Inlägg från: stormhelen |Visa alla inlägg
  • stormhelen

    Funkar kombinationen?

    Millan75 skrev 2012-11-03 20:30:38 följande:

    Har också namnfunderingar inför det stundande bröllopet. Våra barn har samma efternamn som sin pappa; ett MKT vanligt efernamn (Karlsson). Har alltid tyckt att man "ska" byta efternamn som kvinna när man gifter sig, men eftersom jag nu har ett mkt OVANLIGT efternamn så undrar "alla"vad jag ska heta - och det har fått mig att börja tveka hur jag ska göra.


    Ska jag byta? Behålla mitt eget? Eller heta båda efternamnen? Får ibland för mig att dubbelefternamnet blir lite krystat. Skulle alltså i så fall heta MatholdKarlsson....


    HJÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLP MIG!!!!


    Enligt svensk lagstiftning så får man inte ha dubbla efternamn sedan namnlag 1901. Men i och med namnlagen 1982 så får man ta den ena partens efternamn som ett mellannamn. Ett mellannamn har inte samma status som ett efternamn har, därför får era framtida bar inte ta mellan namnet utan endast efternamnet. 
  • stormhelen
    Tilda93 skrev 2012-12-05 13:49:38 följande:
    det tycker jag är sjukt faktiskt!!
    Vi vill ha ett dubbelnamn , och bara för att vi gifter oss så får inte våra framtida barn heta likadant..

    Ja, jag vet. Det vill vi också ha. Vi är lika upprörda som du med att våra barn inte får ta mitt efternamn som vii tänkt ha som ett mellannamn då man inte längre får ha dubblaefternamn.


    Det finns däremot ett kryphål, om du har kvar ditt efternamn och tar din m2b:s efternamn som ett mellannamn, och din m2b behåller sitt efternamn men tar ditt efternamn som ett mellan namn så får barnen ta mellannamnet från en av föräldrarna. Alltså kommer en förälder och barnen att ha samma efternamn (och mellannamn), men då har den andra förälden inte ssamma namn. Och era barns barn får inte ta mellannamnet som de då har utan bara efternamnet.


    Jätte knäppt.


    Tycker att det är super konstigt att man inte får ta dubblaefternamn. Jag kan ju förstå om man skulle gifta sig med någon som har dubblaefternamn om man själv redan har det att man då inte kan ha 4 efternamn, men då borde man ju kuna få välja och vilket av de dubblaefternamnen man vill ha.


    Men men så ser lagstiftningen ut iaf.

  • stormhelen
    filibustern skrev 2012-12-05 14:20:18 följande:
     

    Om ett dubbelefternamn har tagits innan namnlagen 1901 så finns de kvar i släkten, och de får ha kvar sina dubblaefternamn. Har de "dubblaefternamnen" tagits efter det så är det inte ett dubbelefternamn utan efternamn och mellannamn. Måde efternamnet och mellannamnet skrivs ut på viktiga dokument och sådana saker vilket då kan se ut som att det är ett dubbelefternamn, fast det igentligen inte är det. Jag tror att det kan vara därför som många inte vet att man inte får ha dubblaefternamn längre.


    Jag hade inte koll på det själv förens vi började prata om det här med att vi ville ha dubbelefternamn. Vi sökte lite på internet om information om hur man gör. Vi hittade då information om att man inte fick ha dubblaefternamn. Vi ringde då PRV för att kola med dem, och de bekräftade informationen vi hittat. Sedan berättade de om kryphålet som jag skrivit om i inlägget ovan.


    Efter det så har jag även läst namnlagen själv.

  • stormhelen
    Tilda93 skrev 2012-12-05 17:16:01 följande:
    Jo men jag vill ha samma efternamn som min blivande man, annars försvinner lite utav saken att gifta sig, tycker jag :)
    Men hoppas det ändras!!

    Ja, jag håller med. Poängen är ju med ett namnbyte att man vill ha samma namn och att ens barn ska få ta de namnen.


    Jätte knäpp lag. Vi får helt enkelt hålla tummarna att den ändras.


    Men fram till dess så kommer vi iaf få ta mitt namn som mellannamn, och min m2b:s efternamn. =/

  • stormhelen
    VictoriaE skrev 2012-12-07 18:56:11 följande:
    www.regeringen.se/sb/d/12512/a/137844

    Kan vara av intresse- hoppas hoppas hoppas att det blir nagon andring i Mars =)
    Ja, vi får verkligen hoppas att det ändras. Dock så kan det säkert ta några år innan den nya lagen vinner laga kraft efter att en granskning har gjorts. Men skulle beslut tas att man ändrar namnlagen så är det iaf ett steg i rätt riktning. Man kan ju kanske ändra sitt mellannamn till ett efternamn om det skulle vara möjligt.
Svar på tråden Funkar kombinationen?