Inlägg från: TheD |Visa alla inlägg
  • TheD

    "Varfor gifter ni er inte borgerligt?" - Vad svara pa det?

    Spelar ingen roll om man är döpt eller inte. du är fortfarande infödd i en religion....Sen är det upp till var och en om man vill gå i kyrkan och följa nu vad det är man ska följa. Jag är döpt och konfirmerad men konfirmationen var för att det är tradition :)

  • TheD
    majflicka skrev 2012-09-23 15:45:44 följande:
    Mmm i västvärlden är kristendomen grunden i vårt samhälle o kultur o det kan inte förnekas även fast vi i Sverige i hög grad är sekulariserade. Jag har dock svårt att se att döpa sitt barn i kyrkan som endast ett tecken på att vi i Sverige lever i en kristen kultur. Ett dop är ju trots allt ett aktivt ställningstagande om att ens barn ska bli en del av den kristna tron ( och man får ju mkt tydligt svara ja på frågan om man vill att Gud och Jesus ska vara en del av barnets liv) och kan ju knappast tolkas på annat sätt. Jag accepterar självklart att andra kan se på det annorlunda men jag har lite svårt att förstå det fullt ut. :) De av oss som är i giftasålder nu tillhör generationer där vi automatiskt tillhört Svenska kyrkan om våra föräldrar inte aktivt valt ngt annat. Idag är ju fallet det omvända att det krävs aktivt val för att tillhöra kyrkan. Man funderar ju således på hur det kommer se ut i framtiden när de flesta brudgummar/brudar inte kommer tillhöra kyrkan. Kommer vi då se fler vuxendop för att man av kulturella och traditionella skäl vill gifta sig i kyrkan?
    Mitt dop hade inget med något jävla krimskrams om gud och jesus. Ledsen, där stämemr det inte. Den dagen vi får barn så ska de döpas för att det ska vara så enligt mig. Maken är inte döpt/konfirmerad men vi giftes oss i en kyrka för att vi tycker att det ska vara så :) Man är med i svenska kyrkan även om man inte är döpt ;) maken skrev ur sog för länge sen för att få mer tillbaka på skatten. Mina föräldrar som är döpta och konfirmerade är inte heller med i svenska kyrkan...
  • TheD

    Egentligen är det nästan konstigt att man kan gå ur saker haha... Vet inte riktigt var det här samhället är på väg. Nästan så att man önskar att bo i ett samhälle där saker är "rätt" ;) eller ja fel... Svårt med religion/kultur.

    När jag bodde i usa så fick en kompis till mig ett barn och en man där frågade om hon var gift..Jag svarade nej och då blev han nästan chockad :) "men varför gifte de sig inte innan ungen föddes?"....:"För att paret inte ville det"

    Sen har jag verkligen tjafsat med ringa-på-dörren folk som ville diskutera bibeln och Gud. Jösses vad roligt det var! Jag rev sönder alla deras ord. Sen var jag tvungen att provocera lite...bara liiite ;) Killarna blev helt tysta tillslut och insåg att det fanns inget att hämta från mig :D

  • TheD
    majflicka skrev 2012-09-23 17:31:11 följande:
    Hihi ja religion och kultur asså;) Man kan vara medlem i kyrkan utan att vara döpt men då måste man blivit det innan separationen kyrka/stat, dvs det gäller de flesta av oss här på BT. Ska du bli ny medlem idag dock är det nödvändigt. Ska du "the D" döpa ditt barn kommer du dock få svara ja på att du vill ha sånt där " jäkla krimskrams om Gud och Jesus" med i ditt barns liv även om du inte står för det;) Sen vad ni lägger i det är som med allt helt upp till Er som föräldrar som sig bör:)
    Finns ingen anledning till att jag måste svara ja. Dop för mig handlar om att få ett namn. That's it. Visst jag har en liten minikusin som inte är döpt utan det blev en "namngivningscermoni" eller vad min moster kallade det. Men jag tycker att det är dopet som gör att man verkligen heter något. Jag har aldrig blandat in gud etc i det utan det handlar om namnet. Så är det för mig :) Och jag vill att mina barn ska heta något "på riktigt" ;) Jättesvårt att förklara men det är det som är rätt för mig. Det skulle vara jättesvårt att "nu heter du Anna"...jaha men sen då? Bli liksom ingen "stämple/markering" låter jättekonstigt haha
  • TheD
    Soldemor skrev 2012-09-24 13:16:31 följande:
    Dop har inget alls att göra med namnet. Det är en sak som skattemyndigheten sköter om. Man döps till en gemenskap, exempelvis till medlemskap och kristen gemenskap i Svenska kyrkan, om det är enligt svenska kyrkans ordning man döps.
    För mig så har det med namnet att göra. Punkt! Har redan förklarat hur jag ser/känner :) Sen att det finns en annan sida, visst men det är inte min åsikt ;)
  • TheD
    Soldemor skrev 2012-09-25 11:19:52 följande:

    Det må vara din uppfattning, men väljer du dop i kyrkan, så har det inget med namnet att göra, så är det!


    Kan för övrigt bara hålla med Dark Horse!


    Men jösses det vet jag väl! Lugna ner dig.
  • TheD

    Har barn någon undervisning inom den "kyrkliga världen" numera? Kommer inte ihåg om jag hade det på mellanstadiet... vi läste om olika religioner men jag kommer inte ihåg om man gick igenom svenska kyrkan osv....

Svar på tråden "Varfor gifter ni er inte borgerligt?" - Vad svara pa det?