Inlägg från: Mahy |Visa alla inlägg
  • Mahy

    Ingång i kyrkan!!!?????

    Jag kommer bli överlämnad av min far, jag är britt, och att inte bli överlämnad av min far skulle ses som en tydlig markering av mig att pappa och jag inte är sams! Pappa försökte förklara för vår släkt att i Sverige gör amn inte så men det gick inte in utan istället frågar alla om vi är osams... Detta gäller sjklart inte alla brittiska familjer utan i min fungerar det så.

    Jag tog beslutet att eftersom jag alltid sett det som självklart att pappa ska lämna över mig och inte ens visste om den svenska traditionen så kommer pappa lämna över mig. jag förklarade för prästen att detta betyder mycket för mig och jag ville att vissa delar av mitt bakgrund skulle finnas med i vår vigsel för annars skulle det kännas fel för mig, vilket han respekterade och har gått med på både kyss och överlämnaden :) Vilket jag vet att just denna präst är starkt emot. Men eftersom han förstod att jag ville att vår vigsel skulle vara lika mycket jag som min M2B så tyckte han det var ok.

    MEN, skulle jag varit svensk skulle jag gått in med min sambo då jag tycker att tradtionen att gå in tillsammans är grymt mycket vettigare! Och jag anser att man bör värna om sin egen tradition och inte bara titta på andras.

  • Mahy
    Soldemor skrev 2011-11-10 13:30:15 följande:
    Antaglien för att man vill ha kyrkorummet för att det är vackert, för att det är tradition o s v. Men som du skriver, man glömmer (förtränger?) att man, om man väljer kyrklig vigsel, faktiskt är del av något så mycket större, än ens egna önskningar.
    Inte bara det, i min stad kan man endast gifta sig borgligt på vardagar mellan kl 8-15 med max tio vittnen...och vill man gifta sig på vintern blir det plötsligt rätt dyrt om man inte vill ha en vigsel och mat i samma lokal...
  • Mahy
    passionsblomman skrev 2011-11-10 13:53:08 följande:


    Det visste jag inte. Vilken begränsning!
    Ja det var inte så roligt att upptäcka det...Speciellt inte när vi hade blivit lovade en lokal som skulle finnas i närheten av festlokalen och plötsligt inse att den är bokad!!!? att flyttar vi datumet åker vi på en straffavgift på 7,500 tusen....och det enda alternativet är att gifta sig dagen innan eller ha en kyrklig vigsel...Tog ett tag innan jag smälte att jag skulle gifta mig i svenska kyrkan :) Men nu är jag glad, och jag tror på gud så det känns inte så dumt, och vi har hittat en fantastisk präst som godkänner Brudöverläming och tyckte det skulle bli jättevackert! han godkände till och med att avsluta med en kyss....(fy och usch på mig, får jag smisk nu?) Så nu får vi en vacker svengelsk cermoni :)

    men helt ärligt anser jag att det är helt under all kritik att man endast kan gifta sig på vardagar, det känns lite som att det är en antagande att vill jag gifta mig borgligt vill jag göra det så enkelt och i skymundan som möjligt!
  • Mahy
    passionsblomman skrev 2011-11-10 14:22:38 följande:
    Det är verkligen dåligt att inte kunna ge bättre vigselservice än så tycker jag!
    Det verkar oerhört förlegat. Det behövs en uppdatering i din stad på vad vigsel är för folk idag och att det borgerliga långt ifrån står för "mindre" eller "enklare" eller ens "snabbare" än det kyrkliga alternativet.

    Vad gäller kyssar i kyrkan, så brukar det faktiskt inte vara någon som har något emot den där kyssen. Det är bara det att den inte ingår i själva ritualen, just "and now you may kiss the bride". Utan prästen brukar vanligtvis utgå ifrån att om folk vill kyssas, så kan de göra det på eget initiativ. Möjligen med en lite diskret hint, om brudparet är tok-nervösa. menannars välomnas nog pussande av de flesta. Även om den gamla Svenska traditionen är kyssen på kyrktrappen efteråt. Det är väl utmärkt att ta chansen till båda?
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jag är riktigt besviken helt ärlig, men jag borde vetat om det min moster gifte sig för 3-4 år sen och de gifte sig i kyrkan vilket jag reagerade starkt på eftersom hon är rätt anti kyrkan, men glömde väl helt enkelt bort det. och ajg anser att det är lite smått nedlåtande mot de som vill gifta sig borgligt som att det vore mindre värt på nåt sätt,
  • Mahy
    passionsblomman skrev 2011-11-10 14:40:20 följande:
    Det förstår jag! Helt obegripligt hur man kunnat missa utvecklingen? Vet  inte alla idag att skillnaden mellan borgerligt och kyrkligt helt ligger i om man vill ha den kristna delen med eller inte? Uppenbart har hela din stad missat det i varje fall. Riktigt riktigt dåligt! Och omodernt om något. Skriv en insändare i lokalblaskan!
    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Jag har faktiskt funderat på det, för även om det nu var okey att gifta sig på helgen är det under all kritik att man inte kan ha med mer än 10 personer! inkl brudparet....Jag blev helt chockad när jag ringde stadshuset och de informerade att det finns bara två ställen man kan gifta sig på, Det är då man ångrar att man valde vintern att gifta sig på!
Svar på tråden Ingång i kyrkan!!!?????