• Daludd

    Hjälp! Hutlöst påslag på (lågkvalité-alkohol) i festvåning. Vad är egentligen rimligt påslag? -

    Hej!

    Jag och min blivande gifter oss om 7 veckor nu och håller som bäst på att välja ut mat och vin på stället vi har valt - Parc la Reine i Göteborg. De har genomgående goda referenser på både mat och service och fin lokal, rimliga priser på maten tycker vi och så vidare.

    MEN, vi har nu börjat kolla upp alkoholen på stället och deras vinlista. Vi ska givetvis förhandla med kvinnan som har stället, men vill höra oss för lite om vad som är rimligt?

    De vill ha 285 kr flaskan, för ett mousserande som vi kollar upp på systemet (beställningsvara) kostar 51 jävla kronor. Ursäkta min svordom, men vad är det för skitvin man vill servera - för det första - för det andra, hur stort procentuellt påslag kan man med att ta egentligen?

    Det är inte ens cava-kvalitet (ca 70) som festvåningen vill ta nästan 300 kronor för. I min värld är det rimligt med det dubbla priset någonstans, kanske lite mer, men absolut inte närmare 560 % påslag på priset!!! Det är ju helt sjukt!

    Vi känner oss skitledsna. 300 % påslag hade varit gränsen tycker jag verkligen. Vi är skitledsna för det jäkla skitmousserandet som erbjuds också. Jag fattar att personal och lokal kostar osv - men vi kommer alltså betala närmare 70.000 denna kväll och det känns ju sjukt att de ska ta sån marginal på alkoholen att vi ska behöva dricka något som törley när vi verkligen bryr oss om detta. (Jag försöker inte förolämpa någon nu, men vi tycker speciellt mycket om just champagne och mousserande och känner verkligen skillnad på chapel hill och cava och flaskor närmare 100-lappen)

    Vad är rimligt? Vad har ni betalat på era festvåningar? Någon som jobbar med detta, vad tar ni på ert ställe?

    Vi ska prata med ägaren, men vill ha lite på benen. 285 kr flaskan för ett mousserande för 51 kronor.... Vad tycker ni?

     

  • Svar på tråden Hjälp! Hutlöst påslag på (lågkvalité-alkohol) i festvåning. Vad är egentligen rimligt påslag? -
  • Chicita

    Det låter som vanliga restaurangpriser.
    Påslaget på alkohol är stort överallt.
    Vi tog 75:- för en sån där liten "englas-flaska" på hotellet med vanligt rödvin.
    Lika stor mousserande kostade 125:- 

  • Daludd

    Självklart är påslaget stort, men har själv aldrig sett ett så sjukt påslag som 560% på lågkvalitetsalkohol. T.ex. ser jag aldrig rödvin som kostar 50 kr flaskan säljas för 300 spänn på restaurang... Snarare 90-kronorsflaskorna då. Men tack för inputen! Hotell upplever jag dock som dyrare än restauranger - och små flaskor är ju alltid dyrare än stora.

    Fler som har erfarenheter? 

  • Sara 120707

    Jag vet inte exakt vilka regler som gäller för hur mycket/hur litet påslag krogar får göra men även om 285 verkar vara lite i överkant så tycker jag inte att det låter helt ur proportion till vad krogar tar, typ 200 kr för en flaska blue nun som ligger i ungefär samma prisklass.


    Angående påslaget så får du ju tänka på att restaurangen köper in till systempris men sen momsar de 25% när de säljer.


    -> 285*0,75 = 213,75 så påslaget är ju här 100*(213,75 - 55)/55 = 289 %

  • Daludd
    Sara 120707 skrev 2012-08-18 21:40:41 följande:

    Jag vet inte exakt vilka regler som gäller för hur mycket/hur litet påslag krogar får göra men även om 285 verkar vara lite i överkant så tycker jag inte att det låter helt ur proportion till vad krogar tar, typ 200 kr för en flaska blue nun som ligger i ungefär samma prisklass.


    Angående påslaget så får du ju tänka på att restaurangen köper in till systempris men sen momsar de 25% när de säljer.


    -> 285*0,75 = 213,75 så påslaget är ju här 100*(213,75 - 55)/55 = 289 %


    Hm, lite som jag sa då - att det känns som att det är i överkant - för de där 80 kronorna eller däromkring, om det nu är 60 eller så - gör ju stor stor skillnad per person liksom... när man är så många :)

    Din uträkning är mycket bättre och noggrannare, man ser lättare vad de tjänar på varje flaska... Tror ni man har en förhandlingsmöjlighet på detta? Det känns ändå som om man borde kunna ta ner det där påslaget ett par snäpp när man är 80 personer.
    Jag tror jag är främst chockad över ett så stort påslag på ett sånt kasst mousserande vin. De dyrare har inte lika stort påslag nämligen! Vet inte om jag köper att det är motiverat. Det blir ju på något sätt meningslöst att välja det som kostar 285 kr flaskan (51 kr systemet) när det för 295 kr flaskan ligger på nästan 80 kr på systemet. 
  • Sara 120707

    Bör tilläggas är att påslaget brukar proportionellt minska för dyrare viner så tar ni er upp till ett hundrakronorsbubbel så kanske priset hamnar på 350-400 kr flaskan.


