Inlägg från: Fästmön |Visa alla inlägg
  • Fästmön

    Syrianskt/svenskt bröllop

    Jag är syrian och gifte mej med en svensk man i våras!

    Vi hade DJ Samer och Fadi Said - de var jättebra! Vi hade bara ett problem med att vi preliminärbokade först och sen när jag ringde och skulle kolla några saker en vecka senare så hade de redan hyrt ut sin utrustning samma datum. Så vi fick betala 1000 kronor mer för att de skulle hyra högtalare eller något sånt.

    Mustikka - fin klänning! Jag hade en ganska "stor" klänning i början av kvällen (fast mindre än den på bilden du har) och bytte sen till en lite enklare för det är SJUKT JOBBIGT att gå omkring i stor klänning. Det är rätt så tungt...

    Vi gifte oss i en svensk kyrka med svensk präst som vigselförättare och en syriansk präst som gjorde klilo bido.

    Har ni haft förlovningsfest med svenskar/finnar? Vi hade det och då fick svenskarna "känna på" lite hur det är att vara på syrianfest och hur man dansar och så. Det var väldigt bra för sen på själva bröllopet så dansade verkligen ALLA. 

    Det vi hade som var "svenskt" var att vi hade två toastmasters som skötte planering av alla tal och sånt. Sen var vårt bröllop väldigt tidigt - vigseln började kl 15.00. Det var väldigt skönt faktiskt för alla var pigga hela festen sen. Musiken var blandad - både syrianskt/arabiskt och engelskt. Tom lite dansbandslåtar så svenskarna fick bugga =)

    Jag svara gärna på frågor om ni vill!  

  • Fästmön
    Mustikka skrev 2012-11-20 22:06:42 följande:
    Nu är Dj samer bokad Tackar massor. Min systers kompis rekomenderade honom innan men jag var så osäker, men nu är han bokad tack o lov. Han sa inget om preliminär bokningar. Hon hade sagt att han har allt, alla högtalaren och utrustning man kan behöva, tillochmed rökmaskin :S 

    Tack, har faktiskt aldrig tänkt på att ha två klänningar, har aldrig provat en brudklänning, får se hur det blir när jag sen känner tyngden, har hört att vissa har tillochmed svårt att gå i dem. Men av vad jag sett så klarar sig många endå :D men två klänningar lät aldrig fel, så länge den jag vill ha inte kostar för mycket så kan det vara en bra idé, lättare o skaka rumpan då :P

    Hade faktiskt tänkt mig också att blanda sådär men vi har kl 18:00 prästen var fullbokad. Blev lite svårt men eftersom han är finsk så tänkte vi ha en liten sermoni i Finland också, inget fancy alls utan bara för de närmaste och inte kunde närvara. Lite tråkigt att ha två stycken men det blir så lätt så när vår präst inte har licens för att viga. Vi hade inget stort utan bara med hans familj i Finland, vi hade "kaffe" hos mig sen. Men svärmor har dessvärre sett på mitt stora feta syrianska bröllop, hon har en susning på hur det kan se ut.
    Hon kan tilloch med göra kilililil hhehe! 

    Vi hade tänkt att ha all form av musik, finska letkan, buggmusik, arabiska syrianska och engelska, Det ska passa allas smaker. 
    Jag tror inte du kommer ångra dej om DJ. En annan sak som hände oss var att det var väldigt många som gick fram till DJn och önskade massa låtar. Vi hade ju som sagt börjat väldigt tidigt så kl 02.00 så vägrade han spela mer. Han sa att han hade hållit på väldigt länge redan och var trött på allas önskemål. Jag tyckte också att det räckte iofs - vi hade ju festat mer än ett "normalt" syrianbröllop om man räknar i tid. 

    Jag hade en Maggie Sottero i början av kvällen - sen hade jag en kinaklänning som jag själv hade "designat". Den var som den du visa på bilden fast mycket enklare liksom. Så hjärtformad korsett med blingbling och sen tyllkjol. Jag köpte den för 1400 kronor så jag tänkte att det inte gjorde något om den inte blev bra.

