• Daludd

    Maten kostar 425kr/person känns 225 kr okej som kuvertavgift för gästerna?

    Hej!

    Både ni som är för och ni som är mot kuvertavgift - vad tycker ni?
    Vi är unga och kommer gifta oss nästa år om datum finns lediga för oss på höstkanten.
    Vi har ingen möjlighet att ha alla gäster som vi känner att vi måste ha med, om vi inte får lite hjälp. Det är 65 gäster och är mestadels familj men också en del närmare vänner som vi vill dela dagen med.

    Vi vill ha en middag, och det kommer bli buffé för att vi ska spara in så mkt som möjligt - det kommer dock vara i lokal med personal - för att vi ska slippa städa och hålla på på vår dag.

    Vi har hittat ett ställe där vi kan få en fin buffé för dessa personer, där kuvertavgiften är 425 kronor per person. Då tänkte vi att om vi ber gästerna betala 225 kronor per person, så har vi möjlighet att betala resten med pengar vi har och pengar vi sparar från och med nu.

    Middagen kommer vara i stan där vi bor och där de flesta av våra vänner och vår familj bor. Som det är nu innebär det endast hotell för några personer som inte får plats hos diverse släktingar som finns här, och de har ekonomi till det.

    Vi tänkte inte be om några presenter utöver kuvertavgiften utan det är presenten i sig.

    Gästerna får alltså middag och bröllopstårta för pengarna. Dryck ingår inte i priset men vi tänkte betala för brudskål och något glas vin och avec kanske, om vi inte får hjälp av någon förälder för att det ska bli mer frikostigt. Vi bjuder alltså på alkohol i viss utsträckning också, men har inte fått pris på det än.

    Känns det här okej?
    JAg är personligen för kuvertavgift därför att jag tycker att det är smidigt för alla att slippa köpa present. Men jag vet att många är väldigt emot det och tycker att det är snålt och allt möjligt. Jag undrar vad både för- och motståndare tycker? Jag tänker själv som så att gästen ska få rimligt mycket för sin summa. Att räkna in våra klänningar eller nåt annat dumt känns som sagt bara urdumt - det handlar om kostnaden för maten och drycken och inget annat. 

  • Svar på tråden Maten kostar 425kr/person känns 225 kr okej som kuvertavgift för gästerna?
  • Daludd
    1700tal skrev 2011-10-18 13:57:32 följande:

    Det låter väl inte så farligt mkt men är det inte enklare att avrunda till 200 för enkelhetens skull?

    En sak bara, bjuder ni barn oxå? För då blir det ganska mkt pengar för familjer med flera barn... Om man nu ska jämföra det med en present. Lycka till!


    Ja 200 eller 225, lite beroende på hur ekonomin ser ut, det är ju iofs inte jättemycket pengar, men gör ändå skillnad då det blir ca 1700 kronor, men ganska lite för gästen. Men för mig är det ungefär samma sak, så om det känns okej med 200 eller 225 blir jag glad - om vi tar det ena eller andra beror nog på hur vi kommer vilja ha resten av festen. T.ex. om vi ska ordna vickningsmat (som alltså inte ingår i kuvertavgiften) och hur mycket alkohol vi vill ha möjlighet att bjuda på, vad tårtan kommer att kosta och så vidare. 

    Nej inga barn! :) 
  • Daludd

    Okej det känns billigare med 200, då kanske det är bättre att helt enkelt köra på 200.
    Att ta 195 eller 199 känns lite konstigt... ojämnt och jobbigt att räkna ihop på kontot och så vidare. Men spontant känns alltså 200 mycket bättre än 225 av vad jag märker av era kommentarer :)

    Inga barn ska vara med på festen, ingen särskild transport kommer krävas för att gästerna ska ta sig, någon är bjuden från grannstaden och om de inte kan komma förstår vi det men om de kan komma (de har barn som behöver barnvakt) kan de låna vår lägenhet och måste väl i så fall betala spårvagnsbiljetter men det kanske man kan tycka är okej.

    Det med kuvertavgift är så himla känsligt men jag tror inte att någon i vår krets egentligen skulle ta speciellt illa upp. Jag vet att en nära vän till mig inte alls tycker om kuvertavgifter men jag vet vad hon tycker och hon vet vad jag tycker och liksom, om dom vill och kan komma så får dom det, om dom inte kan så kan dom inte... Vi har ingen möhippa innan som ska kosta massa pengar.

    För mig känns det så knepigt dock, att någon skulle ta så illa upp, jag menar de betalar gladeligen inträde på valfri sunkig klubb i stan för 120 kronor liksom, ofta dessutom! Däremot håller jag med om att 50 % är vettigt, men eftersom vi ska bjuda på alkoholen, tårtan, kaffe och så vidare så blir det ändå inte över hälften av priset att ta 225.

    Däremot vill jag att alla ska tycka att det KÄNNS bra och jag vill inte argumentera med folk heller, utan det ska kännas spontant bra, och då tror jag att det är bäst att kanske ta 200 kronor. 

  • Daludd

    Jag har en jävel till svärmor som kan handskas med gästernas frågor, tror jag! Haha! :D

    Åh ja, men det är så synd liksom, att människor tar på sig så stora kostnader när det inte behövs. Vi kommer liksom inte ens köpa brudklänningar utan ha fina vita klänningar bara, som det ser ut nu... och jag vill ju att det ska vara avslappnat!

    Är rädd för att som du säger, få massa presenter ändå. Jag förstår att familjen vill ge men kommer säga åt dom att göra det en annan dag, inte där. Alltså det är ju så hemskt för dom som gör precis som vi ber och säger - inte köper present, och så är dom kanske i minoritet! Mår dåligt över det där. Får prata med familjen, som jag tror är största "risken" att få saker av ändå... ;)

    Jag hoppas att alla tar spårvagn och skiter i bilen så att vi kan festa ihop! haha :)
    Möhippa har jag ju ingen kontroll på såklart men vi är två tjejer och har massa gemensamma kompisar, så vi tänkte kanske förekomma dom och ordna en förlovningsfest eller nåt innan och be snällt om att få slippa möhippa :P 

    Kanske måste man verkligen TA I när man säger inga presenter, vi MENAR det liksom. För som sagt, jag tycker att 400-450 kr är alldeles alldeles lagom för ett par att spendera på vår bröllopskväll och det är inte rimligt att de ska komma med ännu mer... hm.
    Vet att vissa är oerhört kräsna med maten, lite därför buffé också kan vara bättre faktiskt, att man kan välja lite som man vill. Får hoppas alla är nöjda, ska försöka tillfredsställa så många som möjligt :) 

  • Daludd

    Vad skönt att ingen reagerat med "nej, fy vad hemskt!" i alla fall!

    Tack för era tankar :) Buffén är beskriven som en lite lyxigare buffé och i den ingår olika typer av potatis (fransk potatissallad och sen enkel dillpotatis) och t.ex. varmrökt lax, rökt kalkong och rostbiff - så tre olika typer av protein där. Sen ska det till vegetariska alternativ också.
    Men den verkar vara utformad så att man verkligen kan välja lite vad man tycker om. Som jag förstår det är den dock kall, är lite orolig att det inte ska vara så kul, då vi gifter oss i kanske september eller oktober... Å andra sidan har jag varit på trerätters serverad middag och fått maten kall och det är verkligen ingen trevlig upplevelse, så det känns bra att ha kallmat i buffén från början istället.

    Jaja, massa tråkiga tankar bara man själv bryr sig om ;)

    Jag tror att jag ska prata med mina vänner och berätta att jag t.ex. antagligen kommer gifta mig i en klänning som kostar 200 kronor, så att de får perspektiv på det där med att köpa nya kläder osv.



    Vi kommer inte spendera mycket alls på transport hit eller dit, eller massa dyra klänningar eller brudbuketter och liknande - det enda som kommer kosta mycket är just festen - för att vi ska få god mat, serveringspersonal och städning!

    Tror att ett infoblad är jättebra :) Jag vill liksom att alla ska komma finklädda men lite ledigt avslappnade inför dagen. Att middagen är dyr kommer liksom inte märkas direkt, det beror mest på att maten är god och att det är mitt i stan det handlar om.

    Vi får se om vi lyckas med detta :D
    Bröllopstorget är iaf så bra att ventilera på, man får lite koll på hur det fungerar i praktiken :) 
  • Daludd
    TheD skrev 2011-10-24 13:11:23 följande:
    Visserligen är jag inte direkt 'för' kuvertavgift men jag lämnar det åt sidan.

    Som..nu ska vi se..måste bläddra uppåt, jo som 1700-tal skrev så tror jag 200:- gör sig bättre än just den exakta udda summan 225:- Men du skrev att det beror på ekonomin och då är det så. Så länge det inte blir 223,50:- Flört
    Ja det verkar som att det ger en bättre spontan reaktion/känsla för de flesta, det kan vara mycket värt att ta fasta på det. :)
    Det blir 200 eller 225, inget krångel där emellan ;)
    BlomAnna skrev 2011-10-24 15:24:06 följande:
    Lite OT Klänningen du visade är välidgt fin får man vara så fräck att man frågar vart du hittat den?
     Det är en "festklänning" från nelly.com - man kan sortera efter färg och få fram alla vita klänningar. Tittat på många på det viset, men fastnade för sidenbanden i livet och spets/tyll i denna. Älskar sådana här klänningar med denna passform som sitter väldigt bra på mig. Ska hitta söta skor som passar också så blir det jättebra :) 199 spänn! 
Svar på tråden Maten kostar 425kr/person känns 225 kr okej som kuvertavgift för gästerna?