Inlägg från: Aniara4 |Visa alla inlägg
  • Aniara4

    Vi får inte för prästen....

    Hanna05 skrev 2012-05-19 07:23:55 följande:
    Precis som ovnstående säger så är det upp till prästen. Och traditionen säger precis som er präst sagt. Att ifall man följs in av sin pappa (Som det görs i utlandet) är det för att kvinnan sägs vara en ägodel som pappan lämnar över ansvaret till mannen. Därför vill inte alla svenska präster detta, då de ser bröllopet från en annan vinkel.
    CJIGBG skrev 2012-05-19 07:28:37 följande:
    Precis som du redan fått svar, ja det är prästen som bestämmer detta, precis som han/hon bestämmer vad som är ok under gudstjänsten. Det är lätt att glömma att en vigsel är en gudstjänst som följer vissa regler och rutiner och att prästen är den som är ansvarig för gudstjänsten och inte brudparet.
    Precis. En kyrklig vigsel är en gudstjänst, som prästen ansvarar för. Och vill man inte respektera kyrkans värderingar (inklusive jämställdhet och såna mossiga idéer som att båda i paret ingår äktenskap frivilligt och på samma villkor) och ha en gudstjänst som prästen kan stå för, så går det utmärkt att gifta sig borgerligt.

    Eller som sagt leta runt tills man hittar en präst som är tillräckligt mesig för att ge avkall på sina och kyrkans värderingar, om man tycker att det känns bra.
  • Aniara4
    Lady Lancelot skrev 2012-05-19 11:47:35 följande:
    Håller med de andra försök att byta präst det är din dag och visst är det en gudstjänst men det ska väl vara en lycklig och hoppfull sådan så jag tycker allt att de kan lägga sådana gammalmodiga åsikter åt sidan.
    Förlåt, men det blir lite komiskt när du som vill ha medeltidsbröllop och brudöverlämning skriver om gammalmodiga åsikter!

    Men det stämmer iofs att brudöverlämning är något väldigt nytt i Sverige, där brudparet i hundratals år har gått in i kyrkan sida vid sida.
  • Aniara4
    Sara 120707 skrev 2012-05-19 14:54:09 följande:

    Nu kanske jag är lite trög här men jag förstår inte vad du syftar på med dubbelmoralen här?


    Prästen kan välja att inte tillåta symbolhandlingar i kyrkan (som inte tillhör de svenska traditionerna) som han/hon upplever som kvinnofientliga. Detta eftersom en kyrklig vigsel är en allmän gudstjänst som PRÄSTEN ansvarar för.


    OM du nu skulle vilja ha en gudstjänst där inga kvinnor fick yttra sig så skulle ju prästen (förhoppningsvis) säga nej till detta också.


    Svenska kyrkan har förändrats och utvecklats en hel del och synen att man borde få göra precis vad man vill (i deras namn som det faktiskt är) och hämta vilka traditioner som helst från vilken tidsperiod och vilket land som helst utan att ge prästen veto-rätt tycker jag visar på väldigt lite respekt för prästen och i förlängningen även svenska kyrkan.


  • Aniara4
    Sara 120707 skrev 2012-05-21 09:23:10 följande:
    Vad den allmänna symboliken säger påverkas inte av vad en person tycker.
    nagu skrev 2012-05-21 09:11:41 följande:
    Men shit va töntigt av prästen!
    Apropå att många har en respektlös attityd mot den kyrka de vill ska ordna en vigselgustjänst för dem och den präst de vill ska hålla gudstjänsten och kunna stå för den...?
  • Aniara4
    Lady Lancelot skrev 2012-05-21 20:23:37 följande:

    . DET ÄR MINA ÖNSKEMÅL och inte krav.


    . Känner lite som att bara för man har önskemål stämplas man som jag skulle bestämma allt, har läst att "Vissa inte fattar att det är en kyrka utan putte och annas mm"


    Jag tror inte att de kommentarerna är riktade specifikt till dig, utan till alla brud(p)ar som deltagit i den här diskussionen tidigare (det har som sagt varit VÄLDIGT många trådar i ämnet) och som inte har din inställning att det är ett önskemål och inget annat. Det finns alltför många bridezillas som på allvar tror att det är deras rätt att styra och ställa över prästen och kyrkan precis som de vill för det är minsann DERAS dag.

