• Äldre 3 Aug 21:40
    97033 visningar
    105 svar
    105
    97033

    Syrianskt/svenskt bröllop

    Jag och min pojkvän planerar att gifta oss inom 1-1,5 år. Vi har inte riktigt kommit igång med planeringen och vi vet egentligen inte vart vi ska börja. Vi ska ha ett syrianskt/svenskt bröllop då jag är syrian och han svensk. Vi skulle uppskatta om vi kunde få tips och förslag på festlokal, kyrka, ja i princip allt i Stockholms-området. Vi kommer att bjuda ca 150 gäster. Vi vill ha en syriansk cateringfirma och vigas i en svensk kyrka, det har vi i alla fall bestämt. Någon som har haft/ska ha ett syrianskt eller syrianskt/svenskt bröllop som vill dela med sig lite av hur er planering såg/ser ut? Någon som kan hjälpa oss med lite information om festlokaler, kyrkor och cateringfirmor? Kostnader osv? Alla tips och förslag tas tacksamt emot! 

    Tanken med denna tråd är också att vi som ska ha ett syrianskt/svenskt eller syrianskt bröllop ska kunna dela med oss av allt vad bröllopsplaneringen innebär! 


    syrianskt bröllop, bröllopsplanering, syrianskt/svenskt
  • Svar på tråden Syrianskt/svenskt bröllop
  • Fästmö­n
    Äldre 22 Nov 10:17
    #21
    kitkät skrev 2012-11-21 23:58:31 följande:
    Fästmön, 

    Haha, ja det är verkligen typiskt syrianer! Vi kommer bjuda ca 220 personer. Hur gjorde ni med OSA? Vems kontaktuppgifter skrev ni i inbjudan? 

    Hm.. Fick ni några pengagåvor från dem svenska gästerna också, eller var det bara presenter?  

    Det är riktigt kul att planera, jag är helt besatt! Jag kommer verkligen sakna planeringstiden sen när vi har gift oss, så jag förstår att du gör det. 

     
    Vi skrev mina föräldrars och hans föräldrars telefonnummer i inbjudan. Så skapade vi en mailadress för de som inte "vågar" ringa och som vi själva kollade av då och då. 

    Sen fick min mamma och pappa ringa runt till syrianerna var och varannan dag för att tjata om ett svar. Och så fick de göra en tolkning av svaret "om Gud vill" till ett ja eller nej för det är sällan de svarar ja eller nej tydligt =)

    Vi fick en hel del pengagåvor av de svenska gästerna också. Men de flesta hade hittat på något kul istället för att bara lägga det i ett kuvert. Någon hade gjort egna tvålar med mynt inuti, någon annan la massa tion i en burk som de hade satt in ett photoshoppat foto på oss på en strand, en annan köpte roliga solbrillor och satte in pengar i dem. Och så fick vi presentkort också... Problemet för oss är att vi bor i en väldigt liten lägenhet så vi har inte plats för att ha en massa grejer. Det försökte vi förklara för folk när de frågade oss vad vi önskar oss. Sen vill man ju välja sina vaser själv dessutom =)
  • Äldre 22 Nov 14:19
    #22

    Haha "om Gud vill", syrianernas favorituttryck. Var det många som mejlade svar då? Eller var det lönlöst med mejl? Vi funderar också på att ange föräldrars telefonnummer och en mejladress. 

    Hur många gäster hade ni? Hade ni ett typiskt syrianska bröllop, eller mer svenskt? Hur gjorde ni för att få med båda traditionerna?

    Haha, du får ursäkta alla dessa frågor, men du har redan varit i båten som jag befinner mig i just nu, så kan vara skönt att höra lite hur ni har gjort.  

  • Fästmö­n
    Äldre 22 Nov 17:35
    #23
    kitkät skrev 2012-11-22 14:19:27 följande:
    Haha "om Gud vill", syrianernas favorituttryck. Var det många som mejlade svar då? Eller var det lönlöst med mejl? Vi funderar också på att ange föräldrars telefonnummer och en mejladress. 

    Hur många gäster hade ni? Hade ni ett typiskt syrianska bröllop, eller mer svenskt? Hur gjorde ni för att få med båda traditionerna?

