Inlägg från: Lillis82 |Visa alla inlägg
  • Lillis82

    Träffa prästen?

    Soldemor skrev 2012-03-20 12:21:37 följande:

    Det där tycker jag låter sent. Jag brukar ta en första kontakt med paret så fort jag vet att jag skall ha vigseln, bara så att de vet att jag vet. Då brukar jag också försöka bestämma tid för ett första möte, då vi talar om gudstjänstens utforming, sånger, psalmer och att de berättar lite om sig själva, för att jag skall få något personligt till vigseltalet. Vid denna träff vill jag helst ha hindersprövningen och intyg om vigsel också.


    Några dagar före vigseln brukar vi öva i kyrkan hur vi skall gå och stå, och paret får prova att säga ja och att säga löftena till varandra, så vet de ungefär hur det kommer att kännas när det är dags. Det är bra om tärna/tärnor och marskalk/er är med också, då de troligen inte var med vid första samtalet. Jag brukar också rekommendea bruden att ha med sina bröllopsskor, för att "testgå" dem i kyrkan.


    Så här gör jag, men jag vet att det är väldigt olika för mina kollegor runt om i landet.


    Tycker du att det tar tid och vill veta, kontakta dem igen, och får du inte ett svar som känns bra, tala då med kyrkoherden som är chef och förklara hur du känner det.


    Hindersprövning vet jag om att man skall ha med men intyg om vigsel? vad är det för blankett?? 
  • Lillis82
    Soldemor skrev 2012-04-18 14:56:55 följande:
    När ni får tillbaks en godkänd hindersprövning så följer det med en sådan blankett. Den skall prästen fylla i och skicka iväg att ni är vigda enl svenska kyrkans ordning - så att vigseln blir registrerad hos folkbokföringen.
    aha.. vilken tur.. blev lite orolig där att jag missat något Glad har inte skickat in vår hindersprövning än så hade ingen aning om att man fick tillbaka något mer.. Tack för snabbt svar Soldemor!
Svar på tråden Träffa prästen?