• Annamo­lly
    Äldre 25 Jan 19:53
    10997 visningar
    22 svar
    22
    10997

    Grekisk-ortodoxt brollop

    Nagon mer som ska gifta sig med en grek i Grekisk-ortodoxa kyrkan?

  • Svar på tråden Grekisk-ortodoxt brollop
  • Kitten Sf
    Äldre 25 Jan 19:55
    #1

    Ja här har du en till! Gifter ni er i Sverige eller i Grekland?

  • Annamo­lly
    Äldre 25 Jan 20:09
    #2

    I Grekland (Samos). Vi bor i London nu. Har ni borjat kolla upp vad som kravs for papper och grejer? Jag vet ju hur den grekiska byrakratin ar... ;)

  • Kitten Sf
    Äldre 25 Jan 20:30
    #3

    Gud vad kul att hitta någon annan! Vi gifter oss på Kreta där vi bor. Nej har inte gjort de än, men har hört att de ska vara lite krångligt. Vi gifter oss inte fören sommar/vår 2013. När gifter ni er? Är han från samos?

  • Annamo­lly
    Äldre 25 Jan 20:49
    #4

    Ja, verkligen kul! Han ar fran Samos, ja. Hela hans familj och slakt bor dar sa vi hoppas att dom kommer hjalpa oss med planeringen for det ar ju lite svart att gora det harifran. Vi har sagt Maj/Juni 2013, vi forlovade oss precis nyss forra helgen, sa det ar early days :)

  • Kitten Sf
    Äldre 25 Jan 21:12
    #5

    Härligt! Vet inte om traditionerna skiljer sig något mellan öarna. Blir de ett STORT bröllop för er?
    oh grattis! Så nytt =)
    Vi förlovade oss i december så de är inte heller så längesen. Hoppas på maj medan min blivande är med inne på september. men jag vill ju gärna att de fortfarande ska vara lite grönt och inte helt brun brännt =P 

  • Annamo­lly
    Äldre 25 Jan 22:04
    #6

    Vi var faktiskt pa ett Kretensiskt brollop i somras, och ett annat i Aten aret innan. Det har varit mycket brollop i hans familj pa sistone, haha... Jag tyckte nog det var lite skillnad. Det pa Kreta var en massa Kretensiska dansare som gjorde en uppvisning och sedan Kretensisk musik heeela kvallen, haha. Det andra var lite mer Europeiskt eller vad man ska kalla det, med lite popmusik ocksa. :)

    Jag vet inte exakt hur stort men jag gar fortfarande i skolan (tar examen fran universitetet i sommar), sa jag hoppas att vi kan halla det lite low-key sa vi inte ruinerar oss helt, hahah :) Vi far se hur mkt vara foraldrar kan erbjuda och hur mycket vi hinner spara men jag vill garna ha det lite intimt och personligt och inte sa valdigt formellt.

  • Kitten Sf
    Äldre 25 Jan 23:03
    #7

    Yes så ska vi INTE ha de! haha min blivande skulle nog gärna ha de ;) Men jag har sagt att vi kan köra ett par kretensiska danser så alla får dansa de med oss och så, men sen blir de party! Vill ju gärna att mina svenska gäster ska kunna dansa och inte känna sig helt borta. Sen står jag inte ut med musiken för långa stunder heller ;)

    Formellt verkar dom inte veta vad de är här. Oroar mig mest för hur jag ska lyckas få folk att inte ta med sig vapen och skjuta hejvilt för att fira... Tror inte mina gäster tycker så mycket om de som giorgos sida.. hum =P Men han vill "inte heller ha så stort bara sådär 400 gäster kanske". puh. haha men de är som de är här. De är sällan man går back ändå och familjerna kommer hjälpa till så de kommer nog gå bra. De är ju inga 1000kr per person i kuvertpris här heller.

    Som sagt vet inte riktigt hur de är på Samos, men har hört att de kan skilja endel mellan öarna och fastlandet, sen brukar kreta alltid vara lite extra anorlunda från de andra =P Men har du tänkt något på att få in svenska seder? jag vill gärna få lite svensk kännsla och svenska traditioner i de så inte de blir bara grekiskt raktigenom. Kyrkan går ju inte att göra något åt, dom är ju som dom är. Men med festen, mate och sådär?

    Har ni föresten kollat på kyrka? Är du döpt ortodox eller har ni hittat/försöker hitta någon präst som accepterar andra? 

  • Annamo­lly
    Äldre 26 Jan 00:07
    #8

    Pa Kreta-brollopet i somras hade dom fyrverkerier istallet for att skjuta, det kanske kan vara nagot? ;) Later ju helt livsfarligt annars, haha. 

