Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
  • Kjell Präst

    Egna löften (kyrklig vigsel)

    Passionsblomman har (som alltid) rätt. I kyrkohandboken, dvs vår handbok över ordningen i olika gudstjänster, står följande:

    En gudstjänst med kyrklig välsignelse över ett borgerligt ingånget äktenskap utformas som en vigselgudstjänst med undantag av Frågorna, Löftena och ringväxlingen och Tillkännagivandet. Gudstjänsten innehåller alltså följande huvudmoment: 1)Lovprisning 2) Inledningsord 3)Bibelläsning 4) Bön över ringarna/ringen 5) Förbön 6) Herrens bön 7) Välsignelsen

    Löftena ingår alltså inte, enligt ordningen. När det gäller löftena i en vigsel i allmänhet så går det alltså bra att själv utforma dem, men de måste innehålla samma sak som de "färdiga" löftena, dvs uttrycka brudparets vilja att leva tillsammans livet ut. Och det ska vara löften, inte allmänna kärleksförklaringar.

  • Kjell Präst
    Guanaca skrev 2012-04-05 08:15:06 följande:
    Ja, jag insåg det nu när jag letade lite mer och hittade mer info än på den sidan jag först läst Rynkar på näsan

    Men är det möjligt att utforma välsigneceremonin så att vi kan ge varandra löften? Det känns viktigt för oss att lova varandra trohet etc inför prästen och skulle gärna vilja att prästen frågar oss, om än inte samma ord eftersom vi redan är makar, m, men något liknande.
    Är det möjligt/acceptabelt?
    Bön över ringarna ingår men inte ringväxling - hur går det till då? Vi hade tänkt växla ringarna under välsignelseceremonin, kan vi göra det?

    Hmm nu blev det andra frågor här än det urspruingliga (löftena)! Startar en ny tråd tror jag Flört
    Det är möjligt att ha ett "löftesliknade" moment i välsignelsegudstjänsten. När det gäller ringarna vet jag faktiskt inte hur man brukar göra, men jag tänker mig att det egentligen inte ska vara omöjligt att ge varandra ringarna igen,  om man inte gör samma ritual som under vigseln.
Svar på tråden Egna löften (kyrklig vigsel)