• Fremm

    Bordsplaceringshjälp

    Vi tänkte börja titta lite smått på bordsplaceringen... men hua det är inte lätt alltså... hur gjorde ni eller i vilken ände ska man börja?

    Vi har tänkt ha ett liggande E med fyra tungor. Vi är 92 stycken om alla kommer. Honnörsbordet är rätt lätt där blir vi 10 stycken. Men hur gör man sen med vänner och närmsta familjen såsom syskon med mera? Vad blir bäst?

    Hur är reglerna nu med gifta, sambos, förlovade och något annat man bör tänka på?

    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Bordsplaceringshjälp
  • Fremm

    Tack för tipsen Lurigmumin, jättebra tänk att ha i bakhuvudet när man börjar, funderar på att göra någon provisorisk skiss på papper och sen ha stickers som går att flytta med namn på och börja på lite smått... hur har ni gjort när ni började skissa?

    mimi00, skönt att man inte är ensam om att ha svårt med det här...

    Kom gärna med fler tips om ni har alla snälla hjälpsamma människor där ute! :)

  • Fremm
    Chicita skrev 2012-09-23 21:09:19 följande:
    Vi hade lite annat som styde bordsplaceringen, men vi gjorde som många andra och placerar par mittemot eller snettemot varandra.

    Enligt ettikettregler så ska inte par sitta ihop (gifta enligt dom gamla reglerna alltså, men i dag så brukar man säga etablerade par, då man kan vara tillsammans 50 år utan att gifta sig Flört )
    Medans förlovade alltid ska ha varandra till bordet.

    Men det här bygger ju på att förr så kände man ju knappt varandra innan man blev förlovade så alltså var det bra att låta förlovade sitta ihop, medans dom gifta (alla andra förutom barnen) kunde delas på för att få lite bra blandning...

    Så att gå efter lite moderna "regler" och dela på alla, men ändå låta dom sitta nära varandra är en bra idé och det funkar oftast.

    Sen rekommenderar jag att ni gör en "fejk-bordsplaceringstavla" där borden är ditritade (eller ditklistrade om ni klipper ur borden i något färgat papper).
    Och sen färgkodar ni personerna.
    All hans släkt får blåa lappar. Mörkare blåa till killarna och ljusare till tjejerna
    All hennes släkt får rosa lappar, Mörkare till killar och ljusare till tjejer.
    Vänner kan vara gröna (men i samma princip med mörk och ljus) om ni inte vill dela upp i hans, hennes och gemensamma vänner...
    Lek sen med namnlapparna och placera dom tills ni fått en bra blandning av gäster

    Sen brukar man generellt säga att ju viktigare personerna är för er - destå närmare honnörsbordet och brudparet ska dom sitta.

    Jag rekommenderar också att om ni har toastmastrar - att ni sätter dom nära er, men inte på honnörsbordet, utan en tunga framför er, men så nära dom kan komma där dom kan se er bra.
    För då kan dom kommunicera med er på ett lätt sätt.
    Att inte sätta tungorna direkt emot honnörsbordet är också bra, spara ca 60-80 cm emellan så man kan gå där. Dels kan folk komma fram och prata med er enkelt, och så underlättar det för dom som sitter långt in i tungorna också om dom behöver komma ut för att gå på toan eller nåt Flört 
    Stort tack för kanonbra tips, väldigt bra hjälp!!
  • Fremm

    Usch ja va svårt, det finns verkligen flera sätt att se på saker och ting och bra sätt dessutom...

    Vi kom en bra bit med vår bordsplacering igår vilket känns skönt även om inget kan spikas förrän dagarna före då vi inte vet exakt vilka som kommer och inte...

    För vår del så har vi alla de äldre vid honnörsbordet, det är tyvärr inte många kvar i livet så det räckte att alla fick plats där. Resten är mina mostrar och respektive som tillhör samma generation som mina föräldrar och de är inte särskilt gamla -. Vi satte som så här:

    Honnörsbord


    Tunga 1. Syskon, kusiner med respektive


    Tunga 2. Syskon, vänner med respektive


    Tunga 3. Värdpar, syskon, vänner med respektive

    Tunga 4. Våra barn, släkt (mostrar och farbröder med respektive)

    Visst har jag valt lite bland vänner vilka som ska få sitta närmst i den mån det går men annars har jag gjort en så bra fördelning som jag kan för att alla ska känna någon och att de man sitter med ska ha något gemensamt och som kommer att fungera ihop. Några par får sitta mitt emot eller bredvid medan andra får sitta två stolar bort från varandra men ändå i närheten. Tror det upplägget blir bra!

    Däremot blir jag kluven om vi ska ha tungorna direkt intill honnörsbordet eller inte, som Chicita skriver är det ju bra att man kan ta sig förbi där och att det inte blir så trångt medan Frida o Björn oxå har en poäng med att det är kul att kunna prata med de som sitter närmst på tungorna... alternativet med två stolar va ju en bra idé, då kan ju alla som vill komma och prata bort en stund... :)

    Vilket kommer till nästa frågetecken, värdparen har jag nu satt närmst oss på tunga tre för att de ska ha kommunikation med oss, däremot blir det ju längre till scenen och mikrofonen (om det inte går att dra en lång sladd)... tror dock inte att de kommer att stå på scenen särskilt ofta, utan när de berättar vad som är i görningen eller välkomnar en talare så tror jag de bara ställer sig upp vid platsen och säger det i stället för att gå upp på scenen... sen om det blir lekar eller annat spex så blir det väl antagligen scenen men då är det ju inte just värdparen som går upp dit alltid... ska höra mig för vad värdparen själv säger och kolla upp sladden så att den är tillräckligt lång till micken. :)

    Det är så bra med forum där man får så mkt matnyttiga tips och där man får flera synsätt än sitt eget, tack ska ni ha!

    Chicita, du är ju en sucker för att knåpa ihop fyndiga och roliga saker om gästerna, kan jag få be dig om hjälp med några av mina gäster när det börjar bli dags för det? :) Vore hur snällt som helst i så fall! ♥

Svar på tråden Bordsplaceringshjälp