Inlägg från: passionsblomman |Visa alla inlägg
  • passionsblomman

    Ingång i kyrkan!!!?????

    Krissem skrev 2011-11-08 23:42:26 följande:
    Men när man jämför en handling med att bära hakkors så insinuerar man ju att man tycker att det inte bör vara tillåtet.
    Verkligen inte!
    Man insinuerar ingenting som helst i den vägen. Jämförelsen gäller vad man som sändare skickar ut för signaler och att man knappast kan bestämma själv hur man vill att symbolen/symbolhandlingen ska uppfattas av mottagarna. Exemplet med hakkorset är tydligt därför att det är en symbol vi alla känner till och får tydliga associationer till.

    Att man tar upp en symbol som används av mörka krafter i världen, innebär inte att man jämställer brudöverlämning med att var nazist. (jo, det har hänt att brudar blivit helt hysteriska och vrålat "personangrepp personangrepp! när samma exempel tagits upp förr) För övrigt tror jag de flesta debattörerna här, är rädda nog om vår åsiktsfrihet, att faktiskt inse att man tom får tycka som nazisterna gör, hur fruktansvärt det än är, det de tycker.

    Däremot är jag inte alls lika övertygad om att de som vill ha överlämning, faktiskt på allvar tycker att det är OK att någon annan inte gillar den grejen. 
    Jag får intrycket att man bara får tycka något om olika handlingar om man tycker att det är fint och underbart. 

    Överhuvudtaget tenderar man att målas ut som elak, missunsam, avundsjuk och illvillig och naturligtvis hård, negativ och tråkig, gnällig nedvärderande och insnöad, så fort man inte öser jubel och klingar i cymbalerna, kramar och dunkar i ryggen i precis alla frågor och trådar. Sakliga åsikter och kritik, tas sällan väl emot, ens när den eftrfrågas i TS. Fast ofta är det inte TS utan någon annan som blir arg.

    Jag är glad att jag har förmånen att omges av vänner som inte fluffar min värld på det sättet. Som ger mig nyanser och infallsvonklar jag annars skulle blivit utan. 
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Lissie84, jag håller med dig. Tonen är sannerligen ganska bitsk. Förvånad Särskilt när man läser dina omdömen om alla sammantaget, rätt över en och samma kam, som har en åsikt i överlämningsfrågan. Ord och inga visor. Men ingenstans något jag känner igen mig i som människa.

    Jag tycker det är ganska slående och uppenbart att just vi som inte gillar överlämning, får ta rätt ordentliga slängar av sleven i fråga om just personliga omdömen om hudana vi ÄR.
    Detta inte sällan av samma personer som annars säger sig stå för att alla får tycka som de vill och att man ska vara snälla mot varandra.

    Hur du är som person har jag ingen aning om och var din bildnings och intelligensnivå ligger vet jag heller inte. Jag tycker det är ointressant i sammanhanget, eftersom det är en sakfråga som diskuteras. Men att det där sammanfattade omdömet är väl utbroderat med pikar, nidbilder och egna tillägg och förvanskningar, är ju fullt tydligt.

    Jag tycker inte att den här sortens antaganden bidrar till debatten, annat än att ännu en person säger "dumma dej, du är så överlägsen och arrogant". Det vore mycket mer intressant att läsa inlägg som handlar om hur man ser på symbolhandlingar och ta del av värdegrunder, val och syften och motiv till varför vi alla gör på olika vis.

    Nog måste det väl ändå vara möjligt att inse, att det är OLIKA människor, med olika anledningar och bevekelsegrunder, som inte gillar överlämning, precis som det är olika individer som vill ha det? Det är faktiskt inte ett krig som pågår, utan en debatt runt ett fenomen som blivit vanligare i samhället på senare år, och som olika personer reflekterar över.

    Är inte det bra? Generellt sett, så borde det väl vara positivt att vi noterar olika förändringar och diskuterar dem medan de pågår. Tillåt mig reflektera. Tillåt mig diskutera, tycka och tänka. Utan att jag måste vara allvetande. För att jag ska kunna utvecklas och hålla hjärnan i form. För att jag inte ska ta åsikter och friheter för givna. För att jag ska ha chans att lära och veta nytt. För att jag inte ska vara en ö, utan en medmänniska. Med eller utan utbildning.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman

    Krissem, jag inser det svåra i att använda något som helst exempel där nazism eller andra saker som väcker starka känslor riskerar att göra att folk bara ser rött. I den bemärkelsen är hakkorssymbolen ett dåligt exempel att ta, eftersom det ganska troligt finns någon som inte kommer att se vad det egentligen är man vill göra för jämförelse.
    Det går att hitta mindre brännande exempel.

    MEN, jämförelsen som sådan, att man när det gäller etablerade symbolhandlingar, inte är så fri att fylla dem med eget värde och innehåll som många vill tro, är däremot helt klockren. och jag tror-tvärtemot vad jag påstås tro- att de flesta medlemmarna här har begåvning nog att kunna förstå vad det är som menas, bara man läser och tänker efter lite iannan man trycker på kränkt-knappen.
    Det går att förstå det som det är menat.

    Varför det skulle vara logskt att dra slutsatsen av exemplet, att man tycker brudöverlämning skulle förbjudas, däremot, det förstår jag inte. Att symboliken i hakkorsets fall, är så stark att den numera blivit förbjuden att bära, understryker ju egentligen bara hur mycket det vi faktiskt gör och visar ute bland folk, faktiskt betyder.

    När det gäller att göra skillnad, så tror jag faktiskt att de samtal som förs bland de små människorna, på vardagsbasis, betyder mer i förlängningen än de stora åthävorna i offentliga talarstolar.
    Jag vet att det gör skillnad för hur resonemang förs och hur tankeprocesser sätter igång. Om det gäller våra "rollspel" i samband med bröllop, i våra hem, på arbetsmarknaden, i våra sexliv eller vart det nu var må, spelar ingen roll. Alla plan och alla områden i våra liv är viktiga och få saker vi gör, gör vi av en slump.
    Särskilt numera, då de enskilda brudparens individuella val och unika utformning av sina bröllop (och vidare inredande av hem, skapande av karriär, planerande av familj etc) är så otroligt viktiga för oss.  Allt ska liksom "verkligen vara vi". Då finns det nog ganska ofta anledning att fundera över vad som egentligen är "vi" och varför?

    Jag funderar ofta över varför jag gör och tycker och tänker som jag gör. Och hur jag faktiskt gör, tycker och tänker, har-tack och lov-ändrats över tid. Jag formas av det samhälle jag lever i, och därför anser jag att det är viktigt att jag också själv deltar. Därigenom formar även jag. Också i så små saker som att säga vad jag tycker och tänker i små frågor på ett bröllopsforum. Och, många små diskussioner, på många små ställen, gör att saker förändras.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Mahy skrev 2011-11-10 13:45:57 följande:
    Inte bara det, i min stad kan man endast gifta sig borgligt på vardagar mellan kl 8-15 med max tio vittnen...och vill man gifta sig på vintern blir det plötsligt rätt dyrt om man inte vill ha en vigsel och mat i samma lokal...


    Det visste jag inte. Vilken begränsning!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Krissem skrev 2011-11-10 13:09:47 följande:

     Däremot förvånar det mig att det finns numera gifta, före detta bröllopsplanerare, (försöker inte peka ut någon särskild här) som verkar dyka upp i varenda tråd för att pressa på oss nykomlingar sina väl inrepeterade åsikter.


     


    Det här förvånar mig.
    Jag tycker det är oerhört begränsande och tråkigt. Det är sällan jag ser inlägg sm faktiskt försöker mota bort folk från forumet. Men ibland händer det. Ibland försöker man skicka folk till Familjeliv--för att man tycker en trådstart "inte hör hemma på BT". Titt som tätt sjunker argumenten till "stick härifrån och skaffa dig ett riktigt liv". Ganska ofta uppmanas man "att ägna sig åt något som gör riktig skillnad istället för att tjafsa här". Då handlar det om enskilda sakfrågor, som överlämning eller något annat som berör jämställdhet eller vad som helst där den irriterade tycker att "men det finns väl ändå det som är värre, sluta upp att hålla på". Ibland har det gått till rena personangreppen med väldigt grova ord, som den gången då "alla jävla håriga feminister satt med spett i röven".

    Men, att folk finns på BT utan att vara gifta, utan att planera bröllop, med helt andra orsaker än att de letar stöd råd och tips för sin planering, och att många hänger kvar efter att de har gift sig-jag förstår att det kanske är förvånande i början. Men hänger man i lite trådar här ett tag, så tycker jag man borde märka att här finns vänskaper, umgänge och intressen utöver just bröllop? Och kanske borde man också inse, att det är väldigt bra för forumet, som då har fler medlemmar, blir mer attraktivt för annonsörer och då går med bättre vinst, kan utvecklas och fortsätta finnas?

    Att reducera andras åsikter till att vara "väl inrepeterade" och dessutom påstå att de uttrycks i avsikt att pressa någon annan, är ganska överlägset. Som när den lilla 22-åriga snärtan på mitt jobb sa "kärringar som fyllt 30 ska inte gå ut på krogen. De är bara pinsamma. När man är så gammal är det dags att fatta att det är färdigdansat"

    Nej, Krissem, du pekar inte ut någon enskild. Det är värre än så. Du pekar ut en hel grupp medlemmar-nämligen alla som är oförskämda och patetiska nog att uppehålla sig här utan att vara i färd med att planera eget bröllop. Det blir, om man räknar efter, ganska många. Det är helt tydligt att förutom att det förvånar dig att vi finns här, så anser du också att det vore mycket bättre om vi inte gjorde det.
    Den gången jag senast såg den åsikten, var i en anonym tråd där TS undrade hur det skulle bli trevligar på BT. Ja, inte tror jag det blir trevligare för att enskilda medlemmar försöker få andra att hålla tyst-eller helt hålla sig härifrån.

    Jag är inte personligen och ensam utpekad av dig. Men jag är med  bland dem du pekar ut. och du får mig verkligen inte att känna mig välkommen. Mina åsikter känns inte alls lika välkomna eller fria att uttrycka som dina. Du förbehåller dig rätten att raljera och ironisera över både hur du tycker jag och andra är som personer, och hur våra åsikter uttrycks. samtidigt som vi andra automatiskt blir elaka i dina ögon, redan genom att alls vara här och ens uttrycka en åsikt. Det är, i min värld rätt anmärkningsvärt. Framförallt eftersom du inte tycks märka det själv.

    Och ja. Det här var helt OT, men jag anser att det du säger behöver bemötas, för det har elevans för alla diskussioner här, totalt sett.
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Mahy skrev 2011-11-10 14:16:29 följande:
    Ja det var inte så roligt att upptäcka det...Speciellt inte när vi hade blivit lovade en lokal som skulle finnas i närheten av festlokalen och plötsligt inse att den är bokad!!!? att flyttar vi datumet åker vi på en straffavgift på 7,500 tusen....och det enda alternativet är att gifta sig dagen innan eller ha en kyrklig vigsel...Tog ett tag innan jag smälte att jag skulle gifta mig i svenska kyrkan :) Men nu är jag glad, och jag tror på gud så det känns inte så dumt, och vi har hittat en fantastisk präst som godkänner Brudöverläming och tyckte det skulle bli jättevackert! han godkände till och med att avsluta med en kyss....(fy och usch på mig, får jag smisk nu?) Så nu får vi en vacker svengelsk cermoni :)

    men helt ärligt anser jag att det är helt under all kritik att man endast kan gifta sig på vardagar, det känns lite som att det är en antagande att vill jag gifta mig borgligt vill jag göra det så enkelt och i skymundan som möjligt!
    Det är verkligen dåligt att inte kunna ge bättre vigselservice än så tycker jag!
    Det verkar oerhört förlegat. Det behövs en uppdatering i din stad på vad vigsel är för folk idag och att det borgerliga långt ifrån står för "mindre" eller "enklare" eller ens "snabbare" än det kyrkliga alternativet.

    Vad gäller kyssar i kyrkan, så brukar det faktiskt inte vara någon som har något emot den där kyssen. Det är bara det att den inte ingår i själva ritualen, just "and now you may kiss the bride". Utan prästen brukar vanligtvis utgå ifrån att om folk vill kyssas, så kan de göra det på eget initiativ. Möjligen med en lite diskret hint, om brudparet är tok-nervösa. menannars välomnas nog pussande av de flesta. Även om den gamla Svenska traditionen är kyssen på kyrktrappen efteråt. Det är väl utmärkt att ta chansen till båda?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
  • passionsblomman
    Mahy skrev 2011-11-10 14:33:24 följande:
    Jag är riktigt besviken helt ärlig, men jag borde vetat om det min moster gifte sig för 3-4 år sen och de gifte sig i kyrkan vilket jag reagerade starkt på eftersom hon är rätt anti kyrkan, men glömde väl helt enkelt bort det. och ajg anser att det är lite smått nedlåtande mot de som vill gifta sig borgligt som att det vore mindre värt på nåt sätt,
    Det förstår jag! Helt obegripligt hur man kunnat missa utvecklingen? Vet  inte alla idag att skillnaden mellan borgerligt och kyrkligt helt ligger i om man vill ha den kristna delen med eller inte? Uppenbart har hela din stad missat det i varje fall. Riktigt riktigt dåligt! Och omodernt om något. Skriv en insändare i lokalblaskan!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
Svar på tråden Ingång i kyrkan!!!?????