    Min brudtärna hade också kinaklänning för 2000 sek - den var såååå fin. Såg inte alls billig ut. Vi lämnade in den till sömmerska som sydde till den där den satt lite fel och sen blev den perfekt!
  • Fästmön
    Mustikka skrev 2012-11-21 13:46:45 följande:
    Oj ja det var verkligen länge, det måste ha varit en härlig fest :) förstår nog djn vi kommer nog säga till att han sköter sitt och att man hellst inte stör honom. Tror inte de så kul om folk går fram hela tiden. Minns du vem du sydde upp klänningen hos? Har flera kinasidor men vet inte vilka som är duktiga. Skulle vara roligt att få se en bild på kläningarna som du sytt upp. Om du inte vill visa här kan du skicka till min inbox. Min tärna är värre än mig haha hon letar klänningar som en toker :) De just nu de som stressar mig mest att inte få min drömklänning köpt annars har de mesta fixat sig :) sprit från Tallin och bilen vet vi ännu inte. Vad åkte ni med?
    Jag beställde klänningarna från Mylovebridal. Det finns inte längre tydligen.... =/ Men jag beställde klänningen till min förlovningsfest från Landybridal och de finns ju kvar och är duktiga också. Edressit som kitkät tipsade om är också jättebra! Typ alla mina kusiner köpte sina klänningar därifrån till bröllopet.

    Jag ska försöka ordna bilder på klänningarna och skicka!

    Vi åkte med en Bentley från 1968. Vi hade skjutit upp att fixa bil och sen när vi väl skulle boka så var det mesta fullbokat. Det var studentbal samma dag nämligen..
    kitkät skrev 2012-11-21 14:43:00 följande:
    Fästmön, 
    Vad kul att få lite råd och tips från en syrian som också har haft ett svenskt/syrianskt bröllop. Vart höll ni bröllopsfesten? Jag har funderat lite på det här med bröllopsgåvor, på syrianska bröllop ger gästerna ju oftast en valfri slant till brudparet istället för att köpa saker. Men på svenska bröllop är det ju inte alls vanligt. Vi vill ju helst ha pengar... men det känns lite sniket att önska sig pengar av svenska gästerna, som kanske inte är vana med att ge pengagåvor på bröllop. Hur gjorde ni?  
    Vi hade bröllopsfesten i Nkpg hos Teno! Det var lagom stort för våra 240 gäster. Vi trodde att det skulle bli max 210 - men jisses vad syrianer är kassa på att osa. T.o.m folk som sagt att de säkert inte skulle komma dök upp! 

    Gällande presenter så skrev vi en dikt som vi skickade ut, det kändes mindre sniket då =) Fast vi fick mycket presenter ändå! Har miljoner Orrefors-, Ittala- och Kosta Bodaljusstakar hemma!! De ligger fortfarande nedpackade i väntan på... att få ges bort igen :)

    Här är vår dikt!

    Då senhöstens blåst är hård
    Och vädret går i ständig moll
    Var man stannar i sin gård
    Termometern visar under noll
    En resa till varma länder
    Brudparet då tänker göra
    De drömmer om vita stränder
    Och att vågornas brus få höra

    Du som vill öka brudparets välbehag
    På deras resas spännande färd
    Giv dem ett ekonomiskt bidrag
    Och de får se mer av vår vackra värld
    Annars går det lika bra för bröllopsgästen
    Att förära dem en upplevelse efter egen idé
    Viktigast är dock att du kommer på festen
    För din närvaro är det bästa du kan ge 

    Fråga gärna på! Jag har sjukt svårt att släppa bröllopsplanering fast jag redan är gift. Tjatar på min syster att sätta igång och hitta någon så jag kan planera hennes bröllop. Det var ju såååå sjukt kul! 
  • Fästmön
    kitkät skrev 2012-11-21 23:58:31 följande:
    Fästmön, 

    Haha, ja det är verkligen typiskt syrianer! Vi kommer bjuda ca 220 personer. Hur gjorde ni med OSA? Vems kontaktuppgifter skrev ni i inbjudan? 

    Hm.. Fick ni några pengagåvor från dem svenska gästerna också, eller var det bara presenter?  

    Det är riktigt kul att planera, jag är helt besatt! Jag kommer verkligen sakna planeringstiden sen när vi har gift oss, så jag förstår att du gör det. 

     
    Vi skrev mina föräldrars och hans föräldrars telefonnummer i inbjudan. Så skapade vi en mailadress för de som inte "vågar" ringa och som vi själva kollade av då och då. 

