Inlägg från: Kitten Sf |Visa alla inlägg
  • Kitten Sf

    Grekisk-ortodoxt brollop

    Ja här har du en till! Gifter ni er i Sverige eller i Grekland?

  • Kitten Sf

    Gud vad kul att hitta någon annan! Vi gifter oss på Kreta där vi bor. Nej har inte gjort de än, men har hört att de ska vara lite krångligt. Vi gifter oss inte fören sommar/vår 2013. När gifter ni er? Är han från samos?

  • Kitten Sf

    Härligt! Vet inte om traditionerna skiljer sig något mellan öarna. Blir de ett STORT bröllop för er?
    oh grattis! Så nytt =)
    Vi förlovade oss i december så de är inte heller så längesen. Hoppas på maj medan min blivande är med inne på september. men jag vill ju gärna att de fortfarande ska vara lite grönt och inte helt brun brännt =P 

  • Kitten Sf

    Yes så ska vi INTE ha de! haha min blivande skulle nog gärna ha de ;) Men jag har sagt att vi kan köra ett par kretensiska danser så alla får dansa de med oss och så, men sen blir de party! Vill ju gärna att mina svenska gäster ska kunna dansa och inte känna sig helt borta. Sen står jag inte ut med musiken för långa stunder heller ;)

    Formellt verkar dom inte veta vad de är här. Oroar mig mest för hur jag ska lyckas få folk att inte ta med sig vapen och skjuta hejvilt för att fira... Tror inte mina gäster tycker så mycket om de som giorgos sida.. hum =P Men han vill "inte heller ha så stort bara sådär 400 gäster kanske". puh. haha men de är som de är här. De är sällan man går back ändå och familjerna kommer hjälpa till så de kommer nog gå bra. De är ju inga 1000kr per person i kuvertpris här heller.

    Som sagt vet inte riktigt hur de är på Samos, men har hört att de kan skilja endel mellan öarna och fastlandet, sen brukar kreta alltid vara lite extra anorlunda från de andra =P Men har du tänkt något på att få in svenska seder? jag vill gärna få lite svensk kännsla och svenska traditioner i de så inte de blir bara grekiskt raktigenom. Kyrkan går ju inte att göra något åt, dom är ju som dom är. Men med festen, mate och sådär?

    Har ni föresten kollat på kyrka? Är du döpt ortodox eller har ni hittat/försöker hitta någon präst som accepterar andra? 

  • Kitten Sf

    Yes fyverkerier vill jag också gärna ha! Men jag är inte så säker på att männen från min blivandes lilla bergsby kommer lyssna om man säger att dom får lämna pistolerna hemma. Helt livsfarligt och inget jag gillar, men min Giorgos är inte riktigt av samma åsikt.

    Ja de är så jag har hört också. Har läst ett par bloggar med grek/svenska par. Och lagligt sett ska de vara helt okej om man är döpt kristen oavsett vilken gren (och jag är döpt i svenska kyrkan). Min blivande svärmor sa mycket förut att jag måste döpas hit och dit. Men jag var tydlig med att jag inte vill vara medlem av ortodoxa kyrkan. Men prästerna gör ju lite som de vill så de gäller att hitta en bra präst (som dessutom jobbar i en fin kyrka som ligger bra) som accepterar att viga oss. 

    Har också funderat på de. Min ena tärna och min mamma har sagt att de gärna vill hålla tal. Och de är ju kul för de som förstår iaf. Svenska gästerna förstår alla engelska (utom barnen då) och en del av grekerna. De är ju ändå såpass mycket de svenska gästerna inte kommer förstå så tycker grekerna isf kan få stå ut med att missa några tal =P

    jag funderade iaf på att göra ett litet häfte till mina svenska gäster där jag förklarar vigseln (ev. förberedelser de kommer vara med på) och festen. Vad som händer, varför, hur de går till och vad man ska göra, så dom inte känner sig så lost och är med på vad som pågår.

    Jag tycker de är så kul att planera så jag vill inte vänta! Dessutom kommer de säkert bli massor med stress sista tiden ändå så ju mer man kan få gjort tidigt desto bättre lär de kännas.

    Jag träffade min festman (ja låter så himla töntigt på svenska =P)  när jag var här nere på charter resa. Bodde på ett apollo hotell som ägs av honom och hans pappa. Så jag och mina tjejkompisar var ute och festade med han och hans vänner. Och på den vägen är de =) Chattade dag och natt i tre månader sen åkte jag och hälsa på igen i en månad och sen två månader senare flyttade jag ner.  Jag jobbar på deras hotell nu under säsongen. Har bott i hop sen jag flyttade ner dvs snart tre år sen. Jag är 24 och han 25 =)

  • Kitten Sf

    Den bloggen med bröllopet var nog renaramagrekiskan.com/ (dock en bit tillbaka)
    sen läser jag :
    karropakreta.blogspot.com/ 
    solomag.se/mammaliv/
    evaiaten.blogspot.com/
    greklandnu.blogspot.com/ 

    dom är alla gifta med greker och bor i grekland.

