• Anonym (vännen)

    Bjuden på väns bröllop..

    Bor nere i södra Sverige och har nu fått inbjudan till min goda väns bröllop.
    Vi träffas sällan och därför blev jag överlycklig.

    Tyvärr blev jag tvungen att tacka nej och detta grämer mig men på samma gång känner jag mig lite sur.
    Jag och min pojkvän är båda studenter och har därför ingen vidare ekonomi.
    Brudparet tar en kuvertavgift på 400kr/vuxen - ingenting ingår.
    Eller de bjuder på ett glas skumpa och bröllopstårta.
    Mat får man fixa själva - äta innan festen eller låna köket som finns i festlokalen.

    Jag frågade vännen om jag hade förstått rätt och det hade jag.
    För oss skulle denna kväll gå på runt 2500 kr.
    700 kr i kuvertavgift,
    200-300 kr i matkostnad,
    ca 500 kr i resekostnad (vi bor en del mil ifrån),
    500-1000 kr i dryckeskostnad (de har bar på bröllopsfesten)

    Nu till en fråga - hur kan man ta så mycket i kuvertavgift utan att något ingår egentligen?
    Vad betalar man egentligen för? 

  • Svar på tråden Bjuden på väns bröllop..
  • Picnick i det gröna

    Är riktigt nyfiken på hur det där bröllopet är planerat, hur det kommer att bli och hur de känner sig.
    Som någon tidigare har skrivit: Kanske finns det en poäng med kuvert? Kommer det en "överraskning" på kvällen? Eller är de bara giriga?

    Vi har bjudit folk till vårt lilla bröllop och våra gäster får ta med sig mat själva MEN vi har också bjudit till picknick/grillparty och kommer att bjuda på tårta och dricka. OCH så har vi undanbett oss från gåvor ;)
    Är riktigt förvånad, för nästan INGEN har avböjt utan alla kommer.. trodde matbiten skulle skrämma bort några.. 

  • Grodprinsens brud

    Börjar fundera på om de vet vad kuvertavgift betyder? I min värld är det brudparets sätt att delvis betala för mat och fest. Kuvert betyder ju tallrik, servett, bestick och glas typ i vett-och-etikett.. 

    Håller med övriga kommentarer.. Du kanske kan tipsa din goda vän om denna länk? Eller rent ut förklara vad det betyder? 


  • knyttan

    Hahaha denna tråden är för bra för att vara sann!! Jag hoppas verkligen att någon som känner brudparet i fråga tipsar om tråden {#emotions_dlg.djavulsk}
    Kuvertavgift för "fördrink och tårta"?? Alltså återigen undrar jag hur de har tänkt? En FÖRdrink är ju just det, något man dricker FÖRE maten (som man sen får laga själv då) och tårtan kommer rimligtvis sist (om det inte är en sk. "baklängesmiddag" de satsar på..?)
    Så om jag har fattat rätt så "får" man får ett plastglas med något starkt i när man kommer, vill man ha tilltugg till det så förväntas man kirra det själv. Sen ett par timmar senare så "får" man tårta, men vill man ha ngt att dricka till den så får man också pynta det själv?
    Alltså detta par måste ju gå till historien för väldens sämst planerade bröllopsfest.

  • SannaV

    Men fy, vad är det för människor som gör något sånt här? Skulle nog inte vilja vara denna brud då jag kan tänka mig att de stöter sig med en del inbjudna. Skulle aldrig lägga de pengarna för en fördrink och en bit tårta! Bra att du, TS, tackat nej till att gå.

  • LyckligaBruden

    Personligen tycker jag att det är förbannad snålt och oförskämt att ta ut ett enda öre i kuvertavgift. Har man inte råd att gifta sig får man väl vänta. Eller bjuda på korv och frys-tårta.

    Jag pratade idag men en kompis om att vi troligtvis kommer välja buffé, dels för att det är billigare men också för att det känns mer uppsluppet och lite mysigare och sa att om vi skulle ha 3-rätters så skulle det säkert gå på 1000 per person i kuvertavgift varpå hon nästan ramlade av stolen för hon trodde jag menade att gästerna skulle få betala för sig själva. En helt normal reaktion

  • Daludd

    Smäller av så jäkla oförskämt o be gästerna betala för deras upplevelse som gästerna inte ens får ta del av (dvs god mat och dryck!)

    Hade sagt upp bekantskapen direkt med en sån person, fy fasiken. 

  • metalwedding

    Ursäkta men VA?? När man tar kuvertavgift så ska man stå för mat, och till viss del dricka? Ska man både betala och ta med sig mat har de tänkt?? Vi har inte heller så bra ekonomi och ska ta kuvertavgift, men då står vi för maten och drickat. Vi har letat budgetalternativ (svågern ska laga mat, min far ska viga oss, släktingar ska sjunga på ceremonin osv) det finns andra sätt att spara pengar än att bete sig på det där viset! Dålig stil!

  • Lally

    Om man väljer att vastå från Champagne och tårta, slipper man då kuvertavgiften för det verkar ju vara det man annars betalar för...
    Skumt sätt att skriva och bjuda till bröllop på...

  • sommar2014

    Oj! Jag hade nog blivit bra paff om jag fått en sådan här inbjudan med posten... Kuvertavgift, ja för vaddå? Kuvertavgiften ska ju inte gå till "diverse omkostnader för bröllopet" (typ ringar och kläder) - utan täcka en del av kuvertpriset, det vill säga varje gästs mat och dryck. Förutom att 400 kr är en ganska hög kuvertavgift så får man ju ingen mat. Mycket märkligt! Jag tycker knytisfest är jättetrevligt, men då ska man ju som gäst inte BETALA för att få komma dit också! Och hela grejen med att brudparet inte är med gästerna under middagen tycker jag känns lite tråkigt, man är ju där för att fira dem och inte bara äta (egenlagad) middag med folk man kanske inte känner.

    Jag tycker att detta låter som en ganska oplanerad kaosfest ... Bra att du tackade nej!

    Vore intressant att se vad Magdalena Ribbing säger om det här festupplägget, kan du inte skicka in en fråga till hennes sida på DN.se?

Svar på tråden Bjuden på väns bröllop..