• Aniara4

    Hur vet man vad som är smygreklam?

    En sajt som har så många medlemmar som alla (nästan) går i giftastankar måste vara en riktig guldgruva för bröllopsföretagare som vill annonsera. Festlokaler, cateringföretag, fotografer, florister, frisörer, musiker, konditorier, biluthyrare... det är här de vill synas. Det finns möjligheter att annonsera, och det tycker jag är bra. Att annonser tickar förbi nere i kanten stör mig just här inte alls, eftersom det i regel är tjänster jag är intresserad av. (Ja,inte nu längre då eftersom jag redan är gift, men när jag började leta var det faktiskt ganska bra att få förslag från annonsörerna även om jag i slutänden valde ett annat företag för det mesta.)

    Men marknadsföringsbranchen har ändrats. Folk har blivit "savvy" och gillar inte reklam. Så företagen försöker hitta andra vägar, och allra hetast är att sprida positiv information om företaget via sociala nätverk. Folk som rynkar på näsan åt en reklamannons blir intresserade om en kompis säger att något är bra. Även om kompisen bara är ett anonymt nick på ett forum.

    Därför ser man då och då inlägg här på BT som är mer eller mindre suspekta. En del är lika uppenbara som ett maskinöversatt phishing-mail, och de blir snabbt rapporterade och borttagna. Men en del är mer subtila. Ofta vet man inte säkert om ett inlägg är fejk eller inte,man får bara en diffus känsla av att det klingar lite falskt.

    Jag tycker det här är ett dilemma. För det är en väldigt bra funktion av BT att man kan utbyta erfarenheter och tipsa eller avråda andra. Man måste kunna säga att man är jättenöjd med sin håruppsättning och tala om vem som har gjort den. Man måste kunna fråga om någon vet var man får den godaste tårtan i Skövde, och få olika förslag och recensioner.

    Men vi vet också att det förekommer att företag erbjuder rabatt om man talar väl om dem på BT, och det är sannolikt att en del företagare själva registrerar sig och låtsas vara en nöjd kund. Det här gör att det är svårt att lita på sina med-medlemmar och det de säger.

    Själv är jag mer benägen att lita på användare som jag sett delta i andra diskussioner och "känner", och mindre benägen att lita på någon som registrerat sig fem minuter innan de skrev sitt hyllningstal till ett visst företag, och inte verkar ha något annat att säga än just det. Men jag kan inte veta säkert. Det KAN ju faktiskt vara någon som gift sig och blev så överlycklig över en viss tjänst att h*n bara måste dela med sig till andra.

    Hur gör ni andra för att avgöra vad som är ett ärligt tips och vad som är smygreklam?

  • Svar på tråden Hur vet man vad som är smygreklam?
  • Dejli

    Jag blir alltid misstänksam när företaget nämns direkt i rubriken... är det av en gammal "kändis" så bryr jag mig inte, men är det av en användare jag inte alls känner igen så börjar varningslamporna blinka. Å andra sidan så brukar "kändisarna" veta hur det funkar och vara klyftigare än så...

    Samma sak om en användare inte deltar i andra diskussioner än just detta ämne (säg musiker) och bara hyllar en och samma artist och inte nog kan tala om hur nöjda de är.

    Om många användare snart efter trådstart går in och håller med TS om vilken fantaaaastisk artist det är, och gärna har likartade användarnamn och/eller avatarer och ofta är väldigt nystartade också.

    Det brukar också märkas om "tipsaren" tar kritik personligt, då är det nåt fuffens också... om jag är skitnöjd med sångerskan Anna Andersson, som jag inte känner personligen, så går jag ju knappast till personangrepp om någon inte gillar henne eller tycker att inlägget är misstänkt. Däremot om det är Anna Andersson själv som är TS eller medlem av doa-kören så blir stämningen gärna hetsk.

  • Forumvärd

    Hejsan!

    Det kan vara svårt för er medlemmar att avgöra om det är reklam eller inte.
    Misstänker ni att det rör sig om det så anmäl det för då kan vi granska ärendet.
    Vi har bra möjligheter att avgöra det

  • Sörön10
    Forumvärd skrev 2011-10-21 12:40:40 följande:
    Hejsan!

    Det kan vara svårt för er medlemmar att avgöra om det är reklam eller inte.
    Misstänker ni att det rör sig om det så anmäl det för då kan vi granska ärendet.
    Vi har bra möjligheter att avgöra det
    Förlåt en nyfiken fråga, men vad är det för möjligheter? (Är oteknisk själv och uppriktigt intresserad!)
  • Aniara4

    Jag undrar också... Jag betvivlar inte att BT är bra på att upptäcka och radera uppenbara spam, eller inlägg som direkt bryter mot reglerna. Jag har flera gånger anmält såna inlägg och de har försvuniit direkt. Jag menar då av typen "Hej, vill du gå ner i vikt så testa superslimdieten.domän , den är fantastisk".

    Men om jag skriver att min frisör/makeupartist var helt fantastisk (vilket jag de facto har skrivit på några ställen), hur ska ni kunna veta om jag verkligen är så toknöjd som jag påstår, eller om frisören har erbjudit mig rabatt för att säga det? Eller om jag driver "Aniara bröllopsconsulting AB" och går till biblioteket och registrerar användaren "brudigabruden" och skriver ett inlägg där jag breder ut mig om hur fantastiskt proffsig och hjälpsam den där Aniara är? Och sen går till 7eleven och registrerar en ny användare som säger samma sak?

