Inlägg från: Theodora |Visa alla inlägg
  • Theodora

    Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?

    Alltså det här pengatiggeriet fattar jag ingenting av...det låter mer som en önskan att få sitt bröllop betalt och gärna en slant över...hm. Jag skulle aldrig ge pengar i present, det är sånt som barn önskar sig. Det är inte värdigt eller fint tycker jag. Önska presentkort till resa skulle jag dock kunna tänka mig i brist på fantasi. Antingen är många som sitter här på forumet mkt unga och inte vet bättre, man ber inte om pengar av utomstående människor som inte tillhör familjen och knappt ens då. Sen kanske man får pengar ändå och får se det som "bonus" men att gå ut offentligt som vuxna människor och önska pengar av andra vuxna människor...helt ofattbart låg nivå på takt och känsla. Jag må vara 40+men jag hoppas verkligen inte jag är ensam om att vara kritisk till detta tänket?

  • Theodora

    Har följt diskussionen efter att jag slängde in en kritisk kommentar ang det känsliga ämnet pengar. Jag står fortfarande fast vid att man som vuxen person inte önskar sig pengar av andra vuxna människor. Kanske har det med min uppfostran att göra och det är jag i så fall tacksam för.
    Argumenten FÖR är tydliga: Vi vill inte ha fler onödiga prylar...ursäkta mig men snacka om att idiotförklara sina gäster att inte lyckas hitta en bra och rolig present. Det finns något som heter önskelista om man nu inte litar på sina gästers förmåga. Butiker brukar vara mycket hjälpsamma med att låta brudpar registrera en önskelista i deras butik där gäster kan få tips vad man önskar sig. Men detta bör så klart skötas av värdpar/värdperson som hjälper till med bröllopet.
    Jag har också svårt att tro att man i 20-30 års ålder (största åldersgruppen här inne) har precis allt för att skapa ett komplett hem. Om man mot all förmodan skulle ha det så kan det ju knappast vara något problem att få en flaska champagne, ett årgångsvin, en ballongflygning, en gourmetmiddag på lokala restaurangen etc etc. Fram för mer presenter och bort med pengatiggeriet!

  • Theodora

    Anonym! Det första hänvisade till dig. Övrigt var mer allmänt runt frågan och övriga pinsamma pengatiggares ursäkter. Varför inte skriva i inbjudan eller vid förfrågan att frågor kring presenter/gåvor kan tas upp med värdpar/brudtärna/toastmaster? Jag reagerar mkt på att skriva kontonr i inbjudan samt ens nämna presenter i densamma. Sköt det snyggt!

  • Theodora

    Man önskar inte pengar, punkt! Precis som andra oskrivna regler och sociala koder som gör umgänge smidigt och trivsamt, man tuggar inte med öppen mun, ligger med sin bästa kompis kille eller tränger sig i kön på ICA. Att man sen FÅR pengar, gåvor, presentkort, brödrostar eller whatever är bara något att vara tacksam över. Precis som alla andra normala människor så tar jag alltid med något när jag är inbjuden på middag, fest el bröllop. Men om det stod i inbjudan att det enda som önskades var pengar (linda in det bäst ni vill, alla fattar att ni egentligen inte har råd med bröllop och resa och önskar att gästerna istället ska betala detta) ...inkl kontonummer...då skulle jag först tacka nej till evenemanget och sedan sluta höra av mig till personen ifråga. Detta fenomen kanske är en lantortsgrej för jag aldrig råkat ut för det en enda gång på 45 år, tack och lov. Första gången jag hörde talas om "kuvertavgifter" och pengar istället för presenter var när jag blev medlem här, ca 1 vecka sedan. Som jag skrev tidigare, sköt presentbiten snyggt! Budskapet ni sprider till nya unga medlemmar är att det är normalt att önska pengar och snart t.o.m. ett krav för att kunna genomföra ett bröllop med allt vad det innebär. Ta ned bröllopet till vad det faktiskt handlar om, att fira två som valt varandra för kärleks skull. Allt annat är sekundärt.

