Inlägg från: Pagnie |Visa alla inlägg
 • Pagnie

  Orientaliskt bröllop

  goli skrev 2012-11-18 15:30:06 följande:
  ja, var ska man börja då? ni gör det inte lätt för en stackars läkarstudent som har en tenta om en knapp månad och så kommer ni med en massa idéer som jag faller för och oxå vill göra. Jag menar, herregud!

  Okej okej okej, börjar med såpbubblor. Tänkte vi oxå ha efter den borgerliga vigseln men vi kör nog på low budget varianten ooch fixar själva eller köper lite billigare. Får se vad vi hittar.

  Det där med lekar hade jag inte ens tänkt på men jag tyckte om den idén med att ställa frågor och skorna och allt... nu har vi inte heller ngn toastmaster, det e det Danny och Jessica, tjejen han jobbar med, får stå för. De är väldigt duktiga på det och vi behöver bara berätta hur vi vill ha det så fixar de det.

  Om vi haft en toastmaster så hade jag nog valt min bror. Han är en riktig spexare, faktum är att han spelar i och är med o skriver medicinarspexet i Umeå. Sen ska han och hans kompis sjunga för oss också, han e riktigt grym på det. Så det ska bli roligt!

  Det där med att iranska familjer måste sitta vid samma bord stämmer faktiskt. Det bara är så eller vi är såna. Jag har lite svårt för såna regler som att om man är förlovade får man sitta bredvid varandra men inte om man bara är tillsammans eller gifta. ??? No disrespect, ni kanske tycker om sånt men jag förstår det inte. På min kompis bröllop som var en sittning (typ i 5-6 timmar) hade hon planerat att placera min fästman långt ifrån mig och han var den enda som inte kände ngn. Detta var en vecka innan vi förlovade oss men det spelade ingen roll. Till slut fick jag spel på min kompis o krävde att sitta nära honom och det gick. Kvällen blev mycket mycket roligare så!

  Vi tänkte oxå ha familjer tillsammans med eftersom det får plats med tio pers vid varje bord så ger det oss ändå utrymme att blanda lite och det där funkar jättebra för iranier. Att tillsammans med sina egna mingla med andra. Sen gäller det att få ihop det också men det får vi ta senare. Vi tänkte be folk att osa senast 2 månader innan bröllopet så att om det e många som tackar nej så hinner vi ändå bjuda andra som vi var tvungna att prioritera bort. Tror ni det är för tidigt? Kommer ju vara samtidigt som vi ska flytta härifrån o börja nytt jobb o allt så jag tänkte att vi behöver lite extra tid...
  ja svärmor sa nu att vi sätter dom ihop som kommer från iran men annars kan vi mixa hej vilt. Haha. Så det ska vi göra. många iranier som vi blandar helt enkelt.
  ja men det är konstigt. etablerade par får sitta tillsammans så är det bara.
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-11-18 15:33:56 följande:
  Jaha, ok då förstår jag. Vad härligt att få extra svärmoderkärlek, och vad kul att dom också vill engagera sig så mycket! 

  Arabiskan är svår, mycket pga. grammatiken tror jag. Det är som franska språket, man använder olika böjelser på verben beroende på om det är feminint eller maskulint. Så varje ord måste man lära sig både i maskulin och i feminin form typ. Visst finns det kurser, men tyvärr så är det så att arabiskan inte bara är ett språk med en dialekt, det finns hur många dialekter som helst och den arabiska dialekten som man lär ut på t ex ABF-kurser är "riksarabiska", så det är inte den arabiska dialekten som vi talar.  Därför blir det krångligt. Så han lär sig hemma, med hjälp av mig. 
  okej ja det där med maskuling och feminint finns ju inte i persiskan så det är ju en klar fördel.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-18 15:37:13 följande:
  vad duktig du e, Pagnie, som lär dig persiska! Jag som e iranier tycker att persiska är jättesvårt. Jag o min fästman har ovanan att tala svenska med varandra och det blir att man glömmer persiskan. Vilket e så synd för jag vill verkligen att våra barn ska kunna persiska flytande. Pinsamt när de kommer hem efter hemspråksundervisningen och vill ha hjälp med persiskan... men men... det e bl a det vi har far- och morföräldrar till!

  Kitkät, håller med dig om att många tal bara gör det tråkigt. Vi tänkte oxå att våra föräldrar och kanske syskon säga ngt om de vill. Våra mammor kommer t ex att hålla ett välkomsttal och senare under kvällen ska kanske papporna säga ngt. Min brorsa lär nog agera tolk på svenska och kanske kan ha fästmannens syster att tolka på engelska. Vi får se.

