• Pebble­s
    Äldre 26 Jan 20:25
    17711 visningar
    40 svar
    40
    17711

    Gemensam ekonomi?

    Just nu har jag och mannen enligt beskrivningen jag postar här nedanför "helt separata ekonomier". Vi har egna konton, jag lägger vår budget, räknar på hur mycket vi ska lägga var på räkningar och betalar dem från våra konton och sedan för vi över till ett ICA-kort för mat. Han tjänar mer och betalar således mer och det är inget gnäll om det, förutom när jag insisterar på att han ska kika på månadens budget och han tycker det är rörigt för att det är så många olika poster. Därför funderar jag nu på att ha "helt delad  ekonomi" eftersom jag tror att det skulle vara enklare för oss. Har läst lite för- och nackdelar och hittade bland annat beskrivningen nedan som förklarade ganska enkelt.

    Jag är nu nyfiken på hur ni andra ska göra när ni gift er/är sambos och vad ni tycker är vettigast. Vilken ekonomi har ni/tänker ni ha när ni gift er? Kom gärna med fler för- och nackdelar. GladHelt delad ekonomi
    Så gör ni: Öppnar ett gemensamt konto där allt sätts in.
    Fördelar: Enkelt, överskådligt och förtroendeskapande.
    Nackdelar: Irritation, när den ena använt för mycket pengar.

    Halvseparat ekonomi
    Så gör ni: Öppna ett konto för fasta utgifter där ni eventuellt sätter in olika mycket beroende på hur mycket ni tjänar.
    Fördelar: Praktiskt och rättvist.
    Nackdelar: Avundsjuka, om en av er tjänar mer än den andre.

    Helt separata ekonomier
    Så gör ni: Var sitt bankkonto, men ni har särskilda kassor för att täcka gemensamma utgifter, som mat och hyra.
    Fördelar: Ni bestämmer över era egna pengar. Ni kan bjuda varandra på middag.
    Nackdelar: Det krävs mycket administration och många överenskommelser. Det kan uppstå irritation, om en av er betalar mer än den andra hela tiden.


    Loves it!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-26 20:27
    Det är alltså inte jag som hittat på för- och nackdelarna utan det fanns med i inlägget jag läste.
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Gemensam ekonomi?
  • Äldre 26 Jan 21:46
    #11

    Vi har gemensam ekonomi men egna konton då ingen av oss vill ha den andres bank.

  • 2 0 1 2
    Äldre 26 Jan 22:06
    #12

    Inget av alternativen. Vi har gemensam ekonomi såtillvida att vi ser till att räkningarna blir betalade, från vilket konto är inte noga. Sedan använder vi resten, och sätter över en del till bröllopet på sparkontot som vi inte kommer åt. Inget krångel, ingen avundsjuka, ingen missunnsamhet.

  • Jane
    Äldre 26 Jan 22:35
    #13

    Vi har helt delad ekonomi, men vi har ett varsitt personkonto och sparkonto. Hans lön kommer in på hans konto och han för över och sparar hur mycket han vill till sparkontot, samma sak gör jag. Resten som blir kvar, som vi använder för att "överleva" månaden spenderar vi tillsammans. Om vi går och fikar så betalar den som har lust för det exempelvis. Ibland köper han någon sak jag behöver till mig och ibland köper jag skolböcker åt honom osv. Beror lite på vem som är närmast kassan typ Flört kan hända att vi småtjafsar ibland om vem som ska betala, då båda vill göra det.

    För oss uppstår det inga konflikter alls utan vi kommer jättebra överens. Om han skulle gå ut på stan och unna sig en jacka eller en kaffe så skulle jag inte bli avundsjuk om jag inte är med och han spenderar pengar från vår gemensamma ekonomi.


  • sabz
    Äldre 26 Jan 22:41
    #14

    Jag sköter ekonomin här hemma och jag gör en budget för vad som skall betalas varje månad och skickar en kalkyl till min sambo. Vi delar på alla fasta utgifter såsom hyra, bolån, försäkring, el, mat etc. Vi tjänar ungefär lika mkt så vilar bara den stora klumpsumman på 2 och min sambo för över pengar till mitt konto.

    Resten av våra löner har vi separat, och vi försöker att "bjuda" den andra varann gång när vi är ute.

