• Aniara4

    Hur vet man vad som är smygreklam?

    En sajt som har så många medlemmar som alla (nästan) går i giftastankar måste vara en riktig guldgruva för bröllopsföretagare som vill annonsera. Festlokaler, cateringföretag, fotografer, florister, frisörer, musiker, konditorier, biluthyrare... det är här de vill synas. Det finns möjligheter att annonsera, och det tycker jag är bra. Att annonser tickar förbi nere i kanten stör mig just här inte alls, eftersom det i regel är tjänster jag är intresserad av. (Ja,inte nu längre då eftersom jag redan är gift, men när jag började leta var det faktiskt ganska bra att få förslag från annonsörerna även om jag i slutänden valde ett annat företag för det mesta.)

    Men marknadsföringsbranchen har ändrats. Folk har blivit "savvy" och gillar inte reklam. Så företagen försöker hitta andra vägar, och allra hetast är att sprida positiv information om företaget via sociala nätverk. Folk som rynkar på näsan åt en reklamannons blir intresserade om en kompis säger att något är bra. Även om kompisen bara är ett anonymt nick på ett forum.

    Därför ser man då och då inlägg här på BT som är mer eller mindre suspekta. En del är lika uppenbara som ett maskinöversatt phishing-mail, och de blir snabbt rapporterade och borttagna. Men en del är mer subtila. Ofta vet man inte säkert om ett inlägg är fejk eller inte,man får bara en diffus känsla av att det klingar lite falskt.

    Jag tycker det här är ett dilemma. För det är en väldigt bra funktion av BT att man kan utbyta erfarenheter och tipsa eller avråda andra. Man måste kunna säga att man är jättenöjd med sin håruppsättning och tala om vem som har gjort den. Man måste kunna fråga om någon vet var man får den godaste tårtan i Skövde, och få olika förslag och recensioner.

    Men vi vet också att det förekommer att företag erbjuder rabatt om man talar väl om dem på BT, och det är sannolikt att en del företagare själva registrerar sig och låtsas vara en nöjd kund. Det här gör att det är svårt att lita på sina med-medlemmar och det de säger.

    Själv är jag mer benägen att lita på användare som jag sett delta i andra diskussioner och "känner", och mindre benägen att lita på någon som registrerat sig fem minuter innan de skrev sitt hyllningstal till ett visst företag, och inte verkar ha något annat att säga än just det. Men jag kan inte veta säkert. Det KAN ju faktiskt vara någon som gift sig och blev så överlycklig över en viss tjänst att h*n bara måste dela med sig till andra.

    Hur gör ni andra för att avgöra vad som är ett ärligt tips och vad som är smygreklam?

  • Svar på tråden Hur vet man vad som är smygreklam?
  • Aniara4

    Jag undrar också... Jag betvivlar inte att BT är bra på att upptäcka och radera uppenbara spam, eller inlägg som direkt bryter mot reglerna. Jag har flera gånger anmält såna inlägg och de har försvuniit direkt. Jag menar då av typen "Hej, vill du gå ner i vikt så testa superslimdieten.domän , den är fantastisk".

    Men om jag skriver att min frisör/makeupartist var helt fantastisk (vilket jag de facto har skrivit på några ställen), hur ska ni kunna veta om jag verkligen är så toknöjd som jag påstår, eller om frisören har erbjudit mig rabatt för att säga det? Eller om jag driver "Aniara bröllopsconsulting AB" och går till biblioteket och registrerar användaren "brudigabruden" och skriver ett inlägg där jag breder ut mig om hur fantastiskt proffsig och hjälpsam den där Aniara är? Och sen går till 7eleven och registrerar en ny användare som säger samma sak?

Svar på tråden Hur vet man vad som är smygreklam?