• fotodavid

    Redigera bilder - vad görs då?

    EmilyMattias skrev 2012-08-21 22:42:04 följande:
    KickanW- vilken upplösning brukar du leverera dina bilder i?

    Vi har fått hem våra bilder, försökte ladda upp en av bilderna till motiv på mitt nya visa-kort, men det stod att upplösningen var för låg. Kollade på bildens egenskaper och den var 720x480 bara.

    Vad "ska" en bild ha för mått eller vad man nu säger för att kunna beställa bra förstoringar? 
    För en liten bild i 15x10cm krävs ca 1800x1200pixlar (ungefär 2MPix). Era duger (knappt) för att visas på skärm/facebook/blogg etc.

    Jag brukar leverera mina bilder dels i full upplösning typ 7000x5000 pixlar för ena kameran och 4000x3000 för den andra. (Beskär sällan speciellt mycket.) Dels i "skärmupplösning", ca 1000pixlar på längsta sidan.
  • fotodavid

    Det verkar finnas lite olika uppfattningar om vad som menas med "redigera" bilder. Själv har jag nog också använt det lite slarvigt ibland. Jag tror många "icke-fotografer" tänker sig retusch, dvs att man tar bort oönskade saker i bilderna, t ex finnar, rynkor etc. Jag gör inte speciellt mycket retusch utan störst tid läggs vid att ställa hur ljus/mörk bilden ska vara vilken färgton, skärpa etc den ska ha. Som flera redan skrivit är det här det som tar mest tid i fotoarbetet.

    Jag grundredigerar alla bilder så att de inte har nån speciell "look" så att säga men sen levererar jag även versioner på de bästa bilderna där jag redigerat lite hårdare, kanske vridit lite i färgerna eller konverterat till svart/vitt.

Svar på tråden Redigera bilder - vad görs då?