  Nu blev det så där blankt i huvudet igen. Och ja, det händer ofta! Skrattande Läste alla era inlägg och hade så mycket att skriva men nu har jag glömt allt. igen.
  haha jag som tycker det är så lätt. sambon kan ju prata persiska flytande och han kan ju prata kurdiska också men inte alls lika bra som persiska. hans ovana är att han blandar in svenska i persiskan och så gör han det svårare för mig för han kör slang och bara konstiga grejer på samma sätt som på svenskan så det gör det lite komplicerat. som när vi ska gå så säger han till exempel: "ma raftim" istället för "ma mirim" alltså samma sak som han skulle sagt på svenska. nu vet ju jag just den grammatiken rätt bra så jag vet att han säger fel men ja du förstår.
  sen komplicerar ju svärfar det en del också då han oftast pratar kurdiska men ibland persiska. men ja bara att bita ihop och plugga på.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-18 15:48:00 följande:
  Precis, var exakt så jag tänkte. Min mamma som alltid brukar vara ute i jätte jätte god tid för hon blir så stressad annars, tyckte det var för tidigt, min fästman oxå. Men vad bra, säger de emot så ska jag bara säga att Kitkät håller med mig! Hahahaha!
  jag håller också med dig goli. osa ska dom göra till oss senast sista maj så 1,5 månader innan.
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-11-18 15:58:59 följande:
  När ska ni skicka ut inbjudningskorten då, Pagnie och goli? 
  vi skickar nog i mars-april någon gång. senast april i alla fall.
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-18 16:00:02 följande:
  Hur ska ni ha det när ni ska göras iordning? Ska det vara i en salong med frisör o make-up artist samtidigt? Och kommer ni ha fler folk hos er?

  Jag tänkte att det vore kul att ha de närmaste tjejkompisarna där o mamma o svärmor o fästmannens syster, vore roligt om alla kunde göra sig iordning samtidigt och kanske dricka lite bubbel o sånt samtidigt. FRågan är om man kan göra så i en frisörsalong?
  tror inte man får göra så dom gillar inte att släktingar tar upp hela salongen och gör sig i ordning. så har jag förstått det. jag har bokat in mig på en salong med speciellt brudrum där jag och min närmaste brudtärna och min fotograf får vara och äta frukt och dricka lite medan jag blir fixad ;)
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-11-18 16:06:59 följande:
  Jo, på vissa frisörsalonger kan man göra så. Vissa frisörsalonger bjuder tillomed på något att dricka och tilltugg och så får man byta om där också. 

  Jag ska dock försöka hitta en makeup-artist och hårstylist som kommer hem till en! Jag har ju hittat en som jag tror att jag ska boka, men får se.
  I så fall får hon komma hem till mina föräldrar, eftersom det är där jag ska sova natten innan bröllopet. Min fästman kommer sova hos sin mamma, som också bor i Stockholm. Han kommer säkert ha sin bror med sig där, jag kommer ha mina brudtärnor och min mamma! Och sedan, någon timme innan min Rolls Royce-skjuts kommer och hämtar mig till vigseln, så kommer närmsta släkten hem till mina föräldrar för att "följa ut mig" hemifrån mina föräldrar. Då kommer dom dit, dansar lite runt bruden (mig!), man tar bilder tillsammans med familjen osv och sen så följer dom bruden ut hemifrån. Det är tradition. 

  Så jag och min fästman kommer inte se varandra förrän jag kommer fram till altaret! Det är så vi vill ha det, därför valde vi att ta fotograferingen efter vigseln, trots att det kanske blir lite stressigt, men det är värt det. Jag vill absolut inte att han ser mig innan vigseln. 

  Hur gör ni? Kommer ni vara tillsammans på bröllopsdagen innan vigseln?  
  vi kommer köra fotograferingen innan vigseln så det är klart. man är finast då och så blir det mindre stressigt. men det gör inget att vi syns innan. :D
 • Pagnie
  goli skrev 2012-11-18 16:13:10 följande:
  Oj, Pagnie. nu e hon på sånt humör igen! Bäst att akta sig. Jag får hålla inne med mina inlägg tills hon kommer tillbaka, eller vad säger du?
  haha aldrig nu kör vi på riktigt mycket. jag sitter här hela kvällen. pluggar persiska samtidigt så jag ska ingenstans. Så kanske man kan få hjälp med persiskan va?
 • Pagnie
  kitkät skrev 2012-11-18 16:36:34 följande:
  Nu fuskar du, goli! Ska jag behöva gå in här för att kontrollera er? Vem har gett dig tillåtelse att föra en diskussion gällande min order? En order gäller, utan diskussion! Punkt slut. Annars blir jag ännu mer rasande, om möjligt! SkrikandesDemon
  haha oj nu blev hon arg på riktigt. Men vi tycker ju om att bråka med dig. hihi
 • Pagnie

  och så var det de där med dom där jälva tio minuterna. va fan goli nu ska vi teama upp mot kitkät här ;)

Svar på tråden Orientaliskt bröllop