• LyckligaBruden

    Mata mig med förslag på ingredienser till bröllopstårtan!

    Hej!

    I morgon måste bagaren få svar om vad vi vill ha i tårtan eftersom han ska baka en liten bit så att vi kan provsmaka. Då vi gifter oss i Dalarna och bor i Stockholm så är det inte bara att brassa iväg till bageriet när som helst så vi tänkte slå ihop det med besöket som sker nu på lördag.

    Fick inte tag i bagaren förrän idag så nu blev det bråttom!

    Vi har kommit på följande:

    Browniebotten
    Hallonmousse
    Chokladmousse
    Passionsfrukt (mousse där med?)

    M2B pratar om vaniljkräm men blir det så bra med mousse? Hur bygga upp tårtan, alltså lager osv? Räcker de ingredienser vi pratat om redan?

    Finns säkert andra tårttrådar men tänkte om ni hade lust att brainstorma lite snabbt!

  • Svar på tråden Mata mig med förslag på ingredienser till bröllopstårtan!
  • TheD
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:36:48 följande:
    Vad sko! så det var Chicita som gjorde den?
    Japp!
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:33:23 följande:
    Tänk på att mousse inte blöter ner bottnarna. Så sockekaksbotten tillsammans med mousse funkar faktiskt riktigt bra Glad
    Själv gillar jag inte alls såna där vanliga hemgjorda gräddtårtor med bottnar som "fuktats" (läs dränkts) i juicen från frukten på burk som alla köper till dom tårtorna, oavsett om det kommer från mandarinkyftorna eller päronhalvorna Tungan ute
    Men till moussetårtor så blir det lätt och luftigt och passar bra tycker jag Glad

    Om du vill ha en "trappstegstårta" med så att säga osynlig ställning (såna som jag brukar göra) så kan det bli för ostadigt med bara mousse på en botten.
    Man stadgar ju upp en sån tårta genom att sätta pinnar i varje våning som sen nästa våning står på (alla våningar har ett eget fat). Och om det då inte finns något som "håller fast" pinnen så kan den skära igenom moussen och hela tårtan ramlar som ett korthus.
    Att täcka en ren moussetårta med sockerpasta är inte så lätt heller. Det går givetvis, men det blir sällan riktig bra. Så jag rekommenderar i alla fall att ni har bottnar mellan mousselagren för stadgans skull.
    En staplad tårta får inte heller bli för tung, så om ni väljer dom tunga browniebottnarna så kan ni behöva en riktig ställning i tårtan och då blir det antagligen inte en sån där amerikansk trappstegstårta som jag antar att du menar, utan en mer svensk version med luft emellan våningarna och en centerpinne som bär upp varje våning.

    Söderbärke är fint Glad 
  • LyckligaBruden
    Chicita skrev 2012-10-01 22:45:23 följande:
    Tänk på att mousse inte blöter ner bottnarna. Så sockekaksbotten tillsammans med mousse funkar faktiskt riktigt bra Glad
    Själv gillar jag inte alls såna där vanliga hemgjorda gräddtårtor med bottnar som "fuktats" (läs dränkts) i juicen från frukten på burk som alla köper till dom tårtorna, oavsett om det kommer från mandarinkyftorna eller päronhalvorna Tungan ute
    Men till moussetårtor så blir det lätt och luftigt och passar bra tycker jag Glad

    Om du vill ha en "trappstegstårta" med så att säga osynlig ställning (såna som jag brukar göra) så kan det bli för ostadigt med bara mousse på en botten.
    Man stadgar ju upp en sån tårta genom att sätta pinnar i varje våning som sen nästa våning står på (alla våningar har ett eget fat). Och om det då inte finns något som "håller fast" pinnen så kan den skära igenom moussen och hela tårtan ramlar som ett korthus.
    Att täcka en ren moussetårta med sockerpasta är inte så lätt heller. Det går givetvis, men det blir sällan riktig bra. Så jag rekommenderar i alla fall att ni har bottnar mellan mousselagren för stadgans skull.
    En staplad tårta får inte heller bli för tung, så om ni väljer dom tunga browniebottnarna så kan ni behöva en riktig ställning i tårtan och då blir det antagligen inte en sån där amerikansk trappstegstårta som jag antar att du menar, utan en mer svensk version med luft emellan våningarna och en centerpinne som bär upp varje våning.

    Söderbärke är fint Glad 
    Don't even mention it, hugaliga det är just det jag menar. Inte gott! Men tycker att sockerkaka kan bli torrt också. Har faktiskt gjort en tårta en gång till sambon när han fyllde år och gjorde en chokladsockerkaksbotten och sen nån slags chokladmousse mellan lagren och blev jättebesviken för det var för brödigt.

