Inlägg från: kitkät |Visa alla inlägg
  • kitkät

    Orientaliskt bröllop

    Lavelii, 
    Jaha, då är det inte den slöjan som jag provade. Jag provade en från Pronovias. Får jag fråga hur mycket din slöja kostar?
    Jag ska ju få min slöja uppsydd av sömmerskan på White Birds, men hon kunde inte ge mig någon prisuppgift förrän hon har varit och kollat på tyll och sett vad det kostar först + arbetskostnaden.

    Tärnklänningarna har inte kommit ännu. Dom är ju specialbeställda, eftersom jag valde färg utifrån färgkarta så då tar det ca 2-3 veckor att sy upp dom. Men jag kan visa dom när dom anlänt! Hoppas det blir rätt nyans nu, svårt att få sig en uppfattning om färgen utifrån en färgkarta. 
    edressit har butik i Tyskland, England och USA. Men jag tror att dom syr upp i Kina faktiskt, och när jag har beställt därifrån tidigare så skickar dom paketet som en gåva, då slipper man tull etc.  

    Nä, jag ska inte ha någonting alls över min brudklänning. Vi gifter oss i slutet av sept och förhoppningsvis hänger lite av sommarvärmen kvar tills dess! Och sen som du säger, man vistas ju inte ute längre perioder och under fotograferingen får man väl bita ihop om det är kallt? 

    Alltså, visst är det otroligt vilken sommar vi har fått i år? Det har ju knappt regnat. I alla fall inte här i Örebro. Det är soligt och varmt varje dag. Det måste vara Sveriges bästa sommar någonsin? Jag har då inget minne av något annat år då sommaren har varit så bra vädermässigt. 
    Synd bara att jag jobbar natt, har missat hela sommaren!
    Jag hoppas att inte det vänder helt och hållet och istället blir regn varje dag i september. Haha.  

  • kitkät

    Först och främst;


    Mustikka,
    Ett stort grattis till er! Jag hoppas att er dag var allt ni drömt om och att ni får ett långt och lyckligt äktenskap. Jag tänkte på dig i lördags ska du veta! :)
    När du kommer tillbaka ska du få ge oss råd om do's and don'ts!


    Pagnie,
    Välkommen hem igen och i synnerhet välkommen tillbaka till tråden! Jag har inte hunnit läsa din blogg, men det låter ändå som att ni har haft en fantastisk semester.
    Nu vill jag höra allt om bröllopet, alla detaljer som du har missat, do's and don'ts? Hur flöt allt på? hur skötte Olles krog sig? Vad bör vi tänka på inför bröllopsdagen? Vad fick ni i bröllopspresenter? Vad får vi absolut inte glömma? Ge oss allt du har! :)
    Tänk att du är gift nu och inte behöver planera längre. Jag har faktiskt avundsjuk på dig, jag börjar tröttna på detta planerande. Jag vill bara att det ska vara över nu!

  • kitkät

    goli & Lavelii,


    Känns det jobbigt att det blir 150 gäster till slut när ni först fick svar om 127, eller känns det som att det är bättre nu eftersom då fyller ni ut lokalen mer, goli?


    Min största rädsla inför detta bröllop är just gästlistan - att folk inte ska bry sig om att OSA. Som tur är har jag en kontrollfreak till pappa (jag har fått hans gener). Det är ordning och reda på honom, han är inte som många andra syrianer typ "Äh, det löser sig" eller "Ee, det är lång tid kvar tills dittan och datten"! Han vill att saker och ting ska vara ordentligt.
    Igår frågade han mig om folk har börjat höra av sig och sedan sa han att om dom inte gör det så ska han och mamma påminna folk, så att vi får svar från allihop verkligen!


    Min släkting ska gifta sig nästa helg och hennes mamma ringde till min mamma i helgen och sa att många fortfarande inte hört av sig och att dom mer eller mindre måsta gissa hur många från varje familj som kommer!
    Jag är SÅ glad att vi skrev hur många antal gäster som Inbjudan avser, då behöver vi aldrig vara oroliga för att det ska komma fler från en familj än vad vi har räknat med!


