Inlägg från: Lady Namárië |Visa alla inlägg
  • Lady Namárië

    Hur ska ni gå in/gick ni in? Marskalkar och tärnor..

    Brudöverlämning hör egentligen inte hemma i svenska kyrkans vigselceremoni. Om man ändå väljer ett sådant upplägg tycker jag att det är viktigt att vara medveten om vad det symboliserar (du, som omyndig kvinna utan bestämmanderätt, överlämnas från en förmyndare till en annan). Personligen tycker jag att ingenting kan vara vackrare än att ett älskande par går tillsammans som jämlikar in i äktenskapet.

    Att kyrkan aldrig hört talas om tärnor och marskalkar låter däremot enormt konstigt. Jag har varit tärna på ett bröllop och gick då in tillsammans med marksalken (alldeles efter brudparet). Vid mitt eget bröllop hade vi två tärnor som gick bredvid varandra och brudföljet avslutades med marskalken som gick ensam.

  • Lady Namárië

    Tillägg: Även om du går in själv blir det de facto en brudöverlämning om din pappa står vid altaret. Vad har han annars där att göra (såvida det inte är han som är markskalk)?

  • Lady Namárië
    Syrinx skrev 2012-04-19 15:01:53 följande:
    Vad gäller näbbet, så heter det brudnäbb om det är en flicka och bara näbb om det är en pojke. Vad jag har läst iallafall.  
    "Näbben" innebär väl egentligen själva näbben på följet, alltså alla barn som går i det tillsammans?
    Fästmön skrev 2012-04-19 15:13:27 följande:
    Tack Glad

    OK, men samma fråga fast om slöjan istället - varför är det OK att kvinnan har slöja och inte mannen? Det symboliserar ju också ojämlikhet... Som om kvinnan måste vara oskuld men mannen inte.
    När arvslagarna går på fädernessidan och det enda sättet att garantera faderskapet är att kontrollera kvinnans sexualitet (dvs utesluta möjligheten till andra fäder) blir det förstås viktigt att kvinnan är oskuld när hon går till sin första make. För att återgå till topic i tråden är det ju också något som ingår i konceptet brudöverlämning. Fadern garanterar att flickan är oskuld (dvs säkert inte väntar en annan mans barn) när han lämnar över henne till hennes nya förmyndare.  Trevligt och romantiskt, inte sant?
Svar på tråden Hur ska ni gå in/gick ni in? Marskalkar och tärnor..