Inlägg från: Soldemor |Visa alla inlägg
  • Soldemor

    Träffa prästen?

    Det där tycker jag låter sent. Jag brukar ta en första kontakt med paret så fort jag vet att jag skall ha vigseln, bara så att de vet att jag vet. Då brukar jag också försöka bestämma tid för ett första möte, då vi talar om gudstjänstens utforming, sånger, psalmer och att de berättar lite om sig själva, för att jag skall få något personligt till vigseltalet. Vid denna träff vill jag helst ha hindersprövningen och intyg om vigsel också.


    Några dagar före vigseln brukar vi öva i kyrkan hur vi skall gå och stå, och paret får prova att säga ja och att säga löftena till varandra, så vet de ungefär hur det kommer att kännas när det är dags. Det är bra om tärna/tärnor och marskalk/er är med också, då de troligen inte var med vid första samtalet. Jag brukar också rekommendea bruden att ha med sina bröllopsskor, för att "testgå" dem i kyrkan.


    Så här gör jag, men jag vet att det är väldigt olika för mina kollegor runt om i landet.


    Tycker du att det tar tid och vill veta, kontakta dem igen, och får du inte ett svar som känns bra, tala då med kyrkoherden som är chef och förklara hur du känner det.

  • Soldemor
    Sebastiána skrev 2012-03-20 12:55:35 följande:
    Det där låtr ju hur bra som helst. Det borde flera kyrkor ta efter tycker jag!!!

    Vi har något liknande, en gudstjänst med bara vigselpsalmern, bibeltexter och böner från vigselritualet samt möjlighet att kollektvit få förnya sina vigsellöften. Vi spelar in- och utgångsmusik samt i år även en kör som sjunger sånger som kan passa som solosånger.


    Till detta bjuder vi in de som gift sig senaste året och för tre, fem och sju år sedan, samt de som skall gifta sig under året. Och så ställer vi ut våra brudkronor.

  • Soldemor
    EmelieKarlsson skrev 2012-04-18 14:13:55 följande:
    Har äntligen fått hem en bokelsebekräftelse på att prästen nu är bokad. Nu då? Är det upp till oss att höra av oss till prästen (fick nummer) eller hör han av sig till oss?
    Det är nog olika i olika församlingar. Normalt sett är det väl prästen som skall höra av sig till er, tycker ni det tar för lång tid, så kontakta honom själva!
  • Soldemor
    Lillis82 skrev 2012-04-18 14:44:52 följande:
    Hindersprövning vet jag om att man skall ha med men intyg om vigsel? vad är det för blankett??
    När ni får tillbaks en godkänd hindersprövning så följer det med en sådan blankett. Den skall prästen fylla i och skicka iväg att ni är vigda enl svenska kyrkans ordning - så att vigseln blir registrerad hos folkbokföringen.
  • Soldemor
    MeaJ skrev 2012-04-18 14:55:22 följande:
    När jag bokade kyrkan sa dom att prästen hör av sig till oss och att man träffar prästen ca 1 vecka innan bröllopet.
    Men det tycker jag är sent, fast det kanske är så i de flesta församlingarna.
    Sommarbrud 2013
    Det tycker jag låter väldigt sent. Iaf om ni skall tala musik och psalmer med prästen också. Minst en månad innan brukar jag vilja träffa mina par, helst tidiare än så också, om möjligt.
  • Soldemor
    Lillis82 skrev 2012-04-18 15:06:12 följande:
    aha.. vilken tur.. blev lite orolig där att jag missat något Glad har inte skickat in vår hindersprövning än så hade ingen aning om att man fick tillbaka något mer.. Tack för snabbt svar Soldemor!
    Åh, ingen orsak, är jag bara inne här så. Tyvärr funkar mitt internet hemma dåligt, så det blir mest på jobbet jag kan vara här.
Svar på tråden Träffa prästen?