    En annan sak som är som en klump i magen på mig är det faktum att många av mammas kusiner har flytt till Sverige från Syrien. Alltså människor som vi inte har haft kontakt med sedan mina föräldrar flyttade till Sverige för 30 år sedan. Men ändå så verkar det som att många av dom förväntar sig att bli bjudna på bröllopet! Och grejen är att vi inte ens har bjudit alla hennes kusiner som bott i Sverige sedan tidigare! Vi har bara bjudit dom som vi har bra kontakt med!
    Min mormor är kvar i Syrien (den enda som är kvar där från vår närmaste släkt) och varje gång min mamma ringer för att prata med henne så tar släktingar över telefonen och tjatar på att vi måste bjuda den och den som har kommit till Sverige! Mamma har såklart jättesvårt att säga ifrån, men vi vill ju inte bjuda dom! Det är inte bara en eller två personer, det är snarare 30!
    Senast i lördags när jag var i Stockholm så ringde min mamma mormor, och då tog mammas moster över telefonen och frågade om vi hade bjudit den och den? Jag hörde det och när mamma la på så blev jag ursinnig och grät av ilska. Hur fan kan man ställa krav? Tror dom att det är som i Syrien, hela byn kommer till ens bröllop? Jävla idioter! Jag blir arg bara jag tänker på det!
    Samtidigt så vill jag inte att mamma ska hamna i kläm - hon säger att dom snackar skit i Syrien om vilka vi har bjudit och inte bjudit. Men jag skiter fullständigt i om dom blir "osams" med oss, vi träffar ändå aldrig dom! Så vad spelar det för roll? Men jag vill inte göra mamma ledsen, hon vill ju att jag ska få det bröllopet som jag vill ha med dom gäster som jag vill ha där, men samtidigt så kan hon inte rakt av säga till dom att vi inte vill bjuda dom. Hon försökte lite fint säga att vi har bokat lokalen för längesen och att vi inte kan bjuda hur många som helst, för att vi har redan bestämt antal platser etc till hennes moster. Men det hjälper inte!
    Jag bryr mig inte ett dugg om dom och vill inte ha dom på mitt bröllop. Dom är främlingar för mig och min familj, vi är bara släkt "på papper", om man säger så.


    Så ja, Lavelii, jag förstår din frustration över vissa gäster. Jag blir så trött på vårt folk! Min fästman har haft det så jävla enkelt. Ingen i hans familj har lagt sig i vilka han vill bjuda. Han har bjudit dom HAN vill! Och ingen i släkten blir sur för att han inte bjuder sin mammas kusin eller pappas faster! Det är så skönt att jag ska gifta mig med en svensk, då kan jag ta avstånd från alla dessa traditioner som bara innebär huvudvärk!


    Och en annan sak som gör mig ledsen är att min ena kusin har sagt att hon kanske bara kommer på vigseln för att hon inte har någon barnvakt till sin son. Jag blev oerhört sårad, då vi står varandra nära.
    Jag ska prata med henne, men jag hoppas att hon gör sitt yttersta för att kunna lämna bort sin son och komma på bröllopet. Det känns jättetrist att hon ens sagt så... Jag skulle aldrig kunna tro att någon av mina kusiner skulle säga att dom kanske inte kommer på bröllopsfesten. Och grejen är den att vi har sagt nej till ALLA barn, tillomed min fästmans brorsdotter, så vi kan verkligen inte göra undantag. Då kommer det bli sura miner! Och min kusin vill inte att vi ska göra undantag, för hon är medveten om att det kommer bli sura miner. Så jag hoppas att hon löser det med barnvakt!
    Och min andra kusin beräknas få barn tre veckor innan bröllopet. Jag har sagt att dom får ta med sig bebisen men hon vill inte det utan planerar att lämna hos sin svärmor, men hon kan inte lova något utan måste ta en dag i taget! Det känns också jättetrist! Det är två av mina närmsta kusiner liksom!


    Åhhhh, vad skönt att få skriva av sig!

  • kitkät

    Pagnie,
    Tack för dina råd - dom är värdefulla verkligen! Jag ska sitta och kika på din reseblogg inatt när jag jobbar och se vad du har haft för dig i Japan :)
    Jag ser på ena bilden att du har converse på dig, hade du inte dina mörkblåa ballerinaskor? 
    Har du inga bilder på brudtärnorna? Är nyfiken på deras klänningar och blombuketter! Du behöver ju inte visa deras ansikten om dom inte vill det! 

