• Dannedo

    Guldsmed eller guldbutik? Vad är billigast?

    Det är bara att går runt och fråga! Men kolla upp på nätet och gula sidorna vad guldsmederna gömmer sig, det är ju alltid de sitter mitt i centrum. 

    Jag kan bara dela med mig av min erfarenhet av butik vs. guldsmed (och då menar jag en riktigt guldsmed, inte en butik som "kallar sig" guldsmed men sen ändå måste skicka iväg smyckena någon annanstans för ändring.

    Jag ska göra en (enligt mig) ganska enkel förändring på min ring, den är lite för bred och jag vill göra den 1 mm smalare. Efter att ha gått runt till en massa olika ställen och fått lika många olika svar bl.a att det inte gick att göra så, att jag fick lämna in min ring och beställa en ny av dem, att de skulle dra ut ringen så mycket så den blev smalare (och tunnare!), klippa av en bit och sen sätta ihop den igen och ett ställe som kunde fixa det utan problem men för 1000 kr och stor rynka i pannan, ja då kändes det lite hopplöst. MEN så googlade jag runt och hittade en riktigt guldsmed som designade smycken från grunden, gjorde ändringar och reparationer av smycken. "Jaja, det är säkert skitdyrt tänkte jag" men gav det ett försök. Butiken visade sig vara en riktig verkstad, ut kom en smed med förkläde i läder och skitiga fingrar. Att göra ringen smalare var inga problem, det var bara att slipa lite och forma till kanten, 300 kr ville hon ha för besväret och då kunde hon snygga till gravyren som hon tyckte var lite väl svag.

    Personligen tror jag att det blir billigare att göra om gammalt guld än att byta in det.

    Här är några guldsmeder jag hittade på google, det bästa är att gå dit, förklara vad du vill ha gjort och få prisförslag och sen jämföra. Ibland kan det vara värt att betala lite extra om man får en bra känsla.

    www.jsguldsmide.se/

    www.kuhlinsguld.se/

    www.guldsmedsmastarn.se/

Svar på tråden Guldsmed eller guldbutik? Vad är billigast?