    Ja tror de kommer vara bra med ett sånt häfte. Men de kommer krävas lite arbete eftersom jag inte har så bra koll själv än =P Min festman är sådär bra på att förklara de saker han ens vet själv =P haha. Har du bra koll på hur vigseln går till? Alla steg med silverringarna på huvudet, när man ska dricka vin och äta nötter oh vad de är? Har varit på flera bröllop men aldrig fått riktigt klart för mig när hur och varför man gör vad. De är ju inte som om man förstår något av de där mässandet prästerna sjunger.

    nej jag kan bara väldigt lite grekiska. Förstår endel basic men pratar väldigt ogärna. De är egentligen jättedåligt och pinsamt efter så lång tid här. Men jag är blyg och tycker de är skitjobbigt att använda de lilla jag vill. giorgos är också en oootroligt dålig lärare =P Men vi har iaf börjat försöka använda de jag kan mellan oss. Ett första steg iaf. Jag har tagit lektioner men de var mest basic grammatik.  Måste ta mig i kragen och våga fast att jag tycker de är så jobbigt! Då kommer de säkerligen rulla på snabbt.

    När vi pratar hemma så är de mest engelska med inslag av svenska och grekiska lite hej villt. Min Giorgos gillar också att göra egen svenska typ "vad vill du ha de timmar" = vad är klockan ;) 

  • Kitten Sf

    haha ja de är ungefär som jag då.Precis den dialogen hade jag och svärmor på min födelsedag förra året. och när jag sa de på grekiska så kasta hon ifrån sig telefonen och sprang runt "ooh alexandra prata grekiskaaaa!!" så min svägerska fick komma och ta över telefonen då svärmor blev så exalterad =p haha och då hade jag ändå bott här i två år och har väl kunnat de där fraserna ungefär lika länge, bara att jag inte gärna använder de ;) Min grek använder gärna den svenskan han kan även när de är andra svenskar med. Även om han kanske undvikder sin hemma gjorda. Tex när vi var ute och åt med min familj och några andra släktingar när dom var här på besök så kom de helt plötsligt från honom "sadistisk svin!" haha bara sådär. Då hade vi precis sett män som hatar kvinnor =P

    Jag skulle gärna bo i Sverige. Men så är jag väldigt hemma kär med. Har inte riktigt kommit till rätta här. Men de är underbart med sommaren! åt minstonde fram till juli =P I augusti vill jag bara kräkas på värmen och lääängtar efter ett litet regn. Senhar jag med tänk på barnomsorg, skola allt med barn egentligen. Säkerheten! Att de är såpass gameldags och fördomsfulla i mycket. Inte riktigt de jag skulle drömma om att mina barn växer upp med. Men de finns så mycket fördelar med att bo här med. Så vi får väl se hur de blir längrefram. Barn hoppas jag vi kan vänta med till efter bröllopet iaf, även om min sambo gärna vill ha en liten NU.

    Haha just DE har jag med tänkt på. Vore typiskt honom att inte varna mig så jag missar de hela. Får väl plugga in just den frasen ordentligt så man hör själv när de är dags och sen placera ut några pålitliga innom synhåll som kan varna ;) Hade faktiskt önskat att vi kunde ha en svensk vigsel och en grekisk fest. Har lite svårt för de där att ingen egentligen verkar lyssna. Går runt och pratar, snackar i telefon och allt möjligt. Men greker får ju inte vigas i svenska kyrkan i grekland och att ha bröllopet i sverige vore inget kul då de skulle bli väldigt litet.

    Men jag får nog sitta med svägerskorna och gå igenom allt hur vigseln går till för jag litar inte på att min sambo kommer komma ihåg allt och veta vad de betyder.

    Vet du något om vad man gör innan? Dagen innan eller på morgonen. Har läst om de om hur alla tjejer bäddar sängen och de ska dras upp flera gånger innan de blir "rätt", skriva namnet på sina ogifta vänner under skorna och massa grejer. Me jag har aldrig varit på ett bröllop till någon såpass närstående att vi varit med på de, här på kreta. Bara på cypern och där hade de massa helt annorlunda traditioner. 