    Vi har inte hunnit kolla upp platser an, vi var dar i julas men det var innan han friade. Vi har pratat om att kanske gifta oss i ett 'kloster' (monastery). Jag ar inte dopt Ortodoxt men hans mamma sager att hon inte tror att det behovs sa lange jag ar dopt Protestant for egentligen ar det ju samma religion. Men sedan verkar det ju lite allmant godtyckligt vad praster gar med pa vad jag kan forsta...

    Jag vet inte riktigt hur vi ska fa in Svenska traditioner. Dom haller ju inte tal pa grekiska brollop vilket jag kan tycka ar lite synd, men det vore nog lite onodigt anda med tanke pa att inte alla talar engelska i hans familj sa om min pappa skulle halla tal pa engelska sa skulle inte alla forsta vad han sa i alla fall. Sa jag kommer nog saga att han inte behover gora det. Det blir nog ganska svart att fa till det med svensk mat fran en Grekisk cateringfirma eller taverna, sa det gar nog inte det heller. Jag kommer nog forsoka kora lite svensk stil pa kladerna och dekoren om det gar. 

    Vi ska till Samos i sommar igen och da kommer vi att borja titta pa potentiella platser. :) Kanns verkligen jattetidigt att tanka pa allt detta nu, men samtidigt vet jag hur stressad min syster var over sitt brollop och hon borjade planera ett ar i forvag!

    Hur traffades ni? Flyttade du till Kreta med honom eller bodde du dar av nagon annan anledning innan ni traffades? Jag traffade min fastman (haha, kanns kul att skriva det) har i London for tre ar sedan pa en julfest genom en gemensam bekant. Vi ar bada 30 ar (jag fyllde nyss). Jag pluggar och han jobbar. Vi har bott ihop sedan Maj forra aret. 

  • Kitten Sf
    Äldre 26 Jan 18:30
    #9

    Yes fyverkerier vill jag också gärna ha! Men jag är inte så säker på att männen från min blivandes lilla bergsby kommer lyssna om man säger att dom får lämna pistolerna hemma. Helt livsfarligt och inget jag gillar, men min Giorgos är inte riktigt av samma åsikt.

    Ja de är så jag har hört också. Har läst ett par bloggar med grek/svenska par. Och lagligt sett ska de vara helt okej om man är döpt kristen oavsett vilken gren (och jag är döpt i svenska kyrkan). Min blivande svärmor sa mycket förut att jag måste döpas hit och dit. Men jag var tydlig med att jag inte vill vara medlem av ortodoxa kyrkan. Men prästerna gör ju lite som de vill så de gäller att hitta en bra präst (som dessutom jobbar i en fin kyrka som ligger bra) som accepterar att viga oss. 

    Har också funderat på de. Min ena tärna och min mamma har sagt att de gärna vill hålla tal. Och de är ju kul för de som förstår iaf. Svenska gästerna förstår alla engelska (utom barnen då) och en del av grekerna. De är ju ändå såpass mycket de svenska gästerna inte kommer förstå så tycker grekerna isf kan få stå ut med att missa några tal =P

    jag funderade iaf på att göra ett litet häfte till mina svenska gäster där jag förklarar vigseln (ev. förberedelser de kommer vara med på) och festen. Vad som händer, varför, hur de går till och vad man ska göra, så dom inte känner sig så lost och är med på vad som pågår.

    Jag tycker de är så kul att planera så jag vill inte vänta! Dessutom kommer de säkert bli massor med stress sista tiden ändå så ju mer man kan få gjort tidigt desto bättre lär de kännas.

    Jag träffade min festman (ja låter så himla töntigt på svenska =P)  när jag var här nere på charter resa. Bodde på ett apollo hotell som ägs av honom och hans pappa. Så jag och mina tjejkompisar var ute och festade med han och hans vänner. Och på den vägen är de =) Chattade dag och natt i tre månader sen åkte jag och hälsa på igen i en månad och sen två månader senare flyttade jag ner.  Jag jobbar på deras hotell nu under säsongen. Har bott i hop sen jag flyttade ner dvs snart tre år sen. Jag är 24 och han 25 =)

  • Annamo­lly
    Äldre 26 Jan 20:14
    #10

    Ah, vad skoj, har du nagra tips pa bloggar av Grek/Svenska par?
    Det dar med haftet ar ju en bra ide. 
    Vi har ocksa pratat om att bo o i Grekland i framtiden (dock inte pa Samos utan snarare i Aten), men jag vet inte om det finns nagra lampliga jobb for mig och jag kan inte alls mycket grekiska... Men nar jag gar klart skolan ska jag lara mig ordentligt. Hur mycket grekiska kan du? Har du gatt pa kurser? Dimitris ar inget vidare pa att lara ut spraket, han pratar inte speciellt tydligt pa varken engelska eller grekiska sa det ar lite svart med honom som larare, hahaha.

Svar på tråden Grekisk-ortodoxt brollop