• Bröllopsresa när gravid?!

  Lör 14 jul 2012 21:14 Läst 2892 gånger Totalt 9 svar
  Lör 14 jul 2012 21:14

  Hej!

  Vi har fått ett litet i-landsproblem i planeringen av vår bröllopsresa. Då vi lite överraskande fått en bulle i ugnen så ligger den tänkta resemånaden december lite illa till eftersom jag kommer vara i v 30 då. Långa flygresor går bort, likaså vissa kryssningar som vi sneglat på innan. Längtar till solen!

  Är det någon som har några fina tips på vart vi skulle kunna åka?  

 • Lör 14 jul 2012 21:33 #1

  Jag tror tyvärr att flygresor överhuvudtaget går bort - kolla med er reseförsäkring hur länge den tillåter dig att flyga alls, skulle jag säga. De flesta täcker flygresor fram till vecka 28.

 • Lör 14 jul 2012 23:41 #2

  Grattis till bebisen! Ni har just givit er in på ert livs resa :)

 • Sön 15 jul 2012 01:28 #3

  Tyvärr så är det flygbolagen (de flesta) som inte tar emot gravida kvinnor som gått längre än v 20 nånting pga att de inte har personal ombord som är utbildad om det skulle hända dig något som har med graviditeten att göra. De flesta flygbolag kräver intyg på vilken vecka man är i också.

 • 1700ta­l
  Visa endast
  Sön 15 jul 2012 06:58 #4

  Ni kan väl bila söderut?

 • Ingrid­e
  Visa endast
  Sön 15 jul 2012 07:23 #5

  Det stora problemet för dig är nog försäkringen. Tydligen täcker inte reserförsäkringen kostnader som uppkommer om du föder barnet utomlands. Detta gäller oavsett hur du har tagit dig dit. Det kan ju bli väldigt dyrt att behöva betala för en förlossning. 

 • Sön 15 jul 2012 08:47 #6

  Ugh, ja ju mer information jag söker desto svårare verkar det vara med att åka utomlands. Känns dumt att riskera en personlig konkurs ifall något händer på resan och vi måste betala ambulansflyg osv. 

  Har ni några fina tips om bröllopsresa i Sverige istället? Skrattande 

 • Sön 15 jul 2012 11:07 #7

  Vänta till sommaren istället och åk någonstans inom Europa? Vi väntar ett halvår också innan vi sticker iväg på vår bröllopsresa. Just för att det är högsäsong dit vi vill åka då Och vi väljer ett land vi varit i förut med tanke på att detta blir första resan med barn. Så det kan ju också vara bra om ni inte fått barn förr

 • Sön 15 jul 2012 11:43 #8

  Sorry om jag var brysk igår, skulle såklart sagt: grattis till bebisen först!

  Och varit lite utförligare och tydligare - jag är gravid i vecka 26 nu och har rest en del under våren, men då hade jag lusläst försäkringsbestämmelserna både i reseskyddet i vår hemförsäkring och i jobbets tjänstereseförsäkring - båda gällde graviditetsrelaterade komplikationer till vecka 28. Jag hade väl inte åkt heller om jag inte känt att jag mådde ok, särskilt i jobbet när omständigheterna inte alltid är såna jag rår över och man dessutom ska leverera.

  Vissa flygbolag släpper ombord en med läkarintyg senare (och det är inte helt ovanligt internationellt att kvinnor reser senare), men som sagt, man ska veta att man då reser oförsäkrad och om det händer saker så tar man en stor risk - den kanske kan vara värd det om man t ex bor utomlands och vill åka hem för att föda, men knappast för en semester. Man kan kolla olika reseförsäkringar också, för några år sen fanns det såna som täckte fram till vecka 32, men de måste då tecknas separat (det reseskydd som ingår i ens vanliga hemförsäkring, vilket för det mesta räcker alldeles utmärkt tillräckligt, gäller alltså inte)  och man vill nog titta väldigt noga på vad de eg täcker.

  Sista flygresan jag gjorde var i vecka 19-20 och redan då var de på mig som hökar i incheckningen och frågade om vilken månad jag var i och ville ha läkarintyg mm. Flygbolagen tar inte ansvar för vad som händer ombord (och det finns nog risker med tryckförändringarna vid flygresa sent i en graviditet, om jag förstår saken rätt), men när jag berättade vilken vecka jag var i och hur länge till min reseförsäkring gällde var de nöjda.

  Och du har helt rätt i de kostnader och risken för personlig konkurs som kan drabba en om man chansar - kostnaderna för sjukvård utomlands, hemtransport mm kan bli astronomiska, inte minst om man skulle föda för tidigt så är neo-natalvård bland det dyraste som finns, om den finns tillgänglig.

  Ni kan inte fundera på att åka tidigare, om ni längtar efter sol kan ju Medelhavet i september vara jättefint - och borde funka - sålänge du känner att du mår bra nog för att njuta av det, förstås?

 • Mån 16 jul 2012 15:57 #9

  Jag har en långresa inplanerad i vecka 26-27 som jag är inställd på att kunna åka på, men visst, blir det någon komplikation så stannar jag hemma. Nojig som jag är har jag ringt och googlat och kollat en massa, men jag har alltså ingen egen erfarenhet - än.

  Jag har också hört det som många säger, att reseförsäkringar inte skulle gälla längre än fram till vecka 28, men i mina försäkringsvillkor som jag har lusläst står det ingenting sådant. Avbeställningsskyddet gäller inte vid graviditet, men för sjukvårdskostnader fanns inget undantag alls om graviditet. Jag ska ringa försäkringsbolaget och höra vad som gäller, och se om jag eventuellt bör teckna en extraförsäkring.

  De flesta flygbolag tycker att det är okej med flygresor fram till sista månaden, enligt min researrangör. Så är det med det flygbolag jag ska flyga med så de har inga synpunkter alls på att jag är vecka 27 vid hemresan. Resebyrån trodde inte heller att läkarintyg skulle behövas, fast jag tänkte att jag skulle ta med det ändå för säkerhets skull. Flygbolaget kräver det INTE och resebyrån, som jag antar talar av erfarenhet, sa att v. 27 inte brukar vara problem alls.

  Min barnmorska tyckte inte heller att det skulle vara några problem - snarare att det var en bra tidpunkt att resa "eftersom många mår bra den tiden av graviditeten".

  Så jag tänker köra på min ursprungliga plan, och så får vi se hur det går.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll