Inlägg från: Chicita |Visa alla inlägg
  • Chicita

    Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm

    Cakemaker skrev 2012-03-11 19:51:49 följande:
    Det är marängsmörkräm som jag spritsat med. Den blir helt fantastisk att spritsa med. Följsam och väldigt jämn. En del luftbubblor blev det kan jag se men det var inget jag tänkte på "live" så att säga ;)
    Hur gör du din marängsmörkräm?
    Jag har testat en variant där man tillsätter smält socker ner i vispade äggvitor (där man samtidigt vispar) och sen tillsätter man smör i småbitar och vispar tills det har svalnat.
    Men det blir inte bra för mig. Jag vet inte om det är fel på mig eller på receptet Obestämd 
  • Chicita
    Cakemaker skrev 2012-03-11 20:00:11 följande:
    Man vispar alltså socker, äggvitor och citronsaft ovanför vattenbad tills man har en färdig maräng (ca. 65 grader). Sen tar man den bort från vattenbadet och vispar tills den är sval igen. Tillsätter smör lite i taget (det blir lite grynigt), och sen siktar man i ca. 1 dl florsocker i taget och vispar emellan. Då blir den slät igen. Sen kan man tillsätta färg och smak efter tycke. Väldigt lätta att jobba med blir den men den ska användas på en gång :)
    Tack det ska testas på nästa tårta Solig
  • Chicita
    FruFiddeli skrev 2012-04-02 18:44:44 följande:
    Vilken rolig tråd med massa fina tårtor!! Jag älskar att göra tårtor och gör gärna till kompisar och så när det är kalas och dop etc. Här är några av mina som jag är mest nöjd med =).
    Jösses... Du borde bli proffs Förvånad
  • Chicita
    Krila skrev 2012-04-02 20:44:17 följande:
    Vilken rolig tråd!=)

    Jag önskar att jag var duktig på att göra fina bakverk men det är jag verkligen inte=P

    Gott brukar det bli och det är väl huvudsaken=)

    Har bestämt att baka egna cupcakes istället för bröllopstårta så nu har jag lite mer än ett år på mig att träna=)
    Har du något bra cupcakerecept (och recept på frosting) så dela gärna med dig.
    Jag tycker att dom blir så torra så därför har jag inte fastnat för cupcakes
  • Chicita

    Det här har varit en riktig tårtvecka...

    Gjorde två tårtor till i onsdags. Två med samma tema men till olika ställen. Eller rättare sagt den som beställt tårtorna fick välja vilken hon ville ha, och den andra tog jag med till några tjejer på hotellrestaurangen som jag lovat en tårta för över ett halvår sen men inte kommit mig för att göra Oskyldig 

    Och sen ringde en fd (mycket fd) jobbarkompis till maken, jag gjorde en tårta i form av ett träd när hans hustru fyllde 40, för typ 5-6 år sen. Och nu hade hon en jobbarkompis som ville ha en hello kitty-tårta till sin dotters 4-årskalas, så då mindes dom oss och spårade upp makens nya nummer Tungan ute 

    Första gången jag försökte mig på att göra skor, så dom hade kunnat bli bättre. 
    Och så testade jag vaniljpannacotta i väsk/sko-tårtorna.  Enligt receptet skulle man hälla i det i tårtan direkt det hade kokat klart. Precis när jag började hälla så insåg jag att det var väldigt korkat. Så det blev en fusion av pannacotta och sockerkaksbotten  högst upp.
    Som tur var så bygger jag ju tårtorna upp och ner, så hela tårtan blev inte dränkt i pannacottasmet i alla fall utan det var bara högst upp...