  • Theodora

    Nej Fru November! Du och jag skulle nog aldrig vara vänner IRL. Jag generaliserade för att få fram en poäng med hela fenomenet. Debattera kallas det. Jag utgår såklart från mina erfarenheter och det jag läst här när jag uttrycker en åsikt. Då du tillhör pengatiggarna så förstår jag att vi är långt ifrån varandra i denna fråga och vi lär aldrig mötas. Säga upp kontakten och att sluta höra av sig är dock två olika saker. Det första är för dramaqueens, det andra är mer subtilt och lämnar även en dörr öppen till att återuppta vänskap i framtiden. I min värld så har jag aldrig hört talas om detta pengatiggeri för sponsring av bröllop och resor och jag har familj, släkt och vänner i alla åldrar och socialgrupper, dock i storstan. Att ens föräldrar hjälper till är helt avskilt från övriga gäster. Så tramsiga ursäkter som "orkar inte bära för vi ska åka tåg" eller "vi är 19 år och har redan ett komplett hem" ...men gud gift er inte då om detta med gåvor och pengar är ett sånt stort problem. Eller få bröllopet att handla om annat än pengar och gåvor. Det löser ju oftast sig självt och måste vara det sista ett bröllop handlar om. Att de flesta tiggarna här är anonyma visar bara på att de egentligen vet att det INTE är socialt accepterat att önska pengar eller sitta som TS och beräknande fråga om hur mycket hen skulle kunna snika åt sig av sina gäster enligt andra tiggares erfarenheter. Våga säg som det är: du har inte råd att genomföra ett bröllop och önskar att dina gäster ska chippa in med en summa som täcker era kostnader. Sorry men det är the cold hard truth! Talar till alla tiggarna nu.

  • Theodora

    Om det anses provocerande att tycka illa om tiggeri vuxna människor emellan på en av sina viktigaste dagar i livet, ja då är jag det. Du har dock missuppfattat VAD jag tycker illa om i denna fråga, trots att jag skrivit det flera gånger. 1. Att skriva om presenter, pengar eller annat i själva inbjudan. 2. Än värre, skriva ut kontonumret! Jag har också skrivit minst två ggr att man kan sköta det snyggt. Om du fortfarande har problem med detta så kommer vi nog inte längre i denna debatt, du och jag. Bor i Sthlm och kommer från familj i socialgrupp ett. Men det är ovidkommande, då jag känner människor i alla läger som aldrig skulle komma på tanken att göra 1 eller 2 här ovan.

  • Theodora

    Om det anses högdraget att ifrågasätta ett beteende som det tydligen endast kan kommenteras anonymt om man håller med TS, ja då är jag det också. Det är väl så här ni håller på i forumet, så länge man jamsar med och stryker medhårs så är man accepterad medlem. Jag har inte gått till några personangrepp mot någon enskild person (jo en som jag ifrågasatte intelligensnivån på, ber om ursäkt för det) här utan ifrågasatt beteendet och pratat mer generellt och allmänt om ämnet samt min egen personliga erfarenhet. Kanske någon som sitter i inbjudningstankar nu istället funderar en gång till över formuleringar kring present och pengafrågan och frågar sig själv vad hans eller hennes bröllop handlar om när det kommer till kritan. Kanske personen förstår att alla inte tycker att ett inbjudningskort bör innehålla ett kontonr. Om jag inget sagt så hade denna tråd innehållt en massa anonyma ja-sägare och kanske fått nya brudpar tro att detta är normen idag. Vilket jag anser det inte är. The End!

  • Theodora

    Alyllyra!

    Tips från iPaden! Skriv i HTML, dvs fast ihop. Gör det två ggr så får du en hel rad emellan.

    För övrigt så är det exakt så i min familj och vårt umgänge, pratar pengar är inget man gör, det är något man har. Det är nyrika som gärna nämner pengar i olika sammanhang.

Svar på tråden Ni som önskade er pengar, hur mycket fick ni?