• SaraJoakim

    Egen tårta - Tid & Stadga?!

    Det lutar mot att vi ska göra vår egen tårta, priserna är helt LOCO där vi bor, och jag älskar ändå att pyssla i köket! :)

    Så mina frågor till er andra bakglada därute är; 


    Är det fel att göra bottnar 1-2 dagar innan? 
    Bottnarna kommer vara Brownie samt två sockerkaksbottnar (en choklad samt en vanilj)
    Man vill ju ha dem så färska som möjligt, men det är ju mycket som ska göras..   Är det någon som har "receptet" till den typ av mousse och kräm som är "skärvänlig/fast"?  Lät ni tårtan stå framme hela festen, eller när ställdes den fram? Kan man beställa "sugar paste - skal" till tårtan? 
    Jag har arbetat lite med paste hemma för skoj skull både täcken och dekoration, men just täcket skulle vara skönt om det var gjort och framförallt garanterat helt och fläckfritt! :p 
    (Jag tänker mig ett sånt överdrag som man kan köpa på ICA/Konsum fast i marshipan) 
    Tack, hoppas ni har idéer och svar!! :)
  • Svar på tråden Egen tårta - Tid & Stadga?!
  • Sara 120707
    Chicita skrev 2012-06-19 21:37:01 följande:

    Det ska definitvt provas!


    Vi använder inte så mycket grädde hemma men däremot har vi en klassiker som jag fått från min mamma, en fruktsallad på melon, druvor och mandarinklyftor (och vad man mer vill ha) och sen tar man lite turkisk yoghurt i en skål och blandar i lite kanel, kardemumma och vaniljsocker. Häller det över fruktsalladen och rör ihop. Underbar smak och lätt att göra till många. Det ska inte vara så mycket yoghurtröra att det blir yoghurt med lite frukt utan snarare frukt med lite yoghurt. Ganska bra för samvete och sötsug dock och väldigt fräscht på sommaren.

  • Chicita
    Sara 120707 skrev 2012-06-19 21:42:54 följande:

    Det ska definitvt provas!


    Vi använder inte så mycket grädde hemma men däremot har vi en klassiker som jag fått från min mamma, en fruktsallad på melon, druvor och mandarinklyftor (och vad man mer vill ha) och sen tar man lite turkisk yoghurt i en skål och blandar i lite kanel, kardemumma och vaniljsocker. Häller det över fruktsalladen och rör ihop. Underbar smak och lätt att göra till många. Det ska inte vara så mycket yoghurtröra att det blir yoghurt med lite frukt utan snarare frukt med lite yoghurt. Ganska bra för samvete och sötsug dock och väldigt fräscht på sommaren.


    Det låter också gott Skrattande
    Vi upptäckte det där med whisky i grädde när vi hade en whiskyinspirerad trerättersmiddag hemma hos oss en kväll (för att tussa ihop två kompisar. Som sen föll handlöst för varandra, flyttade ihop, skaffade barn och sen flyttade isär... nåväl man kan inte vinna allt Oskyldig)
    Det var så svårt att hitta en dessert med whisky som inte var Irish Coffe *typ*

    Oj, upptäckte precis att vi nog har kapat tråden...
    Tror vi får flytta det här någon annan stans Skäms 
  • SaraJoakim

    Vad många roliga tips!!
    Haha - fortsätt kapa hur mycket du vill! Jag har fått bra svar på mina frågor, det är bara kul om tips och prat fortsätter flöda :D 

  • Chicita
    SaraJoakim skrev 2012-06-21 12:39:56 följande:
    Vad många roliga tips!!
    Haha - fortsätt kapa hur mycket du vill! Jag har fått bra svar på mina frågor, det är bara kul om tips och prat fortsätter flöda :D 
    Då ska jag tipsa om en annan sak jag upptäckte när vi experimenterade fram den där whiskymiddagen. Flört

    Nästa gång du ska äta oxfilé, så marinera den över natten först i vanlig köpmarinad (eller egengjord) men tillsätt ca 4 cl rökig whisky.
    Du kommer inte känna någon direkt whiskysmak efteråt, men köttet blir otroligt mört och lite av röksmaken sitter kvar och ger lite bbq-känsla Skrattande 
  • ThereseV

    Har någon koll på hur tjockt man ska kavla ut sockerpatan och om man ska göra den tunnare om man gör minitårtor/bakelser?

  • Chicita
    ThereseV skrev 2012-06-21 15:04:52 följande:
    Har någon koll på hur tjockt man ska kavla ut sockerpatan och om man ska göra den tunnare om man gör minitårtor/bakelser?
    Ca 4-5 mm så man har lite att "dra ut" för att få den slät och fin.
    Tror nog att du ska hålla dig runt 4 mm i alla fall, annars kommer du inte att få det slätt och fint när det inte finns material nog att sträcka ut och släta till 
  • ThereseV

    Oj, det var snabbt:D tack! Är det förresten jag som är oteknisk eller går det inte att citera från en iPad? :/

  • Chicita
    ThereseV skrev 2012-06-21 15:09:10 följande:
    Oj, det var snabbt:D tack! Är det förresten jag som är oteknisk eller går det inte att citera från en iPad? :/
    Du är nog inte oteknisk, det verkar som om det inte går att citera från mobila enheter Flört
  • SaraJoakim
    Chicita skrev 2012-06-21 12:46:35 följande:
    .... köttet blir otroligt mört och lite av röksmaken sitter kvar och ger lite bbq-känsla Skrattande 
    Kanon, låter gott! Tänk om jag sett de igår så hade jag kunnat prova inför midsommar ;)
    Chicita skrev 2012-06-21 15:07:02 följande:
    Ca 4-5 mm så man har lite att "dra ut" för att få den slät och fin.
    Jag tror nog det är de här jag gjorde fel.. jag ville ha det så tunnt och fint att jag antagligen kavlade ut den för hårt... Men av skadan blir man vis! :)
     
  • Chicita
    SaraJoakim skrev 2012-06-22 13:59:14 följande:
    Kanon, låter gott! Tänk om jag sett de igår så hade jag kunnat prova inför midsommar ;)
    Chicita skrev 2012-06-21 15:07:02 följande:
    Ca 4-5 mm så man har lite att "dra ut" för att få den slät och fin.
    Jag tror nog det är de här jag gjorde fel.. jag ville ha det så tunnt och fint att jag antagligen kavlade ut den för hårt... Men av skadan blir man vis! :)
    Hehe... det går fler tåg att testa Flört
    Nu är det en nyårsklassiker för oss istället

    Jag gjorde precis samma sak i början. Och när det blev knöligt så trodde jag att jag måste kavla det ännu tunnare, vilket bara gjorde det värre, skrynkligare och det bara gick sönder så jag fick lappa 
Svar på tråden Egen tårta - Tid & Stadga?!