• Tokig
  Äldre 6 jul 14:30
  4531 visningar
  7 svar
  Inlägg från Tokig Visa alla inlägg
  7
  4531

  Kan man ta släktnamn som mellannamn?

  Vi kommer ta min blivandes efternamn som gemensamt efternamn men jag skulle gärna vilja ta min farmors flicknamn som mellannamn. Får man det?

 • Svar på tråden Kan man ta släktnamn som mellannamn?
 • Tokig
  Äldre 7 jul 17:50
  #3
  filibustern skrev 2012-07-06 21:04:38 följande:
  borde du absolut få göra :) dock, om din farmor har lämnat jorden, så måste du söka hos patentverket (om nu inte någon annan i din släkt som lever hat/hade namnet som flicka) jag har tagit min mammas flicknamn redan nu. du måste nog byta efternamn INNAN du gifter dig.. och sen när du gifter dig, så flyttar du det till mellannamn.. har jag för mig. eller direkt ta namnet som mellannamn.. så du får som dubbel namn redan nu.. lite tjörvigt blev det. hahaha

  Farmor finns tyvärr inte längre. Hon var från Tyskland så vi har inga släktingar i Sverige med hennes namn. Finns inga som heter hennes efternamn i Sverige heller.


  Jag har mailar både PRV och Skatteverket så får vi se vad de säger... verkar vara besvärligare än jag trodde. Meckigt om jag först måste byta namn nu innan och sen igen vid bröllopet för att kunna ha det som mellanamn.

 • Tokig
  Äldre 31 jul 18:14
  #6

  Är så otroligt ledsen.


  Efter att ha varit i kontakt med PRV, Skatteverket och Riksarkivet... samlat ihop dokument, utdrag ur kyrkoböckerna etc. så fick jag idag beskedet att jag inte får ta min farmors flicknamn.


  Detta beror på att jag inte att visa att två generationer har hetat det bakåt. MIn farmor flyttade hit från Tyskland under kriget så det finns ju inga papper på vad hennes föräldrar hette. Tycker att det vore nog med att visa vad hennes flicknamn var. Jag menar, ens flicknamn är ju det samma som minst en av föräldrarna.


  Men tyvärr.. de var stenhårda.


  Alternativet att försöka ansöka om det som ett nybildat efternamn känns också kört. Ingen heter namnet i Sverige men det finns en person som heter samma sak med ett s på slutet. Och då måste denna person ge sitt skriftliga godkännande om att jag ska få ta ett liknande namn. Och det känns ju ganska osannolikt.


  Ansökan kostar 1800 kr så jag vill inte dumchansa heller... men det känns sjukt trist!

Svar på tråden Kan man ta släktnamn som mellannamn?
Logga in
Bli medlem