• agrabah

    Vill inte att folk ska känna sig tvingade att ge pengar

    Hej,

    Jag och min (utländska) fästmö bor utomlands men bestämde oss för att gifta oss i Sverige så att min betydligt större familj/släkt skulle få lättare att närvara. Pga flygbolagen inte låter oss ta mer än 20kg bagage var, plus att vi redan bott tillsammans i 5 år och faktiskt har allt vi behöver, m.m. tänkte vi undanbe presenter. 

    Det kommer dock komma en hel drös med utlänningar - från ett land där det är kutym att ge pengar. Detta tänkte vi inte undanbe. Men vi vill inte att någon ska känna sig tvingad att ge pengar, så frågan är vad man ska säga till de svenska gästerna? Det är ju uppenbarligen känsligt att be om pengar i Sverige - så jag vill helst inte skriva ut något om det utan hade bara tänkt säga att vi tyvärr inte kan ta emot några saker eftersom vi inte har möjlighet att ta med det när vi flyger hem - så då kan ju den driftige svensken kanske inse att man kan ju ge pengar istället,  samtidigt som det blir helt frivilligt på ett sätt som det ju inte blir om man skriver att man kan få ge pengar om man vill (då känner ju alla sig såklart tvingade).

    Men samtidigt måste vi ha ett presentbord för kuverten - och då kommer kanske våra svenska gäster känner sig väldigt dumma när de ser en massa kuvert där.

    Känns extremt knepigt! Hur man än gör så trampar man någon på tårna. Har någon något förslag? Vad tycker ni vore bäst?

  • Svar på tråden Vill inte att folk ska känna sig tvingade att ge pengar
  • agrabah

    Problemet är ju bara att då känner alla sig tvingade... och även om det aldrig är fel med pengar (!) så tjänar jag och min fästmö bättre än de flesta av de svenska gästerna, så det känns tråkigt att de som inte är lika välbeställda ska känna sig tvingade att lägga ut en massa (när vi faktiskt har mer än råd till bröllopsresa etc.). Men det är bra att veta att det börjat bli vanligare att be om pengar!

Svar på tråden Vill inte att folk ska känna sig tvingade att ge pengar