• Chicita

    Hur mycket ge i present när man ger pengar?

    Om dom vet att ni har höga omkostnader för att ta er till deras bröllop så tror jag inte att dom skulle fundera över om dom "bara" fick ett fint kort med ett Grattis i.
    Allt över det är ju en bonus.
    Ni ska ge det ni kan och vill. Om det är 0:- eller 1000:- spelar ingen större roll. Visst kan brudparet bli besvikna om ni inte ger dom något alls. Men det säger mer om deras förväntningar tycker jag. 

    Om man tittar tillbaka i trådar här som har med gåvor att göra så verkar snittet hamna på runt 200:- per person när man pratar "minimigåva"
    I ert fall så skulle jag om jag hade råd, försökt ge en femhundring.
    Skillnaden mellan 400 och 500 är inte så jättestor kanske, men det ser mer ut och känns mer att få 1 femhundralapp än 4 hundralappar. (Det kan till och med kännas mer att få 1 femhundralapp än 5 hundralappar) 
     

  • Chicita
    LillaJag skrev 2012-06-12 14:21:26 följande:

    Det som jag tycker är jobbigast är om brudparet öppnar presenterna med alla gäster närvarande (har ännu inte varit på ett sådant bröllop så jag vet inte hur det fungerar) och säger summan på vår present. Skulle ju inte vara så roligt om någon annan (som är ungefär lika nära) gett mycket mer eller mycket mindre pengar...


     


    Jag tycker också att 1000 kr verkar mycket, frågade min moster som jag anser kunna "vett och etikett" och hon tyckte 1000 kr sammanlagt. Jag tycker ju däremot att det är väldigt mycket pengar...


     


    500 blir kanske bra då!!


    Om dom har minsta gnutta social kompetens så öppnar dom inte kuverten och annonserar hur mycket pengar dom fått av var och en. Det hade varit ett grovt ettikettsbrott och extremt gnidet tycker jag.
    Enda anledningen till att "jämföra pengar" är ju för att göra några generade och kanske klämma ut lite extra pengar av dom. 
  • Chicita
    2 0 1 2 skrev 2012-06-12 22:03:20 följande:
    Blir inte det väldigt obekvämt för den gäst som "bara" gett ett kort om det blir så tydligt att just de inte gett något? Jag menar, om man läser kort och säger "Oj, ett bidrag till resan, det här blir nog en dykning!" så markerar man ju att man fått pengar. Läser man sedan ett kort och bara säger "tack!" blir det ju så uppenbart att just den inte gett något. Det hade jag som brud känt var obekvämt eftersom det "hänger ut" någon annan.
    Därför skulle jag vägrat att öppna kuverten på bröllopet från första början.
    Alternativt bara läsa "från tant Agda. Tack så mycket".

    Om någon hade försökt tvinga oss att öppna kuverten på bröllopet så skulle jag ha sagt åt dom att använda den där kokosnöten dom har mellan axlarna eftersom det kan bli pinsamt för gästerna om man ska jämföra pengar. 
  • Chicita
    2 0 1 2 skrev 2012-06-12 22:09:33 följande:
    Jag menar det, jag! Vi kommer inte öppna någonting på bröllopet. Vi kommer skicka tack-kort till samtliga som kommit på bröllopet, oavsett vem som gett något eller vad.
    Jag öppnade kuverten medan vi väntade på limousinen hem. Jag flyttade över alla pengar till min plånbok utan att läsa korten. Jag vill inte veta vem som gett vad. Både svärmor och min styvmamma blev lite ställda och tyckte att det var väldigt fel "du måste väl veta hur mycket dom har gett så du kan tacka?".
    Nej, sa jag... alla är värda ett lika stort tack oavsett om dom gav 5:- eller 5000:- eller "bara" ett kort eller något annat.
    Det är inte storleken på gåvan som bestämer vem som ska få ett tackkort eller inte. Och när dom fått fundera en stund så kom dom fram till att jag hade rätt Flört 
Svar på tråden Hur mycket ge i present när man ger pengar?