    Haha, du får ursäkta alla dessa frågor, men du har redan varit i båten som jag befinner mig i just nu, så kan vara skönt att höra lite hur ni har gjort.  
    Det var många av våra kompisar som mailade svar faktiskt. Men inte så många som jag trodde! Kanske 20 personer! 

    Det blev till slut ca. 240 gäster - varav 170 från min sida och 70 från min mans sida. Så han hade rätt så många också för att vara svensk. 

    Vi hade ett ganska så blandat bröllop. Syrianska bröllop är väldigt roliga men så opersonliga. Jag tycker att svenska bröllop är så vackra - men stela. Jag har gråtit på varenda svensk vigsel jag varit på men inte en enda syriansk. Men det är ju min personliga åsikt. Hursomhelst så försökte vi få med det vackra från svenska kulturen och det mer livliga och roliga från syrianska. Det som var enligt svenska traditioner var;

    Vi började ganska tidigt. Vigseln var kl 15.00 (och då BÖRJADE den 15.00, inte 15.45 som det brukar vara på syrianbröllop).
    Vi hade risaskar och vigselhäften som delades ut före vigseln
    Vi hade riktig organist och två solosånger
    Utanför kyrkan hade vi två violiniser som spelade när vi kom ut
    Vi hade fika efter vigseln i prästgården som ligger jämte kyrkan (fast det var så fint väder så de flesta var utomhus och minglade/lyssnade på violinisterna/fikade)
    Vi hade två toastmasters och flera tal/uppträdanden
    Vi hade bröllopshäfte (som jättemånga syrianer tog med hem för de tyckte att de var så bra!)
    Vi hade ingen dans när det var mat. Så det var ganska så "lungt" långa stunder. 
    Vi hade brudens och brudgummens "drink" som man kunde beställa av serveringspersonalen

    Sen hade vi inte ngt filmteam. Jag tycker peresonligen att det förstör stämningen... Särskilt i kyrkan. Vi hade istället en svensk tjej som filmade lite då-och-då och klippte ihop till en filmsnutt. 

    Men musiken var mestadels syriansk/arabisk för det var fler som dansade då (även svenskarna). Maten var syriansk. Vi dansade tryckare istället för brudvals och vi hade en smörig rökmaskin =P
  • Mustik­ka
    Äldre 22 Nov 19:58
    #24
    kitkät skrev 2012-11-21 14:43:00 följande:
    Fästmön, 
    Vad kul att få lite råd och tips från en syrian som också har haft ett svenskt/syrianskt bröllop. Vart höll ni bröllopsfesten? Jag har funderat lite på det här med bröllopsgåvor, på syrianska bröllop ger gästerna ju oftast en valfri slant till brudparet istället för att köpa saker. Men på svenska bröllop är det ju inte alls vanligt. Vi vill ju helst ha pengar... men det känns lite sniket att önska sig pengar av svenska gästerna, som kanske inte är vana med att ge pengagåvor på bröllop. Hur gjorde ni? 

    Mustikka,
    Vilken fin klänning! Och vad kul att det löst sig med Dj. Nu hoppas jag att det löser sig för oss med vad gäller liveband och Dj. 
    Vad gäller din klänning, som är jättefin, så tror jag tyvärr att det kan vara svårt att få en exakt kopia av den, pga. pärlarbetet på brösten. Det är ju generöst med pärlor... Dessvärre tror jag att du får räkna med att den inte kommer se lika exklusiv ut, eller att det inte kommer vara lika generöst med pärlor på kopian. Men vad vet jag? Det kanske blir bra ändå. Men en bekant till mig beställde sin klänning, som också hade väldigt mycket pärlor, från Kina och hon fick ganska snålt med pärlor på, och dom pärlor som satt på såg "billiga" ut. Men om du vågar, så chansa på det... Du kanske får den precis så som du vill ha den! Annars kan du ju alltid sälja den vidare. Jag skriver inte det här för att göra dig besviken, men bara så du inte har alltför höga förväntningar. 7
    Du har inte funderat på att sy upp den i butiken Drottninggatan Brud & fest? Jag kontaktade dom, för jag ville höra hur mycket det skulle kosta att sy upp en klänning som jag hittade. Jag mejlade bild på klänningen och fick som svar att det skulle kosta ca 6000 KR. Du kan ju maila dom en bild på klänningen och se vad som säger? Kanske lättare att göra sig förstådd om hur man vill ha klänningen när det är en svensk butik än om det är en Kina-sida. 

