• Magenta

    Har ni skrivit äktenskapsförord?

    Självklart äktenskapsförord! och vi kommer fortsätta ha egen ekonomi, dvs vi delar på alla fasta kostander och mat och restaurangbesök mm men allt annat är vårat privata så man kan spendera på precis vad man vill och spara förstås. Vi älskar att spara

    Tänk även på att äkenskapsförord skyddar även om man går in med lika för om tex drar på sig skulder under äktenskapet så delar man även på dessa vid skilsmässa.

  • Magenta

    Självklart går det att skriva äktenskapsförord på sina tillgångar och där ingår även sparpengar oavsett om det är rena pengar eller placerade i fonder, aktier eller liknande. Det är ju inte alltid ens tillgångar är låsta i företag eller fastigheter utan många har ju andra placeringar från eget sparande eller arv.

  • Magenta
    Avellana skrev 2012-05-30 18:17:56 följande:
    Men alltså, en följdfråga då (från en till inhoppare i tråden...) om jag tex ärver eller får en gåva så är det väl ändå mitt och bara mitt oavsett om jag har äktenskapsförord eller inte.... eller?
    Nej inte alls. Det är bara om givaren skrivit uttrykckligen att det är "enskild egendom"  som det är "ditt" annars hamnar allt i giftorätten om ni saknar äktenskapsförord. Ännu en anledning till att skriva äkteskapsförord.
  • Magenta
    livet är bra fint ändå skrev 2012-05-30 18:35:12 följande:
    Jag undrar samma sak som Avellana! Min blivande vill skriva äktenskapsförord men jag vet inte... Han är den av oss som kommer ärva en vacker dag, hans föräldrar äger hus och sånt men det gör inte mina. Så han vill inte att jag ska få tillgång till det och/eller de pengar han har på banken om vi skiljer oss. Men det har man väl inte ändå tänker jag?
    Om ni inte skriver äktenskapsförord så läggs alla era tillgångar (även pengar på banken) ihop och drar av alla era skulder och sedan delas det som ev blir över 50/50 (eller om man har otur bara skulderna). Fast om någon har tillgångars om enskild egendom så räkans dessa inte med vid bodelning utan hålls utanför.
  • Magenta
    Jalle skrev 2012-05-30 20:50:15 följande:
    Just av den anledningen kommer vi att skriva äktenskapsförord. Vi kommer båda, mest jag, att ärva den dag våra föräldrar går bort. I mitt fall handlar det om en släktgård som funnits i släkten i många generationer.

    Det är klart man inte räknar med att man ska skilja sig eller bli ovänner, men man räknar ju inte med att huset ska brinna ned bara för att man tar en hemförsäkring heller.
    Bra sagt!
Svar på tråden Har ni skrivit äktenskapsförord?