  • Chicita

    Vet inte hur avancerad teknik dom använder här, men om dom sparar loggar med anmälda inlägg så kan dom dels jämföra språkbruket (om flera nystartade användare använder samma språk, samma punktuering mm när dom lovordar samma företag, så är det troligtvis samma person som skriver.) 
    Även om man försöker ändra sitt sätt att skriva så är det svårt, vissa saker är invanda och väldigt avslöjande.
    Speciellt om det körs genom ett program som kollar sånt.
    IP-nummer var ju också en rätt bra grej förut. Men i stort sett värdelöst i dag eftersom det är så enkelt att byta IP eller surfa genom en proxy server.

    Eftersom jag inte har tillgång till loggar och IP-nr på den här siten så går jag ju som alla andra på magkänslan när jag tycker att det luktar reklam. Jag har övat upp en rätt bra magkänsla på "min" sida där jag kan bekräfta mina misstankar ibland via exempelvis IP-nr och annat. 
    Någon fråga jag ofta stöter på där är "varför får XX komma tillbaka hit när ni kickat ut denne"?
    Jo för att personen inte "får", den gör det ändå... Att blocka IP-nummer är helt värdelöst liksom, på samma sätt som det oftast inte hjälper när man ska bedöma om det är samma person bakom två olika konton. Om inte personen är en teknisk idiot som inte förstår hur man gör när man byter IP-nummer förståss Flört 

    Men jag går alltså efter magkänslan här.
    En ny person som lovordar ett företag eller en person och sen inte deltar i diskussionen efteråt... Det är misstänkt för mig. Samma om en person letar på varenda tråd som har det minsta med ämnet att göra (oavsett hur gammal den är) för att skriva om det här fantastiska, men sen inte deltar i andra diskussionstrådar känns också misstänkt.
    Jag har av erfarenhet lärt mig att om något låter för bra så är det troligtvis för bra också.
    Även om jag är extatiskt nöjd över många av de företag och personer jag samarbetade med under vår dag och rekommenderar dom vitt och brett, så finns det negativa saker med dom också. Antingen var priset lite högt, men det var värt det för oss. Eller dom kanske var sena, även om dom sen tog in tiden och gjorde ett superjobb.. eller...
    Det finns alltid två sidor av ett mynt.

    Personer som hoppar in i trådar och vildsint försvarar trådstartaren eller företaget / personen i TS gör också att jag drar öronen åt mig. Ofta är dessa inte aktiva i andra trådar heller, utan nystartade eller vilande som bara dyker upp just för att försvara någon/ något... 

    Viral marketing blir mer och mer vanligt. Och speciellt enskilda firmor och små företag använder sig av sådant i allt större utsträckning.
    Det jag tror är bäst att göra är att anmäla allt man misstänker. För ju mer anmälningar dom får in, destå större grundplåt (databas - om dom samlar allt sånt på ett ställe för framtida referenser) får dom att jobba med. Och destå säkrare kan dom vara på om det är fejknick/ tillfälliga nick som gör reklam eller om det är verliga medlemmar som är nöjda på riktigt.

  • Trivia

    Att man som privatperson rekomenderar någon utan att någon har frågat om råd tycker jag är lite skumt och tolkar jag som att det mest troligt är smygreklam. Vilket gör att jag ser företaget/företagaren som mer eller mindre oseriös och tveksam till att anlita.
    Även om man är jättenöjd med något så startar man väl inte en tråd på ett forum om det? Skulle inte jag göra i alla fall.
    Speciellt när TS dumförklarar läsarna genom att gång på gång förklara hur fantastisk personen eller företaget är.
    Som att jag inte skulle vara kapabel till att avgöra det själv. Om man rekomenderar något sakligt så okej. Det är när superlativen börjar hagla som jag drar öronen åt mig...
    Precis som när folk i annonser där de säljer sin brudklänning måste skriva hur fin och vacker den är. Ja det hoppas jag verkligen att de inte köpte en klänning som de tyckte var ful... men jag kan själv avgöra om jag tycker att en klänning är ful eller fin. Kommer defenitivt inte att ändra åsikt för att någon annan säger att den är fin...

  • Chicita

    Tja nog finns det många här som har startat trådar om "min underbara dag" och sen listat alla jätteduktiga företag / personer som hjälpte dom att få en så bra dag...

    Men det är en annan sak än att göra en tråd om en person / ett företag där allt som skrivs är rosaskimrande underbart och perfekt som sagt Glad 

  • Trivia

    Ja, så är det ju. Att skriva om sin dag är ju trevligt och kul för andra att läsa. Men då är det ju själva upplevelsen av dagen som man vill läsa om...

    Men när man liksom ska "pracka på" folk olika saker så känns det skumt. Det är väl inte fel att skriva "maten fixade xxxx och det blev jätte bra". Men det känns lite överdrivet om man måste skriva "ni bara måste beställa maten från xxxx nästa gång, de är såååå proffsiga och duktiga, finns iiiiingen som är så bra som de"...typ...

  • Chicita
    Trivia skrev 2011-10-21 21:55:52 följande:
    Ja, så är det ju. Att skriva om sin dag är ju trevligt och kul för andra att läsa. Men då är det ju själva upplevelsen av dagen som man vill läsa om...

    Men när man liksom ska "pracka på" folk olika saker så känns det skumt. Det är väl inte fel att skriva "maten fixade xxxx och det blev jätte bra". Men det känns lite överdrivet om man måste skriva "ni bara måste beställa maten från xxxx nästa gång, de är såååå proffsiga och duktiga, finns iiiiingen som är så bra som de"...typ...
    Ja då börjar varningsklockorna ringa
Svar på tråden Hur vet man vad som är smygreklam?