  • Kitten Sf

    De är precis så jag har känt med, att bröllopet kommer i skymundan om man nyligen fått barn. Vill också kunna festa på mitt bröllop, dricka lite champagne och dansa hela natten, så de passar sig inte riktigt att vara gravid. Nej tack de får gärna vänta ;) Sen är jag "bara" 24 med så har ju lite tid på oss.

    De finns massor med sånna grejer, men de verkar vara lite olika hur man gör med de. Tror vi kommer skippa de mesta av allt sånnt. Men vill gärna hitta lite svenska grejer, frågan är VAD. Förutom att jag inte kommer bli "överlämnad" av min familj till hans utanför kyrkan. Tycker inte de är trevligt alls. Så vi bestämde att vi gör iordning oss på varsitt håll, träffas innan och sen åker i en bil tillsammans till kyrkan. De är ju lite mer i stil med de svenska även om man hemma "ska" träffas utanför kyrkan, men ensama.

    På några brölllop jag varit har de haft tårta, men då inte till alla utan mer för att visa upp och sen har de lixom försvunnit eller kommit något annat sen =P Jag vill nog ha ordentlig tårta till alla! Men så har vi turen att killen som troligtvis blir "koumbaros"  är konditor ;)

    Yes de är jag =) trodde jag skulle vara tvungen att förstora min lite, men efter att ha burit den i en månad så känns den perfekt. Var väldigt tveksam till brilijantslipad (blev överraskad med frieriet så valde inte själv) men nu älskar jag den! Måste bara gå och få den graverad! Hade tänkt göra de i sverige men då skulle jag få vara utan den ett par dagar, här ska dom kunna göra de medan jag väntar. vill helst de för de känns helkonstigt och tomt utan nu =) Har du något skrivet i? Har han ring? 

  • Kitten Sf

    Oh gud så mysigt de låter! Helt perfekt.

    Jag hade också hintat endel om ring ;) till och med pratat om de en del. Men sen visade de sig att han redan köpt ringen när vi pratade. Dock hade han med sin ena syrra som smakråd ;) Men han brukar ha bra smak med mina pressenter =) 

    Tycker också de är så konstigt att tjejer här inte alltid bär sina ringar! Tror jag har sett min svägerska med sin ring på kanske två tre gånger, hon förlovades i april 2011. Jätteskummt. men hon gillar ifs inte sin ring så mycket, och får inte byta för sina svärföräldrar (knäpp familj!) så de kanske är därför. Jag skulle aldrig vilja gå utan min! Ta bara av den korta stunder när de är nödvändigt.

    Ja de är ju lite olika traiditioner. Giorgos vill helst inte ha vigselring heller, hatar smycken. Medan jag gärna vill att han ska ha på den jämt =P

    Jag är helt med dig där. Tycker de är skitskummt att förlova sig och sen inte vilja gifta sig! vad är de då för mening? Nej jag har alltid varit jätte strickt med att den dagen jag förlovar mig så vill jag börja planera bröllopet! Även om de nu är en bit fram i tiden så har vi iaf satt en ungefärlig tid och jag kan börja planera. att bara säga "vi ska gifta oss någon gång i framtiden" fanns inte på kartan för mig.

    Jag har med massa stämplar och grejs i. Men hoppas de iaf ska få plats med datum och ett "G" eller " Γ".

    Vi hade pratat massa om de. Först hade vi sagt att vi skulle bestämma gemensamt och planera något mysigt ihop. Men så en kväll när vi prata så sa han att de inte kändes så bra och han ville få fira själv när han kände sig redo. Jag som hade velat förlova mig lääänge blev såklart ledsen och trodde han kände sig osäker på hela grejen och vårt liv. Hade sagt att vi skulle förlovat oss i januari i år.

    Men så var vi i Prag på semester. Hade en seg dag och orkade inte gå ut på kvällen, så vi beställde upp lite vin och så till rummet. Tog ett bad och när vi kom upp så låg ringen där. Såg de inte först utan babbla på som vanligt. Giorgos såg lite konstig och nervös ut men jag fatta inget alls. Tills jag såg ringen. Bara stirrade på den och sa "are you serious? Really?"  haha =) Så jag blev väldigt förvånad och förlovningen blev en månad tidigare än vi hade sagt =)

     

  • Kitten Sf

    Vad härligt! Min sitter inte speciellt hårt. Men den gjorde de när jag fick den. De har redan bildats en liten "fåra" i fingret efter den. Den är ganska trög att ta av, men lätt om jag tvättar händerna eller så. Dock aldrig så den glider av utan att jag försöker ta av den. Snurrar lite ibland, aldrig helt runt men lite åt sidan sådär. Är väldigt glad att jag alrig förstorade den iaf!  Jag hoppas kunna övertala Giorgos att alltid ha sin med! 

