Inlägg från: Anonym (vill stötta) |Visa alla inlägg
  • Anonym (vill stötta)

    Självkänsla

    Min sambo har dålig självkänsla vilket märks mer och mer. Det hämmar honom och oss i livet. Det märks inte så mycket i det dagliga livet men när det gäller större saker och beslut så vill han vänta med allt. Saker som att gifta sig, skaffa barn, åka på långresa och flytta är saker som han inte vill göra nu och orsaken är att han inte riktigt vågar för att han har låg självkänsla, är rädd för att misslyckas och inte känner sig bekväm med förändringarna även om det är saker som han egentligen vill göra. 

    För mig är han ju världens underbaraste och borde inte behöva vara osäker på sig själv. Han är snygg, smart, rolig, vältränad, har ett bra jobb och bra ekonomi. Saker som jag tror ligger bakom den dåliga självkänslan är att han aldrig har tagit några risker utan alltid gjort trygga saker inom sin komfort zon, att han har en kronisk sjukdom som han egentligen inte har några direkta besvär av i vardagen men jag vet att han känner sig svag och annorlunda pga den och att han har ett ganska litet socialt nätverk och står inte sina kompisar så nära som han skulle vilja. 

    Jag försöker vara stöttande, ge komplimanger och tala om att jag älskar honom för den han är och inte för vad han åstakommer, utseende osv men jag vet inte vad jag kan göra mer. Jag har försökt prata med honom om detta men oftsat vill han inte eftersom han tycker att det är jobbigt. Han vill inte gå till en kurator eller liknande.

    Jag vet att det finns många kloka personer här så jag hoppas att någon kan ge mig tips på hur jag kan hjälpa min kille till en bättre självkänsla. Det är svårt att stå bredvid och att se att han inte mår riktigt bra och samtidigt blir jag frustrerad över att inget händer, vilket får mig att få dåligt samvete.

  • Svar på tråden Självkänsla
  • Anonym (vill stötta)

    Tråkigt att höra att du blivit illa behandlad och mått dåligt men tack för att du delar med dig! Detdär med att testa nya saker och tänja på gränserna det är väl det jag har försökt lite med men jag ska göra det mer.

    Just den biten med bröllop har jag inte så bråttom med själv heller även om jag vill göra det inom ett par år. Det som jag tycker är viktigast just nu är att flytta och jag kan ju inte direkt gå och köpa en ny lägenhet och sälja den nuvarande som överaskning på samma sätt som när man friar tyvärr Tungan ute 

    Sen vill jag åka på en längre resa ihop med honom också och vill att han ska vara delaktig och med i planerandet men han tar inga initiativ alls på den fronten så jag kanske ska testa att planera hans drömresa och preliminär boka och se vad han tycker när det är klart för betalning och avresa? Jag har inte pengar till att betala en sån resa för oss båda tyvärr annars hade jag mer än gärna bjudit honom på det.

    Min teori är att han börjar komma igång med andra saker som flytt, resa, osv skulle komma närmare även bröllop och barn. Det är ingen stress än men jag vill inte riskera att vara för gammal när vi börjar försöka få barn. 

  • Anonym (vill stötta)

    Om det är någon som har mer tips så tar jag tacksamt emot dem!

  • Anonym (vill stötta)

    Jag puffar lite här igen. Ingen annan som har erfarenhet av nedsatt självkänsla eller tips på hur man som närstående kan hjälpa?

  • Anonym (vill stötta)

    Vi försöker att prata om det och vill jobba med det tillsammans men vet inte hur man gör det rent konkret.

  • Anonym (vill stötta)

    Vad gulligt att du kom ihåg och vill kolla läget!

    Det går väl långsamt men åt rätt håll känns det som. Vi har börjat prata mycket mer om svåra saker som vi tidigare till viss del har undvikit vilket känns bra. Sen har det väl inte hänt så mycket rent konkret mer än att vi har börjat titta på lägenheter och tillslut ändå enats om ett område som vi båda kan tänka oss att flytta till så nu väntar vi på att "vår" lägenhet ska komma ut till salu. Sen är jag fortfarande betydligt mer aktiv i att leta än vad han är men han föreslår att vi ska gå på visningar och så ibland iaf. Jag tror som sagt att om vi börjar göra något sånt så kommer fler saker komma lättare efteråt.

    Jag har dock lite svårt att komma på bra "push-överraskningar", komplimanger är lätt att ge men jag vet inte riktigt vad jag ska ta med honom på för aktiviteter som är lite utanför komfortzonen för att tänja på gränserna. Har du eller någon annan förslag? Förstår att det inte är lätt då det är individuellt men ändå.. Sånt som jag kommer på har ofta med att åka bort till nya ställen att göra men det kostar ju i regel en del och nu försöker vi ju spara pengar till insats. Eller träning/fysiska aktiviteter men han är inte så intresserad av att göra någon annan träning eller aktivitet än det han redan håller på med.

    Kram 

  • Anonym (vill stötta)

    Tack så mycket för tipsen! Gå ut på promenad och ta bilder på varandra och omgivningen var ett jätte bra förslag och någon sorts provning får vi också styra upp :)

  • Anonym (vill stötta)

    Ibland är det svårt att komma på nya saker själv, man tänker i samma banor som annars och då är det bra med någon annans vinkel :)

Svar på tråden Självkänsla