Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Matnyttigt

    Vi hade idétorka i går när vi skulle handla något att laga.
    Till saken hör att min make är väldigt kräsen. Och med väldigt kräsen så menar jag verkligen väldigt kräsen...
    Det får inte vara lök i maten (lökpulver är ok), ingen pasta över huvud taget (även om han åt 2,5 portion färsk pasta med köttfärssås på bröllopsresan. Pastan var gjord på lokalt vete, stenmalt fullkorn, askgrå).

    Så... vi stod där i affären och kände att vi inte var sugna på något alls.
    Allt vi kunde tänka oss hade vi nyss ätit.
    Och så har det ju varit en period med massa onyttigheter dessutom pga jul och nyår.

    Jag började gräva i telefonens fotoalbum för jag hade för mig att jag fotat av ett recept en gång, och ja det fanns där.
    Yes... det var en sån där rätt vi lagat mycket förra hösten, men sen glömt bort.

    Har du några favoritrecept på nyttig mat att bidra med?
    Strunta i mina kriterier (inte lök inte pasta) och lägg upp dina favoritrecept på bra mat...

    Snälla - inget mellanprat. Bara recept.
    Låt oss göra en "kokbok" tillsammans

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-08 17:35
    Lägg recepten direkt i tråden.
    Meningen är att själva tråden ska bli en sorts kokbok eller receptsamling.
    Och att då hänvisas vidare till bloggar eller receptsidor är inte lika kul.

  • Svar på tråden Matnyttigt
  • Chicita

    Jag kan börja med receptet jag hittade i telefonen

    1 grillad kyckling
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    Tärna och blanda i en ungsfast form
    Ringla över lite olja, salta och peppra

    Blanda
    1 dl Ajvar Relish
    2 dl Creme Fraishe
    klicka över kyckling/paprikablandningen

    Tärna 100 g fetaost och strö över gratängen

    Grädda i 15-20 minuter i 200grader (varmluftsugn). 220grader (vanlig ugn)

    Vi äter med råris, ca 1/2 portion ris enligt förpackningens mått, per person. Men det går att bara äta med lite sallad också om man vill vara ännu nyttigare eller följer GI-dieten strikt

  • Chicita

    Jag har en liknande variant på pastasås Jossen Glad

    Strimla bacon (1 paket)
    fräs på i stekpannan
    Pressa i 1-2 vitlöksklyftor
    Häll i 1 burk creme fraishe
    och 1 burk krossade tomater

    Ät till valfri pasta.
    Inte heller här behöver man krydda mer

  • Chicita

    Det blir mer kyckling i morgon.
    Plockade fram GI-recepten...

    Kycklingfilé med senapssås

    4 kycklingfiléer
    Rapsolja (annan olja går också bra)
    Lök eller lökpulver
    1 röd paprika i tärningar
    1/2 knippe hackad persilja
    3 dl grädde
    2 tsk fransk senap
    1 vitlöksklyfta

    Bryn kycklingfiléerna och lägg dom i en ugnssäker form. Stek i ugnen i 200grader i 10 min (220 grader om man inte har varmluftsugn)
    Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp.
    Ta ut kycklingen efter 10 minuter och häll stekskyn i såsen

    Koka broccolibuketter i lättsaltat vatten
    Gör en grönsallad

    Lägg upp på tallrik och häll över såsen
    (om man vill kan man ha lite råris till, men då blir det inte riktigt GI)

  • Chicita

    Åh... jag blir så sugen på nässelsoppa nu när ni pratar om spenatsoppa.
    Har inte ätit det på många många år. Men jag ska nog ge det ett försök i vår Glad 

  • Chicita

    Jag fick ett bra tips av kocken på hotellet jag jobbade på förut.
    När man ska göra potatisgratäng så kokar man den skivade potatisen först någon minut eller två i vatten, sen häller man av vattnet (och massa onödig stärkelse med det) och häller på mjölk i kastrullen och kryddar.
    Sen kokar man potatisen i mjölken tills den börjar kännas lite mjuk men långt ifrån klar.
    Lyft / häll då över potatisen i en gratängform med lite av mjölken och häll på kanske 1 dl grädde och blanda om.
    Sen in i ugnen och gratinera.

    Då blir gratängen så där superkrämig som på restaurangen, men utan att vara massor med smör och grädde i Skrattande 

  • Chicita
    snuffran skrev 2012-12-08 13:18:19 följande:
    matmedstortm.devote.se/

    Då jag älskar mat brukar jag skriva in recept och inspiration här. 
    Tack, men som jag skrivit tidigare i tråden så skriv gärna recepten direkt här... 
    Det är ju liksom lite det den går ut på.
  • Chicita

    I dag blir det kycklingtacos med vitlökssås.
    Jag håller på att bli dunderförkyld så lite vitlök skadar ju inte Flört 

    I morgon ska jag dock göra min curry-köttfärssås.

    Väldigt enkelt
    Stek på köttfärs (gärna nöt eller blandfärs)
    Tillsätt tomatpuré och creme fraishe.
    Krydda med salt, vitpeppar och curry... massor med curry...

    Gott att äta till rå-ris Solig 

Svar på tråden Matnyttigt