Inlägg från: lovisa86 |Visa alla inlägg
  • lovisa86

    Vilket bubbel kan du rekommendera?

    Detta är mitt ämne! Har jobbat flera år på systemet (nu bytt jobb, lönen var för dålig för den kompetensen) och mitt ansvarsområde var rosé, mousserande och vitt vin.


    Det är jätteolika vad människor föredrar och hur mycket gästerna bryr sig. Det ungerska vinerna är ju helt okej, som törley och chapel hill, men kanske inte så spännande? Vill inte trampa på någons tår här, det beror ju på vad man letar efter såklart och alla har olika preferenser. Det som händer när du går upp i pris är ofta (inte alltid) att du får mer syra i vinet, mer nyanserade smaker, du kan hitta mer olika smaker. Dessutom kommer bubblorna i en äkta champagne hålla många gånger längre än i en chapel hill. Champagne och en hel del annat lite ”finare” skumpa görs på ett speciellt sätt med dubbel jäsning och med jästfällning kvar i flaskan vilket gör att bubblorna blir finare och skumpan kan bli lite kraftigare om tillverkaren väljer detta. Ungerska bubbel görs i stora tankar om jag inte missminner mig.


    Däremot vill jag inte säga att man måste köpa champagne! Absolut inte. Det finns många cremant de bourgogne (testa ex Blason de Bourgogne Crémant de Bourgogne Rosé Brut 7687) för 93 kr, som man inte känner någon skillnad på äkta champagne och en skumpa från bourgogne (alltså jag tror inte någon känner nån skillnad men det finns de som påstår sig göra det). De görs på samma sätt men eftersom champagne bara får komma från champagne så blir det billigare från ett närliggande distrikt som inte har champagnes historiska rykte som trissar upp priserna. Sen finns det Cava som är spansk ”champagne”. Spanska viner har ett historiskt dåligt rykte (sedan spanskt lantvin lanserades) och därför är priserna väldigt låga, men det finns många riktigt bra Cava, extremt prisvärt. Kolla på systemet vad som finns, Freixnet är den mest kända.


    Jag tipsar gärna om Rotari (både rotari rosé 7701 och vanlig vit 7567) och tänkte servera dem på vårt bröllop J Det är kvalitet från Italien för 99 kr med mycket smak, den vita är ganska kraftig och passar till lite tilltugg.


    Det man brukar avråda från är att servera något sött innan maten eftersom det hämmar aptiten. Exempelvis Törley rosé är relativt söt och ingen bra aptitretare. Kolla på sötmaklockorna på systemet, vanlig Törley är också ganska söt, Henkel trocken också. Men är det flera timmar kvar till middagen spelar det mindre roll.  För att öka aptiten serverar man istället ett torrt vin och de flesta skumpor är torra.


    Personligen ogillar jag henkel trocken, tycker det är ovärt pengarna till och med. Men som sagt finns det fina prosecco under hundralappen. Alla prosecco jag vet har en ganska tydlig piggelinton som är väldigt lättsam, det är inget avancerat vin som går att jämställas med en bourgogne eller champagne i min mening men ett bra vin utan krux. Jag rekommenderar Prosecco Pizzolato (7870) som är ekologisk för 79 kr eller la robinia (7486) som har lite mer sötma för 85 kr.


    Om ni vill ha äkta champagne finns det flera som ligger precis under 200 kr, och alla jag testat är bra.


    Oj vad jag saknar att jobba på systemet :)

  • lovisa86

    Åh vad roligt att höra! Älskar sånt här! 

    Ett tips är att köpa hem ett par flaskor (kolla på SBs hemsida om det finns halvflaskor, man kan beställa hem dem till sitt bolag om de inte finns i närheten) man fått nys om och ha miniprovning hemma innan så man vet vad man vill ha och sedan bjuder på. 

    Graham beck (7639) glömde jag att nämna, är också ett bubbel som är väldigt bra, 99 kr, och fått bra betyg. 

    Hoppas ni hittar nåt ni tycker om!!  

  • lovisa86

    Hej, absolut. Jag har testat de vanligaste champagne som säljs på SB och Moet är bra men lite väl dyrt kan jag tycka. Moet lever mycket på marknadsföring och smygreklam, och i  just det fallet betalar man mycket för ett känt namn (samma sak med Pol Roger och Veuve de C). Tror en Moet ligger närmare 400 kr nu och för de pengarna kan du nästan få två flaskor av en lite mer okänd champagne som är minst lika bra, så det lönar sig att titta runt lite. Om du vill ha champagne så är Palmér (7372, 234 kr) en skumpa (lite underdog men som kommit starkt det senaste) som har fått väldigt bra i de blindtester jag varit på och även i olika tester, ex i tidningarna allt om mat/ allt om vin. Det finns också ibland en årgångsvariant för nån femtiolapp till. Jag gillar också Collet (Raoul Collet, 7776, 249 kr). Det finns också ännu billigare champagne runt 200-lappen som är bra. Massé är en känd lågprisare bland champagne t.ex. Jag tycker absolut att om du ska bjuda på champagne så ta en runt 200-250 kr och dissa de stora märkena för 400, det är precis lika gott bara det är väl kylt :)

    Om du inte vill bjuda på äkta champagne, se mina tips tidigare i tråden.

  • lovisa86

    lyx för en liten slant som inte är champagne är bubbel från bourgogne btw, kostar runt 90 kr. eller rotari.

  • lovisa86

    Du har rätt, jag generaliserade nog lite mycket där. Det finns väldigt bra cremant som absolut mäter sig med champagne och då man inte känner någon skillnad, men det finns cremant som inte är så vassa (ex. den vanligaste bouilliot eller vad den heter). Cremant de bourgogne har inte riktigt samma hårda kvalitetsbestämmelser som champagne har och därmed kan kvaliteten vika emellanåt. Men jag tycker absolut det är värt att köpa hem och testa och bestämma själv istället för att köpa champagne för att det är ett säkert kort, det rör sig om mycket pengar som kan sparas :)

Svar på tråden Vilket bubbel kan du rekommendera?