Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    binderi - skillnad mellan brudbukett och vanlig bukett?

    Myten att det är för att man säger "bröllop" lever och frodas-och jag fortsätter min mission att försöka lära ut att så är det (i de allra flesta fall) inte alls.

    Det är ytterst sällan en brud verkligen bara går in och tar det som finns för dagen och är nöjd. Det är också sällan man i vanliga fall köper en bukett innehållande 30-40 rosor tätt tätt bundna, eller specialbeställda orkidéer, kallor, rossorter med exakt precis den DÄR nyansen och så vidare.

    När man får frågan om vad en brudbukett kostar, svarar man antagligen "från tusenlappen och uppåt" därför att en traditionell "normalstor" brudbukett oftast innehåller ganska många blommor/tar en hel del tid att göra. Vanlligen finns också behov av konsultation för att man ska kunna prata ihop sig ordentligt. Alltså pratar vi väsentligt mer arbetstid än "överdiskbinderier"

    När man lägger sådana specialbeställningar som florist, handlar det i grossistled om oerhört små kvantiteter och man tappar helt sitt förhandlingsläge gentemot odlare och överiga leverantörer i leden. Allttså blir ofta de blommorna dyrare än de dagar man kan nappa på erbjudanden.

    Visst kan man gå in och beställa över disk där och då, samma dag, men då får man ju dels faktiskt fatta att man inte kan ta upp butikens tid i timmar eller vara för petig-man kan ju inte låtsas att de är en överdiskbeställning, när man egentligen vill ha konsultation och hela kittet. Där tror jag många floristers erfarenhet är att en del brudar vill ha budgetalternativ-men egentligen både vill ha och behöver mycket mer tid än vad "över disk på fem minuter" medger.

    Man ska INTE behöva ljuga om buketten för att få köpa en vanlig bukett till normalpris.

    Priset avgörs i stort sett alltså av

    *Vilken sorts blommor

    *Antal blommor

    *Specialordrar

    *Arbetstid

    *Prisläge för butiken


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Skillnaden i binderiteknik skiljer sig inte alls.
    Däremot står man och petar mer och längre med ett brudbinderi-det blir så oavsett, för man har liksom i ryggmärgen att det är det mest speciella av speciellt med brudblommor. Därmed inte sagt att ett "överdiskbinderi" blir slarvigt. Absolut inte!

    Du behöver inte vara rädd att floristen ska bli sur-om de blir det, så borde du byta butik, för så ska det inte vara!

    (jag menar heller inte att du skulle ta upp butikens tid i timmar-det var en generell beskrivning av något som också förekommer)

    Hållbarheten är det egentligen heller ingen skillnad på, om butiken generellt sett handlar med blommor av god kvalité. Men vissa sorter är känsligare än andra, det har du alldlees rätt i.  Där ska du absolut få hjälp av floristen att plocka ut sådant som är att rekommendera just för dagen. Det allra viktigaste är egentligen att blommorna har hunnit dra vatten ordentligt i butiken, och där vet de ju bäst själva vad som är vad i kylen.
    Det man oftast ska undvika är blommor med väldigt spröda stjälkar eller blomblad. Tänkt dig vanliga ängsblommor och deras skira små blommor. Jämfört med exempelvis Nejlikor som är mer robusta.

    Binder man buketten tätt och kompakt, med blomhuvudena mot varandra, så klarar sig det mesta, jämfört med om varje stjälk står mer för sig själv med luft emellan.
    Men, de tre-fyra timmar du talar om, ska de flesta blommor klara av bara de är vattendragna.

    Jag tycker du ska göra som du tänkt och jag tycker du ska ställa frågan hos ett par florister, så du får en känsla för om de är positiva. Annars går du till någon annan !

    Lycka till!


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden binderi - skillnad mellan brudbukett och vanlig bukett?