    goli & Lavelii,
    Ja, alltså jag vet inte heller hur  jag ska göra med strykning av klänning och när man i så fall ska hämta den? Samma dag som bröllopet kanske? Det blir nog så! Haha Lavelii, jag har också tänkt den tanken "Tänk om klänningen blir förstörd när dom ångar den?". 
    Men goli, jag tycker att du ska hämta klänningen samma dag som bröllopet, du har ändå inga andra alternativ vad gäller underkjol. Har du någongång provat underkjolen till din klänning?
    Lavelli, svårt för dig när du måste hämta ut klänningen två dagar innan bröllopet, men kanske den inte skrynklas ändå om man är försiktig och t ex hänger den på hotellrummet direkt? Annars så kanske du kan lämna in den för strykning samma dag som du kommer till Stockholm och så har dom två dagar på sig. Då kan du också hämta ut den samma dag som bröllopet! 

    goli, synd att du inte har några bilder från din provsminkning, men skönt att du blev nöjd! Men ett tips, skriv ner det du minns att hon använde vid sminkningen, ifall hon skulle glömma det på bröllopsdagen! Det är därför det är bra att ha bilder med sig på bröllopsdagen från provsminkningen. 

    Jag slutar aldrig förvånas över vad gäster är kapabla till att säga/göra. Ska jag skratta eller gråta åt dina historier Lavelii? Hur kan man som gäst förvänta sig att brudparet ska lägga ner tid, energi och pengar på barnpassning när dom tydligt har uttryckt att det ska vara ett barnfritt bröllop? 
    Och detta med att gäster kommenterar avstånd, val av kyrka eller festlokal har jag också fått uppleva! Inte från många, men en del. Vi har valt att vigas i Mariefreds kyrka av en rad olika anledningar, jag blev förälskad i den när vi var på besök i Mariefred, den ligger fint till vid vattnet (det är vatten runt hela Mariefred), vi kan fotograferas vid Gripholms slott som ligger där och så ligger Mariefred nära Södertälje, så våra gäster från Örebro behöver inte åka hela vägen till Centrala Stockholm (om vi hade valt en kyrka där istället) för att sedan åka tillbaka till Södertälje. Dom åker ju förbi först Mariefred och sedan Södertälje på väg till Stockholm.
    Mariefred ligger ju mellan Örebro och Stockholm kan man säga, men mycket närmare Stockholm/Södertälje. Från mina föräldrars hem till Mariefred tar det ca 35 min, och från Mariefred till Södertälje tar det sedan 15 min.
    Mariefred blir en kompromiss - trettiofem min bort för mina gäster från Stockholm och ca en timma och femton minuter för gästerna från Örebro (istället för över två timmar till Centrala Stockholm). Men ändå så har jag hört klagomål från mina gäster; "Varför har ni valt en kyrka så långt bort?" Ingen av dom svenska gästerna har klagat på att vi inte har valt att gifta oss närmare Örebro. 
    Jag blir så förbannad! Kom inte om det är så besvärligt då! 

     

  • kitkät

    Och nu ska jag bjuda på ett lite positivare inlägg. Såhär ser närmaste tiden ut för oss: 

    Nästa vecka på torsdag, den 8/8 så har jag min provsminkning/håruppsättning. Måste leta fram mer inspiration! Lavelii, jag minns att du la upp en bild på jättefin uppsättning (snelugg, lite 50-tals känsla). Kan du lägga upp den igen? 

    Och när vi ändå är i Stockholm så ska vi träffa Panorama och gå igenom alla detaljer! Jag och min fästman ska sätta oss ner nu i veckan och göra en lista med allt som vi vill ta upp med dom, så vi inte glömmer något. 
    Sedan på lördagen (den 10/8) ska vi på min släktings bröllop, det ska bli kul att gå på bröllop så tätt inpå vårt! 
    Alltså jag måste fråga Lavelii, du skriver att ni ska träffa Afram flera gånger innan bröllopet. Vad säger ni till varann då? Finns det så mycket att prata om? 

    Den 17/8 så ska vi hålla en inför-bröllopet-middag med våra två bestmans (min bror och O's bror) samt mina två brudtärnor (mina bästa kompisar) och gå igenom schemat för bröllopsdagen samt vem som ska göra vad och när det ska göras (t ex hämta brudklänningen, hämta brudbuketten etc). Det är bara min bror och min ena brudtärna som är syrianer, så dom andra två har ingen koll alls på hur det går till på syrianska bröllop.
    Vi tänkte att det därför blir ett bra tillfälle att umgås innan bröllopet, så att alla får lära känna varann också (O's bror har aldrig träffat mina brudtärnor), förklara hur saker och ting går till och vad som förväntas av dom på bröllopsdagen. Vi vill släppa så mycket som möjligt på dom på bröllopsdagen, så att vi slipper tänka på något alls! 

