Inlägg från: Hajhjälten |Visa alla inlägg
  • Hajhjälten

    Kostar det?

    PimPim83 skrev 2012-05-29 11:31:52 följande:
    Precis som övriga redan har sagt så kostar det inget om man är medlem. Denna informationen hittade jag på svenska kyrkans hemsida:

     


    Kostar det något?


    Det kostar inget att gifta sig i Svenska kyrkan. Om ni väljer en annan kyrka än den egna församlingens behöver ni dock en blankett som vigselförrättaren ska fylla i för församlingarnas egen bokföring.


    Här är länken: www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=646615
    Nej. det där med blankett har jag inte hellar stött på, nuförtiden clearar man lätt den kostnaden församlingarna emellan (men det kanske finns undantag?) i det gemensamma kyrkobokföringssystemet på nätet.
  • Hajhjälten
    Chicita skrev 2012-05-28 21:58:30 följande:
    Det kostar inget att gifta sig i kyrkan om minst den ena parten är medlem i Svenska kyrkan. 
    Vet inte hur det är annars... 
    Jag tror det är rätt vanligt att församlingar tar ut en avgift (för att täcka arbetskostnaderna för de anställda som närvarar, det är ju oftast mins präst, musiker och vaktmästare) för par där ingen är medlem, t.ex. de som tillhör andra samfund.

    Och att det är helt gratis, är nog egentligen också en sanning med modifikation... Ett "grundbröllop" är gratis men i församlingen där jag arbetar faktureras rätt många brudpar (vi har två mycket populära bröllopskyrkor) på för mycket extraarbete för musikern. Det kan vara många och långa solistövningar som inte sker i direkt samband med vigseln och ev resor till sådana - det kan vara långt mellan kyrkorna i en landsbygdsförsamling, extremt mycket letande efter speciella noter som inte hör till "standardrepertoiren" etc.
    Så en liten slant kan det kosta... Men det brukar församlingarna vara noga med att påpeka :)
Svar på tråden Kostar det?