    Funkar bra för oss :)

  • Dejli
    Äldre 26 Jan 23:17
    #15

    Vi har nån sorts gemensam ekonomi, men inga gemensamma konton. Jag betalar normalt sett räkningarna varje månad och fördelar dem så det känns ok. Han tjänar nära dubbelt mot mig men har å andra sidan lite dyrare vanor som kläder etc, vilket jag inte bryr mig så mkt om. Han betalar oftast när vi handlar mat och tankar bilen och sånt. Jag ser det inte som "mina" och "dina" pengar, utan det är våra pengar...

    Alla större inköp (dyra vinterjackor, tv-apparater etc) pratar vi igenom så att vi är överens om inköpet och så det inte blir för många dyra inköp samtidigt utan att vi ser till att ha buffert för sådant. Men vi har båda insyn i varandras ekonomi, vilka större utgifter vi har och så. Sen gör vi vad vi vill med "fickpengarna"... vi har aldrig bråkat om pengar (utom ibland när jag tycker han är lite väl frikostig med våra pengar, han vill alltid gå "all in" när vi har gäster och bjuda på dyrt kött och fina viner och så, och jag tycker inte man måste göra det varje gång). Eller när han har köpt en dyr tröja som han inte behöver utan att ha kollat saldot först... men det är sällan och ingen stor grej egentligen.

    Jag har nog smittat av mig lite på honom också då jag är lite mer ekonomiskt lagd. Jag är absolut inte snål, jag gillar fina kläder och bilar och så, men tycker det svider att lägga ut pengarna. Större saker köper jag gärna begagnat i bra skick om det finns, medan han är en sån som helst köper nytt. Men han har börjat förstå poängen med Blocket :P Det finns ju gott om saker i nyskick där priset är ordentligt nedsatt, och är det något han älskar så är det att göra bra klipp :P Så där har han ändrat sig ordentligt iaf... åt det mer ekonomiska hållet.

  • julle7­9
    Äldre 26 Jan 23:33
    #16

    Vi har helt delad/gemensam ekonomi de har vi haft sen vi betalade av våra enskilda skuler.för 7 år sen lite drygt.


    Han hade ett litet lån och jag me så vi betalade av dessa först...sen när vi planerade vårat första barn slog vi ihop hela kalaset för vem orkar bry sig då tänkte vi...jag e hemma me barnet å han tjänar mer men de gör inget vi har ju bestlutat att gemensamt skaffa barn å då får man hjälpas åt...barnet behöver kläder osv så då e de enklare.


    Vi har haft gemensam ekonomi i 7 år å har bara gemensama skulder (huset) vi har ytterligare ett barn som jag varit hemma med. vi ser de som att vi är en familj å jobbar ihop pengar till familjen jag jobbar mindre för å kunna va hemma me barnen å hans om gillar att jobba jobbar mer...vi har gemensama konton å kan logga in me varandras bankdosor om de behövs föras över pengar från nått konto.


    Vi har separata lönekonton som pengarna går in på sen för vi över till service kontot där de dras för räkningar


    sen betals resterande räkningar å sen för vi vidare pengarna som är kvar till ett leva på konto som vi plockar pengar från när vi behöver. båda har tillgång till alla konton å alal sparanden. vi beslutar gemensamt va pengarna går till å om nån behöver kläder så köper man de inte konstigt.


    Vi spara oxå lite extra till mig när ja va hemma me barnen...pensionssparande eftersom ajg förlorar en del sånnt när ajg varit hemma me två barn...om ifall att något hännder i framtiden så har han jättebra pension medan ajg har jätte dålig...så de gjorde vi något åt


    Det är ju mycket lättare å spra till gemensamma familjeresor om amn har gemensam ekonomi osv.