    Den 26/8 åker vi till Estland och handlar sprit! Vi ska få låna pappas kompis skåpbil, så det blir perfekt! Vi har ringt runt till olika biluthyrningsföretag men dom flesta tillåter inte en att åka utomlands med deras bilar. Så det är skönt att det löste sig med bil ändå! 

    Och så vill jag komma med den glädjande nyheten att jag verkar ha gått upp i vikt! Jag provade min brudklänningen igen nu när jag var i Stockholm och den satt perfekt över magen. Tidigare så satt den löst. Det känns jätteskönt, jag var orolig att jag skulle behöva sy in den ännu mer, vilket skulle bli ännu ett projekt att behöva tänka på. Jag vill dock ändå sy på lite extra tyllvolanger runt höften för att få till lite former! 

  • kitkät

    goli,
    Jag hoppas att ni fick en dag fyld av glädje, lycka och skratt, trots missödet med frisören! Tänk att du nu är gift och inte ska planera bröllop med oss längre. Jag hoppas dock att du hänger kvar. Jag skulle verkligen sakna dig annars. 

    Du får berätta allt! Och jag skulle gärna vilja se bilder på er två. 

    Grattis till bröllopet och må ni få ett långt och lyckligt liv tillsammans.  

  • kitkät

    Lavelii,
    Jaha, ni har bara träffat Afram två gånger hittills? Haha, jag trodde ni redan hade träffats sisådär tolv gånger. Och det var därför jag undrade, för jag förstod inte varför man måste träffa arrangören så många gånger. Men då är jag med! 
    Vi har också träffat arrangörerna två gånger och vi ska träffa dom två - tre gånger innan bröllopet. Det känns precis lagom! Även om jag har väldigt stora problem med kontrollbehov så känner jag verkligen ingen stress eller oro över den delen, jag litar på att dom kan sköta sitt jobb utan att jag behöver träffa dom ett tiotal gånger och gå igenom eller checka av varenda liten detalj. 

    Och på tal om kontrollbehov, du skriver att du inte vill delegera ut uppgifter till någon annan för att du vill ha kontroll över allt. Menar du då att du på bröllopsdagen vill åka ut själv och hämta brudbuketten och allt annat som måste göras dagen innan bröllopet eller på bröllopsdagen? 
    Nä, jag vill absolut inte tänka på att behöva göra något alls på bröllopsdagen. Vi kommer därför att delegera ut uppgifter till våra brudtärnor/bestmans, t ex någon som hämtar brudbuketten, någon som hämtar corsagen, någon som tar hand om våra mobiltelefoner ifall vi får samtal om ev. missöden! Det får dom vi litar allra mest på ta hand om åt oss! 
    Mitt råd till er är att göra samma sak, delegera ut uppgfter så att ni kan slappna av på bröllopsdagen. Det är verkligen ett råd jag har fått från ALLA brudpar jag har pratat med och det ska vi verkligen ta till oss!  
    Din sminkväska t ex kan du ordna dagen innan, du vet själv bäst vad den ska innehålla och packa ner den i väskan som ni ska ha till hotellet, sedan kan någon se till så väskan följer med! 

    Angående hotell så kommer vi antingen checka in mitt i natten när vi kommer eller så kommer min fästman checka in oss innan han åker till kyrkan. 

    Jo, jag ska ha underkjol men kommer sys på lite mer tyll upptill för att få lite vidd! Antingen så kommer min mamma göra det eller så ska min kompis som är sykunnig få det i uppgift! 

    Och ni behöver inget tillstånd för att hämta sprit från Tyskland, om ni blir stoppade så ska ni bara kunna visa att ni ska ha det för privat bruk, alltså bröllop. Vi kommer ta med vigselintyg, gästlista och kanske ett inbjudningskort. 

    Vad är AHA-behandling bra för? Jag är lite rädd för sådana behandlingar, tänk om man reagerar negativt och får utslag eller blir helt rödflammig? 

  • kitkät

    Idag har vi varit och beställt min vigselring, så den blir klar 16/8 :) 
    Åh, jag längtar tills jag har den hemma och kan gå och titta på den när jag vill, men mest av allt så längtar jag tills jag får bära den på fingret bredvid min förlovningsring som känner sig ensam nu.

    Angående ansiktsbehandlingar så kommer jag nog inte hinna gå på något sånt, vi gifter oss liksom om mindre än 8 veckor(!). Om man ska gå på ansiktsbehandling så ska man ju gå några gånger med några veckors mellanrum, så det känns för tajt.
    Jag har också lite ärr i ansiktet efter acne, men dom syns knappt när jag har smink och när jag är solbrun så syns dom inte alls. Så mitt tips är att sola om man vill bleka bort ärren!  