    Ja gud jag blev verkligen super glad =D Antar att han ville få överraska mig och vara lite manlig. Grekerna är ju lite mer så överlag ;) Även om jag har fått tag på ett väldigt jämställt exemplar i jämförelse med många andra jag träffar här. Thank god, annars hade de inte funkat.

    Hahah oh jag hatar verkligen när folk tror att jag är något semester ragg! När jag ber om en meny på engelska och sådär. Känns bättre när jag har ringen att vifta med =P Förra sommaren när jag var ute så var de en kille som kom och raggade och ville att jag skulle hänga med honom och hans vänner "någon annan stans", och ja sa "nej jag tror inte min kille skulle gilla de..." och fick ett "jaha du så du har redan skaffat en pojkvän haha". De bara ryker ur öronen på mig. Lite töntigt men men =)   Kreta är ju större så ja är långt ifrån enda svenskan här =) Jobbar dock inte på vintern alls. Men Girogos familj har ett annat företag där han jobbar på vinter, så de går fint. Sen finns de universitet i rethymnon så de är inte helt dött på vintern, även om de såklart är marknt skillnad från sommaren!

    Ja de är verkligen tråkigt om de blir så! Just nu känner vi ingen stress över att behöva flytta, vi klara oss helt okej. Men vi har de ju alltid i bakhuvudet. Känns skönt att ha någostans att sticka ifall att de blir för tufft. Vi har lägenhet (min familj bor i en flerfamiljs villa där en våning är vår när vi vill) i Göteborg så de skulle inte vara några större prolblem att åka "hem" om vi skulle vilja. Känner än sålänge ingen som behövt åka. Men en nära vän till giorgos kommer troligtvis åka till Aten snart. Men de är ju inte speciellt långt. Våra nära och kära har klarat sig relativt bra genom krisen än så länge.

    Ja jag hade tänkt de. Har velat lite för jag identifierar mig väldigt med mitt efternamn, men de funkar inte alls här. Jag heter Hasselblad och folk kan inte alls säga eller skriva de, de kallar mig "hansaplast" istället ;) Sen har jag ett andra efternamn efter min pappa, som bara är jag, lillebror och pappa i hela sverige som heter. Så de känns lite tråkigt att överge de. Men 3 förnamn och 3 "efternamn" är ju lite i mesta laget =P Så något måste bort. Har dock varit lite orolig om jag skulle få svårt att få jobb (man har ju hört endel om de med utländska namn) om jag heter Alexandra Sfakianaki... men som de ser ut ska vi ju bo här och då är de ju lättare med ett Grekiskt. Och jag vill verkligen att hela familjen ska heta samma. Så de blir nog (feminina) formen av Giorgos namn tillslut, möjligt att jag behåller hasselblad som mellannamn.  

  • Kitten Sf

    Vi har inte heller upplevt så mycket krockar faktiskt. Små saker som vi gör olika. Tex skrattar dom åt mig för jag alltid använder bestick, tar av mig skorna, tycker de är konstigt att röka inne och använder bilbälte. Tror dock de kan bli lite värre när vi får barn, med barn uppfostran och sådär. Men de är ett senare problem.

     Oh ja jag har börjat titta. Men de finns ju så sjuktmycket så vet liksom inte var man ska börja, vilka sidor som är bra, vilka märken som har bra kvalitet osv. Tips? Jag är inne på att ha en väldigt fluffig sak (ex underbara clara, bloggare, eller kate hudson i bride wars). Men vet inte alls hur de kommer kännas irl. Men tänkte att de bästa är att leta oline efter stilar man tycker om på bild och sen testa liknande irl och se vad som passar bäst på. Jag vill inte eller ha korsettsnörning och inte någon typisk grekisk ;) De jag ser i skyltfönstrena här är verkligen inte min stil. Vill absolut ha en VIT också, inte ivory eller annan typ av offwhite. Men den du visade var verkligen väldigt vacker! Älskar ryggen! 

    Vet inte alls vad jag ska ha för skor. Älskar ÄLSKAR höga klackar. Men eftersom min festman är precis lika lång som mig så vill jag ha platta. TRÅKIGT, men kommer inte se så snyggt ut på bilderna om jag är huvudet längre än vad han är. Kanske kan ha några fina klackar att använda, när de passar, på bilderna åtminstone? tycker de är väldigt snyggt när man ha skor i någon cool färg istället för vita som klänningen. Något som bryter av sådär utan att de tar något egentlig uppmärksamhet. Får se vad de blir för mig. Somsagt gillar jag inte alls platt egentligen så får väl ta några som syns så lite som möjligt och är minst fula =P

Svar på tråden Grekisk-ortodoxt brollop