    Det är nog därför flera känner ett behov av att påpeka vad en kyrklig vigsel är, och att man får lov att acceptera kyrkans regler och värderingar om man vill gifta sig i den.
  • Aniara4
    aniara skrev 2012-05-21 22:20:38 följande:
    För övrigt skulle jag hemskt gärna vilja höra om någon som är för överlämning men där mamman/en kvinnlig släkting är den som får lämna bort sitt barn. Eller en överlämning där kvinnan står inne i kyrkan och väntar och mannen är den som kommer tillsammans med sin förälder utifrån. Först när det händer anser jag att överlämningen har mist sin gamla betydelse. Jag personligen har aldrig hört om det och jag undrar verkligen varför det inte sker om nu överlämningen inte längre har med de gamla traditionerna att göra. Tar fäder bättre hand om sina döttrar än vad mödrar gör? Knappast!
  • Aniara4
    Kjell Präst skrev 2012-05-22 07:49:46 följande:
    Om man som präst väljer att inte tillåta brudöverlämning så anser man nog - i alla fall gör jag det - att vigseln säkert kan bli lika fantastisk och "drömlik" trots att brudparet går in tillsammans. Och om det verkligen är så att ens vigsel blir förstörd för att man inte får gå in med sin pappa så kanske man bör tänka över varför man egentligen gifter sig.
  • Aniara4
    Anneli256 skrev 2012-05-22 08:15:51 följande:

    Det är som tidigare skrivits ett önskemål..


    Och det är som tidigare skrivits (första meningen i det inlägg du svarade på) förmodligen inte DIG  kommentarerna riktar sig till, utan de brudar för vilka det inte är bara ett önskemål utan ett absolut krav som prästen förväntas rätta sig efter.
  • Aniara4
    Bobbo skrev 2012-05-22 10:12:15 följande:

    Tycker att de flesta verkar glömma bort att det är i kyrkan detta utspelar sig, dvs i Guds hus. Och Gud dömer inte en kvinna som väljer att eskorteras av sin pappa, eller om det är personer av samma kön som gifter sig, eller vad sjutton det än är som gör en lycklig! För det är väl det som räknas? Att man är LYCKLIG på sin bröllopsdag?? Men det ska alltid finnas moraltanter som predikar så TS - gör det DU VILL och hitta någon präst som inte är så trångsynt.


    Precis, det är i kyrkan. Det är inte en lokal man hyr med en serviceperson som ska spela upp det manus man ger den. Kyrkan står för något, den har värderingar och bryr sig om vad den signalerar (nu syftar jag på kyrkan som församlingen, människorna som arbetar i kyrkan, inte själva byggnaden förstås). Prästen är en person som fördjupat sig i det kristna budskapet och texterna och komma fram till sin egen tolkning och ståndpunkt. Prästen håller gudstjänster i kyrkan, och en del av dem är vigselgudstjänster som ett par har bett henne eller honom att hålla för deras skull. Präster vill i regel att brudparet ska vara så glada och nöjda som möjligt, och låter dem ha stort inflytande över de delar av ceremonin som går att välja. Man får t.ex. välja psalmer, men man kan inte välja bort psalmerna.

    Men det finns gränser för vad en präst tycker är ok. De flesta säger t.ex. nej till nudistvigslar inne i kyrkan oavsett hur länge bruden drömt om att få göra just detta (brudgummen verkar av någon anledning aldrig ha drömt om att gifta sig). Bortsett från en viss tråd här på BT tror jag inte heller så många präster skulle acceptera älgar som svingar sig i ljuskronorna.

    Jag tycker inte man kan dra paralleller mellan att inte få gifta sig med vem man vill (så länge vederbörande är myndig, ogift och inte en nära släkting) och att inte få gifta sig HUR man vill.

    Och som Kjell Präst säger, kan man inte vara lycklig över sitt äktenskap om man inte får gå in med sin pappa istället för sin blivande make, så kanske man ska fundera över varför man gifter sig.
  • Aniara4

    Ok, den här diskussionen går lika bra som vanligt. Så vi kan välja att köra kortvarianten:

    Ja. I kyrkan är det prästen som bestämmer. Deal with it.

  • Aniara4
    Bobbo skrev 2012-05-22 12:01:21 följande:

    . i Guds hus är alla välkomna, och prästen jobbar där. Om jag vill gå fram till altaret med min pappa eller mamma så anser jag inte att prästen har rätten att döma mig för att jag väljer att gå med någon av mina föräldrar.


    Nej, prästen har väl ingen rätt att döma dig, och det tror jag knappast prästen gör heller.

    Däremot har prästen rätt att säga nej.

    Du är välkommen i kyrkan, men du har inte rätt att styra och ställa precis hur du vill där.
  • Aniara4

    Jag tror jag nöjer mig med att upprepa det jag sa tidigare.