    En av anledningarna att det är så dyrt är ju också att krogarna inte har mycket vinstmarginal på maten utan den största vinstmarginalen kan de lägga på alkoholen, något som inte blir så illa när man går ut själv men märks betydligt när man ska köpa till stora sällskap.

  • Daludd
    Sara 120707 skrev 2012-08-18 21:56:05 följande:

    Bör tilläggas är att påslaget brukar proportionellt minska för dyrare viner så tar ni er upp till ett hundrakronorsbubbel så kanske priset hamnar på 350-400 kr flaskan.


    En av anledningarna att det är så dyrt är ju också att krogarna inte har mycket vinstmarginal på maten utan den största vinstmarginalen kan de lägga på alkoholen, något som inte blir så illa när man går ut själv men märks betydligt när man ska köpa till stora sällskap.


    Det är synd att de inte har mer marginal på maten istället kan jag tänka ibland. Sen är det ju också så att de har betalbar som de tjänar ännu mer på sedan. Jag vill inte att de ska gå plus minus noll men jag vill betala för kvalitet.

    De bättre flaskorna kostar 800-900 kronor på stället. 
  • Daludd
    Daludd skrev 2012-08-18 21:58:11 följande:
    Det är synd att de inte har mer marginal på maten istället kan jag tänka ibland. Sen är det ju också så att de har betalbar som de tjänar ännu mer på sedan. Jag vill inte att de ska gå plus minus noll men jag vill betala för kvalitet.

    De bättre flaskorna kostar 800-900 kronor på stället. 
    (det jag ville säga med det sista var alltså att det verkligen inte finns med på kartan ;D)
  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 21:55:54 följande:
    Hm, lite som jag sa då - att det känns som att det är i överkant - för de där 80 kronorna eller däromkring, om det nu är 60 eller så - gör ju stor stor skillnad per person liksom... när man är så många :)

    Din uträkning är mycket bättre och noggrannare, man ser lättare vad de tjänar på varje flaska... Tror ni man har en förhandlingsmöjlighet på detta? Det känns ändå som om man borde kunna ta ner det där påslaget ett par snäpp när man är 80 personer.
    Jag tror jag är främst chockad över ett så stort påslag på ett sånt kasst mousserande vin. De dyrare har inte lika stort påslag nämligen! Vet inte om jag köper att det är motiverat. Det blir ju på något sätt meningslöst att välja det som kostar 285 kr flaskan (51 kr systemet) när det för 295 kr flaskan ligger på nästan 80 kr på systemet.

    hann inte riktigt med där tydligen


    Jo påslaget blir proportionellt mindre när inköpspriset blir högre men det hänger ju säkert ihop med att det de säljer störst kvantiteter av har det högsta påslaget vilket är ganska logiskt ur vinstsynpunkt. Det blir ju ändå det billigaste på menyn så att säga.


    Min totalt obefogade gissning är att de har ett grundpåslag som de sätter för kanske ett 100 kr vin och sedan höjer detta påslag för de billigare och sänker för de dyrare så att prisskillnaderna i menyn inte blir så stora.

  • Sara 120707
    Daludd skrev 2012-08-18 21:58:11 följande:
    Det är synd att de inte har mer marginal på maten istället kan jag tänka ibland. Sen är det ju också så att de har betalbar som de tjänar ännu mer på sedan. Jag vill inte att de ska gå plus minus noll men jag vill betala för kvalitet.

    De bättre flaskorna kostar 800-900 kronor på stället.

    Vilket inköpspris hade det bubblet då?


    Är det mycket högre i inköpspris så kan man ju be dem ta hem ett någonstans mittemellan specifikt för er om ni är ett större sällskap.


     

  • Sara 120707

    Min bartender man informerar mig nu om att de tar 330 kr för asti och 695 för mumm(champagne)


    så att få ner priserna lite tror jag inte är orimligt, kan ju inte skada att försöka. Kolla runt på andra restauranger vad de tar för exakt samma drycker och få lite perspektiv på det.

Svar på tråden Hjälp! Hutlöst påslag på (lågkvalité-alkohol) i festvåning. Vad är egentligen rimligt påslag? -