Inlägg från: anne på grönkulla |Visa alla inlägg
  • anne på grönkulla

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Pagnie skrev 2013-02-05 19:01:29 följande:
    jag trodde inte barnen kunde få bådas efternamn om man är gifta? har för mig att dom kan få det med ogifta föräldrar men inte om föräldrarna är gifta men har olika efternamn.
    Gift eller inte spelar ingen som helst roll i det sammanhanget, Har föäldrarna olika efternamn kan barn få det ena som mellannamn och det andra som efternamn - båda står på efternamnsraden i passet men bara det formella efternamnet kan sen föras vidare när det blir aktuellt.

    Citerar skatteverket:

    Barns efternamn


    Så här får ditt barn sitt efternamn:


    Om ni som föräldrar är gifta och har samma efternamn får även barnet automatiskt detta efternamn. Om ni som föräldrar har olika efternamn och dessutom tidigare ett eller flera gemensamma barn som ni båda har vårdnaden om, får barnet samma efternamn som det senast födda syskonet.

    I alla andra fall ska ni som föräldrar anmäla barnets efternamn till Skatteverket inom tre månader från barnets födelse. Den som är vårdnadshavare ska skriva under anmälan. Om ni är två vårdnadshavare ska bägge skriva under.


    Om ni inte gör någon anmälan får barnet mammans efternamn.


    Det efternamn ni kan anmäla för barnet är


    något av era nuvarande efternamn något av de efternamn som ni haft som ogifta.

    Om ni som föräldrar har olika efternamn och vill att barnet ska använda bådas, kan ni anmäla ett av efternamnen som mellannamn för barnet. Det andra blir då det formella efternamnet.


    www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/attfabarn.4.18e1b10334ebe8bc80005647.html 
  • anne på grönkulla

    PS Nuvarande namnlag är sen 1982 men sägs vara under översyn. Mellannamn är inte samma sak som att man har flera förnamn, heter man Karl Anders Edvard så är alla de förnamn, men endast ett av dem tilltalsnamn. Jag tror inte det finns en gräns för hur många förnamn man kan ha.

  • anne på grönkulla
    amerika skrev 2013-03-07 22:14:49 följande:
    Jag ska behålla mitt efternamn och han kan inte tänka sig att ta mitt (det skulle bli konstigt också eftersom han har ett utländskt efternamn...)

    Jag behåller mitt för det heter mina barn och för mig är det viktigt att vi heter samma. Tyvärr heter också min ex-svärmor det och det är ett ovanligt namn som ffa hon är intimt förknippad med i vår stad, men det får jag leva med... Har ju stått ut i 17,5 år så det går nog några år till! Flört
    Det låter som att du har en fd makes efternamn? Det skulle du ändå inte få ge vidare, så bra att ni inte hoppas på det. 

    Själv har jag ju löst det med att heta samma som dottern fastän maken o jag har olika genom att hon har mitt namn som mellannamn. Så när båda våra namn står på dörren är det bara lilla tjejen som heter så.
  • anne på grönkulla
    amerika skrev 2013-03-08 21:19:14 följande:
    Oj, det visste inte jag att det var så? Ja, då var det ju tur att vi inte hoppades på det!! Min exman frågade om jag ville fortsätta heta så när vi skilde oss (han tyckte det var helt okej, han bara undrade) men som sagt, jag ville heta samma som mina (våra) barn.
    Man lär så länge man lever... 
    Skatteverket skriver såhär om efternamn:

    "Vid giftermål


    Ni som gifter er ska senast i samband med vigseln anmäla vilket efternamn ni vill ha efter att ni gift er. Anmälan gör ni till Skatteverket eller till vigselförrättaren på blanketten SKV 7831.


    Ni kan välja mellan att


    ha den enes eller den andres efternamn som gemensamt efternamn var och en behåller sitt efternamn från tiden innan ni gifte er.

    Som gemensamt efternamn får ni inte välja ett efternamn som en av er har fått genom ett tidigare äktenskap eller registrerat partnerskap."


    www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn/efternamn.4.76a43be412206334b89800020669.html 
  • anne på grönkulla
    LinneaR skrev 2013-03-08 15:02:52 följande:
    Vet ni om man kan ändra efternamnet närsom?

    Har precis skickat in hindersprövningen och där står det att man ska fylla i en blankett om vilka efternam vi ska ha och skicka in senast vigseln.

    Men kan man inte ändra efternamn eftser vigseln om  man vill eller är det endast ett tillfälle man kan göra det?
    Borde väl inte vara så strikt eller är det så?
    Vill man att det ska gälla från vigseldatumet (eller, ja, såfort vigseln registrerats) skickar man in i förväg, men sen kan man byta senare också, då börjar det gälla när registrerats.
  • anne på grönkulla
    Carina10 skrev 2013-03-24 10:56:41 följande:
    Jag ska behålla mitt eget då detta är taget o är registrerat via PRV.
    Min make får behålla sitt om han vill eller får jag godkänna o skriva på att han tar mitt (skiljer vi oss en kan han inte föra detta namn vidare).
    Ingen kan som sagt föra ett namn man fått genom äktenskap vidare till en ny make/maka - se ovan om vilka namn man kan ta gemensamt som gifta. Behåller man själv namnet efter en skilsmässa borde dock barn som föds i senare förhållanden kunna få namnet.
  • anne på grönkulla
    Carina10 skrev 2013-03-24 19:24:52 följande:
    anne på grönkulla skrev 2013-03-24 11:15:37 följande:
    Ingen kan som sagt föra ett namn man fått genom äktenskap vidare till en ny make/maka - se ovan om vilka namn man kan ta gemensamt som gifta. Behåller man själv namnet efter en skilsmässa borde dock barn som föds i senare förhållanden kunna få namnet.
    Hittade detta....så mina tankar var rätt tydligen. :)
    Blev lite orolig över det där med barn men nu är det löst. Mitt ex kan INTE föra MITT namn vidare till sina ev framtida barn.... :)

    Efternamn efter skilsmässa


    2010-12-10 i Äktenskapsskillnad
    FRÅGA
    Hej, kan min ex-man behålla mitt efternamn och kan hans nyfödda barn få min efternamn då?
    SVAR
    Hej!

    Enligt namnlagen får din före detta make behålla ditt efternamn även efter det att äktenskapet har upplösts. Din före detta make får behålla detta namn även om han ingår nytt äktenskap. Däremot kan inte efternamnet föras över på hans nya fru och hans nyfödda barn kan inte heller få ditt efternamn.

    Med vänliga hälsningar

    Emelie Gärde
    Lawline i samarbete med Familjens jurist.
    Intressant, vore spännande att se myndighetsbeslut eller lagrum på, inte bara en enskild advokats utlåtande. Men jag ska inte kapa tråden med detta resonemang,
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...