    Okej, det var min första och enda tårta så kan väl knappast jämföra det med nån som KAN haha, men även i vanliga tårtor som inte är indränkta i nån sorts juice eller liknande så har jag svårt för bottnen. Sockerkaka i alla ära - mums - men inte i tårta. Kanske kan denna bagaren övertyga mig dock =)

    Hm, njä, inte luft emellan tårtorna haha, det ska vara en sån som du gör!

    Men om man har browniebotten,nåt tryffelaktigt, mousse,sockerkaksbotten,mousse? Så att det iaf blir en botten som är brownie? Fast det kanske inte spelar nån roll eftersom det ska vara iaf 2 våningar och då kanske det blir för tungt med browniebotten på den andra tårtan?

    Hmmm..

    Vill ju inte att tårtan ska rasa Skrikandes
  • maxmamma

    fler dalabrudar här men vart ligger söderbärke i dalarna nånstans?

  • Chicita
    maxmamma skrev 2012-10-01 22:54:10 följande:
    fler dalabrudar här men vart ligger söderbärke i dalarna nånstans?
    I närheten av Smedjebacken är väl enklast att säga 
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:36:48 följande:
    Vad sko! så det var Chicita som gjorde den?
    Jepp, och TheD fick massor med överbliven marsipan i "bröllopspresent" också eftersom hon sagt att hon älskade marsipan Tungan ute
  • TheD
    Chicita skrev 2012-10-01 22:57:32 följande:
    Jepp, och TheD fick massor med överbliven marsipan i "bröllopspresent" också eftersom hon sagt att hon älskade marsipan Tungan ute
    mmmm goooott!
  • Chicita
    LyckligaBruden skrev 2012-10-01 22:53:47 följande:
    Don't even mention it, hugaliga det är just det jag menar. Inte gott! Men tycker att sockerkaka kan bli torrt också. Har faktiskt gjort en tårta en gång till sambon när han fyllde år och gjorde en chokladsockerkaksbotten och sen nån slags chokladmousse mellan lagren och blev jättebesviken för det var för brödigt.

    Okej, det var min första och enda tårta så kan väl knappast jämföra det med nån som KAN haha, men även i vanliga tårtor som inte är indränkta i nån sorts juice eller liknande så har jag svårt för bottnen. Sockerkaka i alla ära - mums - men inte i tårta. Kanske kan denna bagaren övertyga mig dock =)

    Hm, njä, inte luft emellan tårtorna haha, det ska vara en sån som du gör!

    Men om man har browniebotten,nåt tryffelaktigt, mousse,sockerkaksbotten,mousse? Så att det iaf blir en botten som är brownie? Fast det kanske inte spelar nån roll eftersom det ska vara iaf 2 våningar och då kanske det blir för tungt med browniebotten på den andra tårtan?

    Hmmm..

    Vill ju inte att tårtan ska rasa Skrikandes
    Om du har dubbla bottnar och inte mer än två våningar så kan det nog gå. Risken ökar med varje våning...
    Och bara så du inte blir jättebesviken om din bagare skulle vara en sån, så finns det en risk att han säger att man inte kan göra sådana tårtor
    Det finns nämligen flera bagare som säger att man måste göra amerikanska eller engelska varianter av tårta då. Alltså i princip utan fyllning, nästan bara botten, kanske med tunna lager av någon smörkräm emellan tjocka lager av kaka.

    Det var pga att flera bagare hade sagt att man inte kunde göra såna tårtor som jag började baka tårtor. Inte då för egen skull, men för vänner som skulle gifta sig eller ville ha våningstårtor av andra orsaker Glad 
  • Chicita
    TheD skrev 2012-10-01 22:59:57 följande:
    mmmm goooott!
    hehe ja jag var lite orolig att du inte skulle få igen brudklänningen på bröllopsdagen efter att ha fått all den där marsipanen, eller att du skulle fastna på toan Tungan ute
  • LyckligaBruden
    maxmamma skrev 2012-10-01 22:54:10 följande:
    fler dalabrudar här men vart ligger söderbärke i dalarna nånstans?
    Jag kan tala om att innan jag träffade sambon så hade jag ingen aning om att Söderbärke ens existerade. Jag har inga kopplingar alls till Dalarna, det står han för =)

    Ett sidospår nu bara för att det är kul:

    Helt plötsligt så är det massor med människor som har koppling till just Söderbärke.
    - Min mammas kollega ska sälja föräldrarnas hus där
    - Mammas kompis har rötter där
    - Samma kompis mans ena dotter gifte sig i Söderbärke Kyrka
    - Min pappas granne bor på ålderdomshem där

    Och sen var det nåt mer som jag inte kommer ihåg. Men himla lustigt i alla fall!
Svar på tråden Mata mig med förslag på ingredienser till bröllopstårtan!