• lmcl

    Hemlig vigsel - berätta för mamma strax innan eller strax efter?

    Min fästman och jag har efter att ha avstyrt det stora kyrkbröllopet på grund av en oplanerad men välkommen graviditet kommit på att vi ändå slår till och gifter oss i sommar, men på tu man hand, enkelt borgerligt, och sparar det stora firandet till ett annat år.

    Om två veckor slår vi till, med två nära vänner som vittnen, och frågan är nu när man berättar för våra mammor, som båda kommer att bli förkrossade över att inte ha fått vara med. Jag tänkte att det är bättre att ringa dagen efter och sen maila lite bilder, men när min fästman pratade med sina systrar för att få barnvakt till vår ettåring sa båda (förutom gratulationerna) : "men vad ledsen mamma kommer att bli!"

    Vi kommer ju att ha en kyrklig välsignelse över redan ingånget äktenskap, med tillhörande bröllopsfest, om ett år eller två, så det riktiga firandet kommer ju framöver, men våra mammor kommer nog ändå att känna sig snuvade på vigseln. Frågan är nu om det är bättre att ringa tio minuter innan och berätta vad som hända skall, eller att ringa tio minuter efter och berätta att vi nu är gifta och strax skickar bilder - vad blir man som mamma minst besviken över? 

  • Svar på tråden Hemlig vigsel - berätta för mamma strax innan eller strax efter?
  • lmcl

    Tack för alla svar! Anledningen till att vi inte vill ha familjen med är dels att det blir väldigt stort med bara föräldrar, syskon och syskonbarn - närmare 30 personer... Och skulle man enbart ha föräldrar med så skulle det bli lite knasigt, för jag skulle gärna ha min mamma med men inte min pappa (de är skilda sen tjugo år).

    Jag blev själv utsatt för en liknande grej för några år sedan, då nära kompisar gifte sig i största hemlighet. Jag var med vid frieriet, som var på en fest, och hade frågat några dagar innan de gifte sig hur de tänkte göra med bröllop och fick bara ett svävande svar. Två dagar senare la de upp bröllopsbilder på Facebook. Jag bara grät och grät. Samtidigt funderade jag på hur de hade kunnat göra, om de verkligen ville hålla det hemligt, men inte få mig som nära vän att bli helt förkrossad över att bli helt exkluderad, och det jag kom fram till var att jag inte hade blivit lika ledsen om de hade mailat/ringt/sms'at och berättat personligen innan de la upp bilder till allmän beskådan på Facebook.

    Nu lutar det åt att vi berättar för våra familjer innan. Vi gör det ju för att det ska vara lite praktiskt, inte för att göra folk ledsna. 

Svar på tråden Hemlig vigsel - berätta för mamma strax innan eller strax efter?