    I kyrkan är det prästen som bestämmer.
    Deal with it.

  • Aniara4
    knyttan skrev 2012-05-22 18:31:42 följande:
    Till syvende och sist så ja - man får välja själv, OM man kommer överens med prästen. Ingen av oss brudöverlämningsmotståndare här kommer att storma in under vigseln och mota bort pappsen. Men på samma sätt som yttrandefrihet inte innebär att man får säga vad man vill utan att bli emotsagd så är brudöverlämning en sådan grej som man visst kan välja att göra... men man kan inte bestämma över vad andra tycker om det, och hur de uppfattar människor som väljer sådana saker... Några tycker det är fint med brudöverlämning, kul för er, jag tycker det är trashigt och våpigt. Så nu har jag sagt min åsikt, lika mycket värd som någon annans.

    Slutligen ifrågasätter jag också STARKT de som försöker få detta med brudöverlämning till att vara något progressivt och nymodigt, i stil med att tillåta kvinliga präster eller samkönad vigsel. Det är ungefär som att börja göra reklam för kyskhetsbälten och säga att det är en hipp och ny trendig grej. Tack men nej tack.
    Amen!
  • Aniara4
    passionsblomman skrev 2012-05-24 09:52:40 följande:

    Ibland upplever jag det som ett stort hinder -inte minst bland kvinnor- att vi verkar tro att vi måste vara så himla överens om precis allting, för att bli emotsagd är nästan likställt med att bli personligt påhoppad, och till och med kränkt. Ett av de mest missbrukade orden jag vet för närvarande.


    Kan bara nicka instämmande och energiskt!

    Och tillägga att jag tycker det är ett ganska vanligt problem på internetfora. Att säga "jag tycker du har fel" är inte ett personligt påhopp eller ett försök att förbjuda den andre att uttrycka sin åsikt, utan tvärtom ett fullständigt normalt inslag i en diskussion där inte alla är överens. Rätten att ha en åsikt är inte samma sak som rätten till att uttrycka sin åsikt utan att bli emotsagd.
    passionsblomman skrev 2012-05-24 09:52:40 följande:

    Däremot måste jag säga, att det är anmärkningsvärt att förminskande kommentarer kommer från dig som, i gammal vanlig ordning, handlar om att feminister skulle vara kvinnor som slutat raka sig under armarna. Den typen av argumentation är klassisk, och den har funnits som ett sätt att framhäva kvinnor som talar om de här sakerna, som högljudda och aggressiva icke-kvinnor som är ett svårt hot mot det ljuva kvinnliga och den trevliga stämningen. Genom att förminska och förlöjliga personen, petar man ut den i marginalen av diskussionen.


    Hear, hear.  Jag är så glad att de förhatiga feministerna har gjort mig uppmärksam på detta fenomen, så att jag numera kan säga "ok, då har vi noterat din uppfattning om mig, kan vi sluta prata om mig nu och återgå till ämnet?".

    Vilket jag normalt sett skulle föreslå att vi gjorde i den här tråden också, men vete fan om det är nån idé.
  • Aniara4
    Chicita skrev 2012-05-24 20:46:18 följande:
    Jag skrev en tråd om sånt förut faktiskt Tungan ute
    Folk som startar trådar och sen ser man dom inte igen...

    När det händer så är det ofta brännbara ämnen.
    Ska inte säga att det är så här, men det luktar "troll" för mig såna här gånger. 
    Tanken har föresvävat mig också.
  • Aniara4

    Ärligt talat tycker jag att den allra mest romantiska varianten är om kyrkan har två sidodörrar och brudparet kommer in från varsitt håll, möts på mitten, och sen går ut tillsammans. (Ja, däremellan har man en vigsel förstås!)

    Det där med att bruden kommer in ensam (att hon går själv förutsätter jag om hon inte råkar sitta i rullstol) har jag personligen svårt att se som något annat än att hon vill göra en storstilad entré så att alla tittar bara på henne och hennes tjusiga klänning, och inte behöva dela strålkastarljuset med någon obetydlig sidofigur som brudgummen. Det kanske inte är så det känns för alla som gör det (även om jag tror det är betydligt fler som känner så än som erkänner det), men det är så det ser ut.

    Bara så ni vet.

  • Aniara4
    Sebastiána skrev 2012-05-31 12:56:46 följande:
    Om du inte är bekväm med att stå i rampljuset är det väl bättre att du står framme vid altaret och så får din blivande gå fram till dig.
Svar på tråden Vi får inte för prästen....