    Vad gäller bil, så kan jag tipsa om www.brollopsbilar.se! Vi har bokat en vit Rolls Royce därifrån till vår bröllopsdag. Vi ville inte heller ha limousine, eftersom det är så vanligt och tråkigt. Så vi kör på en veteranbil! Det var inte så jätte dyrt heller, 5500 KR får vi betala för 4 timmar! 

    Jag kommer nog beställa tärnklänningarna från edressit.com, dom har jättefina klänningar som man kan måttbeställa och så får man välja färg själv. Och det är billigt! 
    Jo det var super skönt att äntligen hitta någon som är duktig :D
    Vetu jag kontaktade brud och fest och det var ingen design klänning utan en klänning dem sytt upp vad jag förstått, men den kostar också 19.000 vilket är aaalldeles för mycket för oss. Vi är två envisa studenter som ska gifta sig fast än det svider i plånboken. Har tre alternativ : Gå ner i vikt till en 34, är en 38 nu, då kan jag köpa den begagnade, köpa den för 19.000 och sista sy upp i kina för 3500. Att köpa den begagnade som är i storlek 34 gick inte att sprätta upp, min svärmor är sömmerska och hon sa att tyger är så känsligt att det skulle synas :(

    Kontaktade Millybridal som verkar vara bäst iaf av vad jag läst och om jag tog bästa materialet och riktiga kristaller och inga plastiga så skulle den kosta runt 3500 4000, sen finns det en annan sömmerska som är från kina hon med och av 980 personer som lämnad ömdömen så har hon 100% nöjda kunder. Båda sömmerskorna skulle kunna göra klänningen 95% lik.  Jag tror jag kör på det, ska beställa från någon av dem. Blir den extrem ful så kommer jag hosta upp pengarna och köpa den klänningen, är så kär i den och vill inte ångra mig sedan och tänka på pengarna. Vi gifter oss en gång =) Får helt enkelt inte ha världens förhoppningar och hoppas på det bästa. 

    Ska visa edressit för syrran. Hon är min tärna och är redan tokigare än vad jag är. hon ser mer framemot bröllopet än mig nästan haha!
  • Mustik­ka
    Äldre 22 Nov 20:10
    #25
    Fästmön skrev 2012-11-22 17:35:36 följande:
    Det var många av våra kompisar som mailade svar faktiskt. Men inte så många som jag trodde! Kanske 20 personer! 

    Det blev till slut ca. 240 gäster - varav 170 från min sida och 70 från min mans sida. Så han hade rätt så många också för att vara svensk. 

    Vi hade ett ganska så blandat bröllop. Syrianska bröllop är väldigt roliga men så opersonliga. Jag tycker att svenska bröllop är så vackra - men stela. Jag har gråtit på varenda svensk vigsel jag varit på men inte en enda syriansk. Men det är ju min personliga åsikt. Hursomhelst så försökte vi få med det vackra från svenska kulturen och det mer livliga och roliga från syrianska. Det som var enligt svenska traditioner var;

    Vi började ganska tidigt. Vigseln var kl 15.00 (och då BÖRJADE den 15.00, inte 15.45 som det brukar vara på syrianbröllop).
    Vi hade risaskar och vigselhäften som delades ut före vigseln
    Vi hade riktig organist och två solosånger
    Utanför kyrkan hade vi två violiniser som spelade när vi kom ut
    Vi hade fika efter vigseln i prästgården som ligger jämte kyrkan (fast det var så fint väder så de flesta var utomhus och minglade/lyssnade på violinisterna/fikade)
    Vi hade två toastmasters och flera tal/uppträdanden
    Vi hade bröllopshäfte (som jättemånga syrianer tog med hem för de tyckte att de var så bra!)
    Vi hade ingen dans när det var mat. Så det var ganska så "lungt" långa stunder. 
    Vi hade brudens och brudgummens "drink" som man kunde beställa av serveringspersonalen

    Sen hade vi inte ngt filmteam. Jag tycker peresonligen att det förstör stämningen... Särskilt i kyrkan. Vi hade istället en svensk tjej som filmade lite då-och-då och klippte ihop till en filmsnutt. 