    Sen fick min mamma och pappa ringa runt till syrianerna var och varannan dag för att tjata om ett svar. Och så fick de göra en tolkning av svaret "om Gud vill" till ett ja eller nej för det är sällan de svarar ja eller nej tydligt =)

    Vi fick en hel del pengagåvor av de svenska gästerna också. Men de flesta hade hittat på något kul istället för att bara lägga det i ett kuvert. Någon hade gjort egna tvålar med mynt inuti, någon annan la massa tion i en burk som de hade satt in ett photoshoppat foto på oss på en strand, en annan köpte roliga solbrillor och satte in pengar i dem. Och så fick vi presentkort också... Problemet för oss är att vi bor i en väldigt liten lägenhet så vi har inte plats för att ha en massa grejer. Det försökte vi förklara för folk när de frågade oss vad vi önskar oss. Sen vill man ju välja sina vaser själv dessutom =)
  • Fästmön
    kitkät skrev 2012-11-22 14:19:27 följande:
    Haha "om Gud vill", syrianernas favorituttryck. Var det många som mejlade svar då? Eller var det lönlöst med mejl? Vi funderar också på att ange föräldrars telefonnummer och en mejladress. 

    Hur många gäster hade ni? Hade ni ett typiskt syrianska bröllop, eller mer svenskt? Hur gjorde ni för att få med båda traditionerna?

    Haha, du får ursäkta alla dessa frågor, men du har redan varit i båten som jag befinner mig i just nu, så kan vara skönt att höra lite hur ni har gjort.  
    Det var många av våra kompisar som mailade svar faktiskt. Men inte så många som jag trodde! Kanske 20 personer! 

    Det blev till slut ca. 240 gäster - varav 170 från min sida och 70 från min mans sida. Så han hade rätt så många också för att vara svensk. 

    Vi hade ett ganska så blandat bröllop. Syrianska bröllop är väldigt roliga men så opersonliga. Jag tycker att svenska bröllop är så vackra - men stela. Jag har gråtit på varenda svensk vigsel jag varit på men inte en enda syriansk. Men det är ju min personliga åsikt. Hursomhelst så försökte vi få med det vackra från svenska kulturen och det mer livliga och roliga från syrianska. Det som var enligt svenska traditioner var;

    Vi började ganska tidigt. Vigseln var kl 15.00 (och då BÖRJADE den 15.00, inte 15.45 som det brukar vara på syrianbröllop).
    Vi hade risaskar och vigselhäften som delades ut före vigseln
    Vi hade riktig organist och två solosånger
    Utanför kyrkan hade vi två violiniser som spelade när vi kom ut
    Vi hade fika efter vigseln i prästgården som ligger jämte kyrkan (fast det var så fint väder så de flesta var utomhus och minglade/lyssnade på violinisterna/fikade)
    Vi hade två toastmasters och flera tal/uppträdanden
    Vi hade bröllopshäfte (som jättemånga syrianer tog med hem för de tyckte att de var så bra!)
    Vi hade ingen dans när det var mat. Så det var ganska så "lungt" långa stunder. 
    Vi hade brudens och brudgummens "drink" som man kunde beställa av serveringspersonalen

    Sen hade vi inte ngt filmteam. Jag tycker peresonligen att det förstör stämningen... Särskilt i kyrkan. Vi hade istället en svensk tjej som filmade lite då-och-då och klippte ihop till en filmsnutt. 

    Men musiken var mestadels syriansk/arabisk för det var fler som dansade då (även svenskarna). Maten var syriansk. Vi dansade tryckare istället för brudvals och vi hade en smörig rökmaskin =P
  • Fästmön

    Kitkät

    Vi körde vår dans ganska tidigt men inte direkt. Det var ju ganska mycket dans när vi kom in i lokalen (våra toastmasters gjorde ett jättebra jobb att få upp alla!). Sen satt vi och åt en stund och sen dansade vi vår tryckare. Vet inte om det var bra eller dåligt - jag var så exalterad så jag tyckte det var rätt så skönt att få en stund i min mans famn. Det kändes verkligen som att det inte var någon annan i lokalen då. Sjukt att känna så =) 

    Jag kan maila ett av utkasten på vårt festhäfte till dej. Kortfattat så hade vi;

    Välkomstord
    Meny
    Roliga presentationer av de närmaste gästerna
    Bilder på oss när vi var små
    Dos dos-ramsan (skitkul när svenskarna hängde på!)

    Läste att ni skulle ha gemensam frukost dagen efter - det är en jättebra idé! Vi bjöd på brunch dagen efter i prästgården där vi hade bröllopsfikat. Det var väldigt trevligt att få träffa alla under mer avslappnade former. Man hinner ju inte riktigt prata med alla på själva festen. Så hade vi lite presentöppning också men det var sådär. Jobbigt att spela överlycklig när man får ännu en karaff...