     Men Lavelii, vad vill ni göra på er smekmånad? Vill ni bara sola, bada och ta det lugnt eller åka ut på äventyr, se sevärdheter etc? Det styr ju också valet av resa, beroende på vad man är ute efter! Och har ni kollat hur vädret är i Aruba runt den perioden som ni tänkt åka? 
    Vad jag har fått för mig är att det inte finns så mycket att göra på Aruba förutom att sola och bada! Men jag kanske har fel?
    Vårt val föll på Mauritius för att det är sol och värme året om, det finns mycket att göra förutom att sola och bada, hotellen har bra standard (inte som i Thailand, då ett fyrstjärnigt hotell är som ett svenskt tvåstjärnigt), maten i Mauritius hyllas, det är en paradisö men något billigare än Maldiverna. Och så ligger det i Afrika, det är exotiskt. Haha. Nu har vi ju inte varit där ännu, men jag kan ändå tipsa er om att kika lite på det alternativet också, om det låter intressant!
    Vi kommer bo på tre olika fyrstjärniga hotell (en vecka vardera) på fina stränder, två hotell är med frukost och ett är med halvpension (frukost och middag). För hotellen betalar vi sammanlagt strax över 20 000 kr. Och för flyg tur och retur två personer strax över 20 000 kr också. Det finns så klart billigare/dyrare flyg och hotell. Det beror helt på när på året man vill åka och hur man vill bo. 

    Pagnie, om ni är ute efter möbler så kan jag tipsa om RS i Örebro! Vi kommer köpa lite möbler därifrån! Just när det gäller soffor så har dom massor att välja mellan! Mer eller mindre hela butiken är fylld med olika soffor och soffgrupper. Och om man ändå inte hittar något man gillar så har dom ett märke som heter Scapa och precis som det låter så får man skapa sin egen soffa, precis som man vill ha den. Med divan, utan divan, hur många sits, hur armstöden ska se ut, färg på tyget, myshörna eller inte, lösa eller fasta kuddar etc. Och det är inte ens dyrt! Så det är mitt tips till er! :) 

  • kitkät

    Pagnie, jag har en fråga angående band till såpbubblor. 
    Hur många såpbubblor hade ni och hur många meter band gick det åt? Vi har 96 såpbubblor men jag vet inte alls hur många meter som kan tänkas behövas för att knyta en rosett runt. 

    Och när vi ändå är inne på såpbubblor, hur gjorde ni; delade någon ut dom eller fick gästerna ta själva?  

  • kitkät

    Vi tänker likadant, på smekmånaden vill vi sola och bada, slappa vid stranden, åka på olika sevärdheter och äventyr... Vi vill inte ha en hektisk smekmånad. Men vi kunde inte bestämma vilken del av ön som vi vill bo på så vi valde tre delar - norr, öst och väst! 

    Ja just det, Aruba ligger utanför orkanbältet, så det är liten risk för regn. Det har jag också läst!  

    Nä, det var inte så farligt med 40 tusen kr för flyg och hotell. Vi räknar dock med att resan allt som allt kommer gå på ca 70 000 kr. Det beror på hur priserna ligger till på ön! Vissa säger att det är dyrt och andra säger att det är överkomliga priser, så vi får se! Det är i alla fall billigare än Maldiverna eller Bora Bora.

    Och nu till något helt annat.. Jag börjar få smått panik över saker som vi har kvar att ordna! Jag har fortfarande inte något hårsmycke eller någon slöja. Slöja ska jag fixa nu när jag åker till Stockholm, på torsdag. Men jag hade velat ha det klart redan! 
    Jag har hittat ett hårsmycke som jag gillar men jag har ingen lust att betala massa moms och tull - det fraktas från USA eller Kanada.

    Hur tänker ni angående dukningen? T ex hur vill ni ha servetterna? Vilka glas ska varje gäst? Har ni några inspirationsbilder? 

    Vet du vad jag kom att tänka på nu Lavelii? Det är bara jag & du kvar som är ogifta nu. Viola också visserligen, men hon verkar inte hänga här längre! Så nu får jag och du stå ut med varandra bara, åtminstone tills jag gifter mig. Men jag kommer nog hänga kvar en hel del efter också! 

     

Svar på tråden Orientaliskt bröllop