    Men musiken var mestadels syriansk/arabisk för det var fler som dansade då (även svenskarna). Maten var syriansk. Vi dansade tryckare istället för brudvals och vi hade en smörig rökmaskin =P
    Det där lät verkligen super mysigt och personligt som du säger.
    Men vad är ett bröllopshäfte för något? lät spännande.

    Vu har ju finska traditioner och jag är ju lite rädd haha, finskar gör tydligen något med bruden och dem vill inte berätta vad självklart. Men har frågat vänner så nyfiken som jag är och de dem gör är att kidnappa bruden så får hennes man söka efter henne och försöka få mig tillbaka, han kommer få göra en del roliga saker och även bruden ska göra ett o annat. Vet inte riktigt vad och det är lite spännande, säkert pinsamt men roligt.

    Men hur gör man för att veta hur mycket mat man ska beställa? för man osar ju om man kommer eller ej. Vill inte att någon skall vara utan, "Om gud vill" räcker inte hahahah. Typiskt syrianer faktiskt, fick mig ett gott skratt måste jag säga. Tror jag kommer få vara med om samma sak. 

    Vi tänkte också på att skriva en rolig dikt om att vi hellre vill ha pengar, men de flesta vet redan om det, vi kommer ha ca 75 finnar till Södertälje som vi måste försöka rymma någonstans. Känner ni till några billiga vandrarhem i närheten? svårt o få plats med alla hos mamma o pappa haha!

    Jag tror vi kommer köra med brudvals, min fästman är jätte duktig och tycker den är vacker, han kallar tryckaren för pingvindansen. Men han får räkna med att förlora ett par tår för jag är helt värdelös :D 
  • Äldre 23 Nov 01:03
    #26

    Fästmön, 

    Vi har också tänkt att få med det bästa från båda kulturerna på vårt bröllop. Vi ska som sagt gifta oss i en svensk kyrka, Mariefreds kyrkan. Vi ska också ha solosång i kyrkan. Vår vigsel kommer också börja tidigt, 16.30. Därefter ska vi ta emot gratulationer på kyrktrappan (såpbubblor kommer delas ut innan vigseln), och sen ska vi fotograferas under 1 timme. Vi vill inte se varandra innan vigseln, så det var aldrig ett alternativ att boka fotografering innan vigseln. Det ingår ju fotograf/filmkamera-team i paketet hos Panorama, men då jag inte gillar stilen på syrianska bröllopsfoton (ni vet säkert vad jag menar, tillgjort, uppstyrt...) så har vi bokat svensk fotograf som ska fota just porträttbilderna! 
     
    Min fästman ska bjuda 70 gäster och jag 150. Så han har ändå en del, för att vara svensk som sagt. Haha... 

    Vi kommer hålla bröllopsfesten i Panorama och servera syriansk mat. Vad gäller musiken så kommer vi att köra på ett syrianskt liveband och en svensk Dj. 

    Vi ska också dansa tryckare istället för brudvals, ingen av oss kan dansa vals. Vi har tänkt att Djn ska spela lugn musik under middagen, så ingen dans då. Men jag funderar på om vi ska dansa vår första dans (tryckare) när vi kommer till lokalen, som på syrianska bröllop eller efter middagen? Hur gjorde ni? 

    Vi vill också ha festhäften, men jag vet inte riktigt vad vi ska skriva i dom... Hur såg era ut? Vad skrev ni i dom? Min fästman vill gärna ha en liten meny i festhäftet, så att svenska gästerna får lite koll på vad mezarätterna som serveras är för något. 

  • Äldre 23 Nov 01:18
    #27

    Mustikka, 

    Haha jag förstår att du är nervös. Men vad kul det låter med en sån tradition! Det blir ju ett annorlunda inslag för dom syrianska gästerna.  

    Jag tycker i så fall absolut att du ska chansa på att beställa från Kina, om du nu kan välja kvaliten på stenar och tyg, så låter det ju bra! Det handlar om ganska många tusenlappar, som du skrev är det faktiskt värt att chansa, tycker jag. Och som din svärmor sagt till dig så är det väldigt svårt att "förstora" en klänning. Det går oftast bra att sy in, men sällan att "förstora" en för liten klänning. 

    Vad gäller maten så tror jag inte du behöver vara orolig för att maten ska ta slut, om det inte dyker upp typ 100 fler gäster än ni tänkt. Jag tror att dom är rätt vana med att det dyker upp fler gäster än tänkt, så dom räknar nog rätt så generöst när dom lagar mat till bröllop. 