    Mustikka

    Tips om hotell - ring och fråga om ni kan få "grupprabatt" på hotell. Vi gjorde så och fick ner priset med typ 20 % för de gäster som bokade och angav att de skulle på vårt bröllop. Sen hade våra toastmaster koll på gäster som var ensamma - och så frågade de dem om de kunde tänka sej att dela dubbelrum istället så blev kostnaden lite lägre för dem. 

  • Fästmön
    kitkät skrev 2012-11-30 18:18:09 följande:
    Fästmön, tack för festprogrammet som du mejlade till mig. Jättebra idé som sagt gällande dozdoz-ramsan & jag gillade även gästpresentationen, den idén kommer vi nog också sno. Men eftersom vi har ca 200 gäster, så får det bli en presentation av närmasta familjen bara istället.
    Vi hade också bara "närmaste". Men det blev ganska många ändå =)
  • Fästmön

    MA1 och Mustikka - skicka era mailadresser till mej så mailar jag över ett utkast av vårt festhäfte!

  • Fästmön
    MA1 skrev 2012-12-05 13:45:58 följande:
    Fästmön, 

    Såg att du skrev om DJ Samer och Fadi, bra tips! Vi vill gärna köra både svensk och syriansk musik.  Körde DJ Samer svensk musik då? Hur styrde ni upp det med hur månge DJn skulle spela och sångaren skulle sjunga?

    Blev lite nyfiken på vilken kyrka ni gifte i er? Har du något tips på hur man gör med syrianska prästen? Är det okej för dem flesta av dem att dela cermonin med en svensk präst i en svensk kyrka och så? Har noll koll på det.. Kanske svärföräldrarna får hjälpa till med det där..

    Så du vet kommer jag säkert bomba dig med fler frågor innan det är dags!! :D
    Vi hade ingen sångare - körde bara DJ och det funkade jättebra. Sen hade jag en släkting som sjöng också men det var inget planerat från vår sida. Det var egentligen Fadi som vi bokade, men han hade med sej Samer av ngn anledning. De körde all möjlig musik! Vi skrev lite exempel på låtar vi ville ha och så spelade de låtar i samma genre liksom. Vi sa bland annat att vi inte ville ha någon för grov musik (tycker inte att S&M eller I wanna f*ck you passar inte på ett bröllop) men att vi gillar typ Shakira och Black Eyed Peas. 

    Vi gifte oss i Gistad kyrka - en kyrka i Östetgötland som ligger ute på landet. Vi hade svensk präst mest men la in klilo-bido (kröningen) av syriansk präst. Det är det enda som "fattas" i den svenska vigselordningen jämfört med den syrianska. Sen hade vi ju en kort ceremoni under förlovningsfesten där vi bara hade syriansk präst. Och då hade han med välsignelse över ringar osv. så han tyckte ändå att han fick göra "sin" del. Alla präster är dock inte lika medgörliga (finns exempel på präster som tom vägrar viga syrianer som gifter sej med svenskar).

    Jag tror att ni bör prata med en syriansk präst redan nu. Vi träffade den syrianska prästen och gick igenom vårt vigselhäfte med honom. Det finns ju syrianska präster som talar bra svenska men annars är det nog en fördel att ha med dina blivande svärföräldrar. Sen måste ju även den svenska prästen veta vad som ska gälla. För vår svenska präst var det viktigt att veta vad den syrianska prästen skulle säga - så att inte det går emot vad Svenska Kyrkan står för. Om du läser den syrisk ortodoxa vigselceremonin så kan du se att en hel del som står i den är gamla förlegna regler som inte är riktigt förenade med den svenska kulturen. Jag tror att det exempelvis står något om att mannen går med på att betala den summa som brudens förmyndare har bestämt. Det står även ngt om att mannen bästemmer och att kvinnan ska lyda och tjäna honom och kalla honom "herre", Jag talade väldigt noggrannt om det för syrianska prästen att något sådant inte får ingå i vår vigselakt. Han var helt med på det och menade att de inte sa så nuförtiden men jag tror ändå att det är bra om du dubbelkollar det.

    Du kan läsa en översättning av syrisk ortodox förlovnings- och vigselceremoni själv här - troochteologi.files.wordpress.com/2008/05/vigseln-2008-hel.pdf

    Lycka till!

     
Svar på tråden Syrianskt/svenskt bröllop