    Här kommer en bildbomb






     
  • Chicita
    SkövdeSophie skrev 2012-07-23 09:08:07 följande:
    Chicita: Gud va läckra väsktårtor! Superfina!
    Tack Glad
    Jag har köpt ett verktyg för att göra rutmönster i sockerpasta / marsipan. Men det var totalt värdelöst.
    Så jag fick använda en slickepott istället. Det blev inte så rakt, för jag försökte dölja dom misslyckade rutorna, som inte la sig i linje som dom skulle. Men jag blev rätt nöjd ändå eftersom det var första försöket med sko-mallen i alla fall Glad 
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 08:27:17 följande:
    Läste på en blogg att man kan frysa en fylld tårta och låta den tina långsamt. Är det någon som har gjort det?
    Jag har inte gjort det själv, men mina tårtor har blivit frysta och tinade och ätna med glatt humör Flört

    Det är viktigt att du plastar in i minst två lager plastfolie, se till att få det så tätt du kan runt tårtan. Det är luften som blir kvar som kan göra att tårtan blir förstörd.
    Och om du snålar med plastfolien så är risken för frysbränna stor.

    Sen tinar man långsamt i kylskåpet, gärna under / inlindad i en kökshandduk.
    Det ska smaka precis som vanligt säger dom som gjort det.
  • Chicita
    Loveit skrev 2012-07-26 09:22:16 följande:
    Hej. Vill bara höra med er om ni vet hur man monterar tårtställningen som Cattis77 har lagt upp. Hur sätter man dit tårtorna? Sätter man alla på plats och sen trycker igenom pinnen? Vill nämligen bygga en egen men i trä, så funderar hur den ska byggas. :)
    Dom kan vara uppbyggda på lite olika sätt, men om du har ett sånt där våningskakfat så är principen samma.

    Man gör ett hål i mitten på tårtan där pinnen får plats och så skruvar man ihop sektion för sektion. 
  • Chicita
    ClaraH skrev 2012-07-26 10:18:43 följande:
    Jättetack för tipset! Har tårtorna blivit frysta helt färdiga eller bara odekorerade? Om det blev frysta helt färdiga, vad var det då ovanpå? Jag vet inte om jag ska våga mig på ett täcke i marsipan eller sp, eventuellt får det bli grädde eller smörkrämsdekoration. Är det svårt med ett täcke? I så fall måste jag frysa den. Jag kommer inte att hinna både tårta och mat på själva bröllopsdagen. Dessutom ska jag på ett annat bröllop dagen innan (!) så jag har inte tid då heller. Ibland blir det mycket av det goda  

    Jag har en massa mer frågor som jag skulle vilja ha svar på om någon vill. Jag vet att du chicita alltid är generös.

    Vi kommer att vara 14 personer på bröllopet. Räcker det att göra en tårta och hur stor ska den vara då? Jag hittade ett recept på tårtbotten här: johannastartor.blogspot.se/2011/02/recept-pa-... och tänkte använda det. Någon som kan bedömma om den skulle räcka?
    Den tårtan som jag tänker på och som jag vet har blivit fryst hade ett marsipantäcke och snäckskalsdekorering.


     Men jag tror det går precis lika bra med sockerpasta. Jag brukar nämligen frysa in min sockerpasta om jag beställer mer än jag behöver just för tillfället.
    Som sagt, bara man tinar långsamt så går det bra Glad 

    Om du inte har täckt en tårta förut med sockerpasta eller marsipan så kan det vara lite trixigt att få till det så där jätteslätt som man ser på alla bilder.
    Men det viktigaste är att det är knådat så det är varmt och smidigt och att man inte kavlar ut för tunnt (ca 4-5mm tjockt).
    Sen lyfter och sträcker man det lite samtidigt som man slätar till neråt om du förstår hur jag menar.
    För att vara säker på att tårtan inte börjar svettas så bör du fodra med en smörkräm, lättast är att bre det på tårtan först, och inte på själva locket.

    Jadå det ska räcka utmärkt. 
    Min minsta form är ca 13 cm i diameter. Men eftersom tårtan blir 11-12 cm hög när jag använder moussefyllningar så kan den lilla plutten räcka till 8-10 personer ändå (även om jag bara räknar med att den ska räcka till 6 st max Tungan ute)

     
Svar på tråden Amatör-bagare. Tårtor, kakor, bullar mm