    Jag vet inga vandrarhem i Södertälje direkt, sök på google. Men det finns fyra hotell som inte är speciellt dyra, ca 1000 kr för ett dubbelrum/natt och då ingår frukost på dem flesta hotellen. Gå in på hotels.com, så kan du söka på Södertälje! Hur gör ni på bröllopsnatten? 
    Vi tänker bo på hotell i Södertälje och så får dom gäster som vill bo kvar på samma hotell som oss, så äter vi frukost ihop dagen efter. Det kan bli en trevlig avslutning på bröllopet. Många av hans släkt kommer från Örebro, så dom flesta kommer nog vilja sova kvar på hotell ändå. 
    Och eftersom vi gifter oss på en fredag så kan jag & han stanna på hotellet till söndagen. För på bröllopsnatten hinner man ju inte riktigt njuta av hotellvistelsen med tanke på att man kommer dit sent på natten. 

     

  • Fästmö­n
    Äldre 23 Nov 10:23
    #28

    Kitkät

    Vi körde vår dans ganska tidigt men inte direkt. Det var ju ganska mycket dans när vi kom in i lokalen (våra toastmasters gjorde ett jättebra jobb att få upp alla!). Sen satt vi och åt en stund och sen dansade vi vår tryckare. Vet inte om det var bra eller dåligt - jag var så exalterad så jag tyckte det var rätt så skönt att få en stund i min mans famn. Det kändes verkligen som att det inte var någon annan i lokalen då. Sjukt att känna så =) 

    Jag kan maila ett av utkasten på vårt festhäfte till dej. Kortfattat så hade vi;

    Välkomstord
    Meny
    Roliga presentationer av de närmaste gästerna
    Bilder på oss när vi var små
    Dos dos-ramsan (skitkul när svenskarna hängde på!)

    Läste att ni skulle ha gemensam frukost dagen efter - det är en jättebra idé! Vi bjöd på brunch dagen efter i prästgården där vi hade bröllopsfikat. Det var väldigt trevligt att få träffa alla under mer avslappnade former. Man hinner ju inte riktigt prata med alla på själva festen. Så hade vi lite presentöppning också men det var sådär. Jobbigt att spela överlycklig när man får ännu en karaff...

    Mustikka

    Tips om hotell - ring och fråga om ni kan få "grupprabatt" på hotell. Vi gjorde så och fick ner priset med typ 20 % för de gäster som bokade och angav att de skulle på vårt bröllop. Sen hade våra toastmaster koll på gäster som var ensamma - och så frågade de dem om de kunde tänka sej att dela dubbelrum istället så blev kostnaden lite lägre för dem. 

  • Äldre 23 Nov 15:17
    #29

    Fästmön, 

    Tack. Du får jättegärna mejla mig utkast av festhäftet. Vilken rolig idé att ha med dozdoz-ramsan. Haha! Jag skriver ett meddelande till dig på BT!

    På syrianska bröllop så brukar ju musiken sätta igång direkt när brudparet kommer in till festlokalen och så brukar alla dansa en stund för att sedan sätta sig ner och då brukar brudparet dansa sin dans direkt efter det, innan middagen. Men på svenska bröllop dansar man ju brudvalsen/tryckare, efter middagen. Och jag tycker nästan det är finare, så funderar på om vi ska göra så istället - att man kommer till festlokalen, dansar med alla gäster, sätter sig ner och äter middag en stund, kanske går runt till alla bord och skålar med gästerna och hälsar dom välkomna, och sen dansar bruddansen. Vad tror ni om det? Men jag tycker det är jobbigt att behöva gå och skåla med såna gäster som man inte känner så väl (t ex familjevänner). Är rädd att det blir stelt då. 

  • Äldre 24 Nov 14:17
    #30

    Fästmön, 

    Jag har skickat ett meddelande till dig på BT med min mejladress, eftersom jag inte vill skriva den öppet på BT, vad jag förstått så kan man få massor med spammejl osv.  Skicka gärna festhäftet så fort du får möjlighet. Jag är jätte nyfiken på hur den ser ut! Jag berättade för min blivande man om att ni hade skrivit dozdoz-ramsan i häftet och det tycker han är en rolig idé. 

Svar på tråden Syrianskt/svenskt bröllop