     

  • Shinin­g
    Äldre 26 Jan 23:57
    #17

    Jag sköter ekonomin. Han har full insyn. Vi har egna lönekonton samt gemensamt servicekonto dit vi båda för över exakt samma summa var varje månad kalkyerat utifrån en årsbudget delat i 12 månader. På så sätt finns det alltid pengar på kontot till räkningar och ingen månad blir "extra" tung i utgifter. Vi har gemensamt sparkonto och även dit åker en fast summa varje månad. Så finns ett buffertkonto där sitter en fast summa för oförutsedda utgifter ex. "Frysengårsönderkostnad". Används buffertpengar så fryser sparadet och sparpengarna styrs till buffertkontot tills bufferten är återställd till ursprungsläget, då återupptas sparandet igen. Sparkontot används, till resor, renovering/inredning, bröllopet :) osv. ex Vinterns utstyrsel särskilt för kidsen är ju väldigt mycket pengar att punga ut med samma månad vintern kommer, med sparkontot finns inte det problemet. Barnen har var sina sparkonton, förs över samma summa varje månad. Kvar på lönekonton finns pengar till mat, bensin, kläder, hygien osv. Där maken drar sitt kort oftast förutom kläder till kidsen då det är jag som inhandlar dem men i vilket fall så jämnar det ut sig då kvarvarande pengar även de förs till sparandet. Om maken behöver ny vinterjacka men betalat all mat så pengar tryter så förs det över från sparkont så han kan köpa sin jacka eller tvärt om. :) Inga konton utom egna lönekonton har kort kopplat till sig. Detta funkar för oss, vi är en familj där vi alla ska trivas å må bra med samma förutsättning,vi ger och vi tar :)

  • Äldre 27 Jan 09:49
    #18

    Jag skulle nog säga helt separat ekonomi, men det stämmer inte heller.. Vi har egna konton och delar alla gemensamma räkningar rakt av (hyra, mat, bredband osv.) Sen betalar var och en sina egna räkningar och sparar eller spenderar de pengar man har kvar. Vi tycker att det funkar bra, vi har faktiskt aldrig heller bråkat om ekonomi.

    När vi går i affärer beror det lite på vem som betalar. Har vi köpt mycket grejer betalar vi hälften var, ibland betaar min sambo och ibland betalar jag. Där har vi egentligen inget system utan vi resonerar som så att det nog jämnar ut sig i det långa loppet. Vi har ju tänkt vara ett par i många år till och i slutändan kommer det inte spela någon roll vems pengar som har betalat tavelramarna som hänger ovanför soffan ;)

    Så ja, vi har helt separat ekonomi men det betyder inte att vi sitter och jämför kvitton i slutet av månaden för att det ska bli "exakt och rättvist".

  • KirsiL­aa
    Äldre 27 Jan 10:28
    #19

    Jag bockade i helt delad, även om vi inte har några gemensamma konton. :) 

    Från den stund vi flyttade ihop så har alla pengar varit våra pengar, löner, skattepengar, barnbidrag... allt. Vi har dock varsina lönekonton som den andra inte har tillgång till mer än "på begäran".

    Sambon sköter hela ekonomin. Jag får bara ont i magen och mår dåligt över allt som har med pengar att göra (utom det som gäller shoppande. haha. :D ). Han har gjort ett omfattande kalkylblad över ekonomin, han som är duktig på det där. Jag har en stående överföring från mitt konto till hans för räkningarna.

    Sambon tjänar nästan dubbelt så mycket som jag (när jag jobbar, mer än dubbelt nu när jag är sjukskriven), men vi har inga bestämda summor eller så som ska läggas på räkningar och mat för rättvisans skull. Visst blir det ibland diskussioner om onödiga utgifter åt nåt håll, men  jag tror inte att dessa skulle undvikas även om vi hade en annan fördelning på ekonomin.    


  • malina­x
    Äldre 27 Jan 10:45
    #21

    vi har halvseparat ekonom.. Vi har tllsammans räknat ut alla kostnader vi har under 1 år indelade  kategorier som mat, huslån, sparande ,elkostnader, bilar (avbetalng, bränsle, skatt, försäkrngar, servce, reparatoner mm..), mm..öppnade ett konto för varje kategor och det funkar riktgt bra! När lönen kommer delar vi n pengarna i resp kategorer och betalar räknngarna därefter. Då får man en överkådlig bild vart pengarna tar vägen.  Vi tjänar ungefär lka mycket också så där blir det inte massa onödigt tjabb. Har haft det såhär i drygt 2 år nu.

    Vi har dessuton vasitt dyrt intresse så det är skönt att veta hur mycket pengar man har över tll det med en gång när lönen kommer..

    Lycka till!!

Svar på tråden Gemensam ekonomi?