finns så väldigt många olika områden man kan arbeta inom som psykolog. Jag hittade den här listan över delämnen inom psykologi:
    Arbets- och organisationspsykologi Biologisk psykologi Ekonomisk psykologi Emotionspsykologi
    Handikappsykologi Hälsopsykologi Idrottspsykologi Klinisk psykologi Kognitionspsykologi Kulturell psykologi Militärpsykologi Miljöpsykologi Missbrukspsykologi Motivationspsykologi Musikpsykologi Neuropsykologi Pedagogisk psykologi Perceptionspsykologi Personlighetspsykologi Politisk psykologi Psykofysik Religionspsykologi Rättspsykologi Socialpsykologi Teknikpsykologi Utvecklingspsykologi

    Själv är jag egentligen mest intresserad av neuropsykologi. Man kan t.ex. utreda vilka funktioner som har blivit påverkade av en hjärnskada och hjälpa till att hitta strategier för att hantera och kompensera dem, eller göra tester för att se om någon har kognitiva problem och vad de kan bero på - en tidig demenssjukdom, hjärnskada, depression osv. Det är en mer naturvetenskaplig inriktning som jag gillar!

    Men jag tycker också om att arbeta terapeutiskt och hjälpa människor att förhålla sig till sina liv och sina problem. Jag har valt KBT-inriktning för att det är rationellt och rättframt, man spelar med alla kort på bordet, och jag känner att jag kan vara mig själv i rollen som terapeut. (Jag säger inte att en psykodynamisk terapeut inte är sig själv, men min personlighet passar mycket bättre i kbt.)

    Jag var aktiv i kyrkan när jag var ung men är det inte längre, och jag betraktar inte mig själv som troende, men jag tycker att jag ändå till stor del har kvar min människosyn sedan den tiden. Jag tänker att oavsett hur sjuk, otrevlig, provocerande eller jobbig en människa är så finns det längst inne ett okränkbart värde, något heligt om man så vill, som innebär att varje person förtjänar att bli bemött med respekt. Även när man måste sätta gränser, eller kanske i synnerhet då. Jag har jobbat en hel del i psykiatrin, och jag tyckte att den synen hjälpte mig att behålla tålamodet med de jävligaste patienterna. Det är en människa, som har ett lidande, som tar sig ett uttryck som inte alltid är så trevligt. Men på samma sätt som en sjuksköterska inte kan lasta patienten för att den är äcklig med sitt vätskande bensår så kan man inte lasta en psykotisk person för att den inte har någon social kompetens.

    Kort sagt har jag aldrig tvivlat en sekund på mitt yrkesval!

  • Frida87

    Jurist är jag men jobbar förtillfället inte som det. Kommer i januari att börja jobba som HR -trainee eftersom både jag och min man vill göra en mer internationell karriär och det är väldigt svårt som jurist. Så nu får vi hoppas att jag trivs med HR här i Mexico. Har läst arbetsrätt och internationell rätt som specialämnen så tror att det blir bra :). 

Svar på tråden Vad jobbar du med?