• Egalia
    Äldre 13 Oct 20:25
    53127 visningar
    89 svar
    89
    53127

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Jag läste just en tråd som handlar om att betala en resa eller ej för sin make (som tjänade mindre) och blev lite förvånad av kommentarerna. Flera personer ansåg att personen ifråga inte borde tänka i termer "mitt och hans" utan att hennes pengar också är hans pengar, trots att de inte har barn.  Detta fick mig att höja lite på ögonbrynen för jag tycker att det är självklart att min sambo har egna pengar som han själv har tjänat ihop som jag inte har någon rättighet till.

    I vårt förhållande har vi gjort så att vi bägge betalar in till ett gemesamt konto allt som man tjänar utöver detta får man behålla själv. Av kontot dras alla gemensamm räkningar och vi har även ett kort kopplat till det så att vi kan betala alla hushållsköp med kortet.  När vi bägge pluggade betalade vi lika mycket men nu när min sambo jobbar och jag pluggar betalar han en större till kontot. Dock har jag ingen tillgång till hans pengar och inte heller egentligen någon insyn i hans ekonomi.

    Detta fungerar ju ganska väl nu när vi har väldigt låga utgifter, bor i hyresrätt och inte har barn. Men kanske skulle det inte alls vara lika bra om det vore på annat vis...

    Jag undrar nu hur ni gör och hur ni har tänkt kring det här med ekonomin. Hur gör ni för att undvika konflikter i förhållandet? Vore kul med lite debatt (bara tonen är god!Glad Jag vet att pengar är väldigt känsligt för de flesta av oss)

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin
  • enamor­ados
    Äldre 17 Oct 12:55
    #61

    Roligt att läsa alla de former av ekonomiskt upplägg som man har.


    Jag och frugan har gemensam ekonomi, visserligen på skilda konton och bank (Jag gillar Swedbank och hon Handelsbanken) men vi delar på allt. Pengarna är våra tillsammans även om vi tjänar olika mycket. Ibland på affären är det bara en fråga om vem som har med sig plånboken :)

  • Egalia
    Äldre 17 Oct 19:40
    #62
    Frida87 skrev 2011-10-17 09:57:08 följande:
    Ja äktenskapspensionen är försvunnen eftersom makarna efter att de har gift sig fortfarande har sin "egen" ekonomi med endast en plikt om att hjälpa varandra, framtill eventuell skilsmässa eller dödsfall.

    Angaende din pappas sambo sa finns det en möjlighet för särkullbarn som star sin extra förälder nära att skjuta upp sitt arv. Da ärver man sin del fran pappan först efter det att även pappans sambo har dött. Pa det viset far man ut sitt arv för eller senare men man skonar sambon fran eventuell flytt och liknande. Tror även att man kanske kan göra detta endast till viss del men da bör man nog först kontakta en familjerätts-jurist.

    Min blivande mans mamma är i samma situation, da hon och hennes man träffades när de hade levt halva livet med nagon annan. Saledes har de inga gemensamma barn men är idag gifta. De har tydligen nagon försäkring som faller ut om ena parten avlider sa att den andra parten skall kunna stanna i deras gemensamma hem och ända lösa ut arvvingarna. Detta kan ju ocksa vara ett alternativ.  
    Tack för svar  {#emotions_dlg.flower}

    Så bra att man kan skjuta upp arvet (men dåligt egentligen att det inte ska vara något min pappa skulle kunna begära i sitt testamente utan måste bero på barnens goda vilja). Nu hoppas jag förstås att detta problem aldrig blir aktuellt och att både min pappa och hans sambo lever tills de blir minst 120 och dör lyckligt i varrandras armar! Glad

    Så bra med lite juridisk hjälp här på BT.  Juridiken är verkligen en jungel!
  • Aniara­4
    Äldre 17 Oct 20:23
    #63

    När vi ändå är inne på juridiken... Mamma och hennes sambo har inget samboavtal. Jag tror de båda två utgår från att om han skulle dö först så ärver hans barn huset rakt av. Sambos ärver ju inte varandra om man inte specifikt skrivit det i ett testamente (tänk bara på Stieg Larssons sambo!). Men finns det inte något som säger att man har vissa rättigheter om man har levt tillsammans ett visst antal år? Eller gäller det bara vid en separation?

  • Frida8­7
    Äldre 18 Oct 10:20
    #64
    Egalia skrev 2011-10-17 19:40:20 följande:
    Tack för svar  {#emotions_dlg.flower}

    Så bra att man kan skjuta upp arvet (men dåligt egentligen att det inte ska vara något min pappa skulle kunna begära i sitt testamente utan måste bero på barnens goda vilja). Nu hoppas jag förstås att detta problem aldrig blir aktuellt och att både min pappa och hans sambo lever tills de blir minst 120 och dör lyckligt i varrandras armar! Glad

    Så bra med lite juridisk hjälp här på BT.  Juridiken är verkligen en jungel!
    Jo det är klart att det känns lite jobbigt för dig nu när du gillar din svärmor.
    Men egentligen är regeln till för att skydda dig fran att din pappa eventuellt annars skulle kunna ge bort ditt arv eller förtjuta det, vilket nog inte hade uppskattats om du inte var sa förtjust i din svärmor.

    Din pappa kan för att skydda sin sambo skaffa försäkringar eller liknande som jag nämnde ovan.

    Jo juridik är ibland lite rörigt.. men kul när man kan det ;).
  • Frida8­7
    Äldre 18 Oct 10:37
    #65
    Aniara4 skrev 2011-10-17 20:23:46 följande:
    När vi ändå är inne på juridiken... Mamma och hennes sambo har inget samboavtal. Jag tror de båda två utgår från att om han skulle dö först så ärver hans barn huset rakt av. Sambos ärver ju inte varandra om man inte specifikt skrivit det i ett testamente (tänk bara på Stieg Larssons sambo!). Men finns det inte något som säger att man har vissa rättigheter om man har levt tillsammans ett visst antal år? Eller gäller det bara vid en separation?
    Vad jag vet, är inte specialiserad pa familjerätt men det ingar ju i utbildningen, sa syftar du till denna regel:
     

    14 § Det som återstår av samboegendomen, sedan avdrag gjorts för att skulderna skall täckas enligt 13 §, skall läggas samman. Värdet därav skall därefter delas lika mellan samborna.


    15 § I den mån det med hänsyn särskilt till samboförhållandets längd men även till sambornas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är oskäligt att en sambo när samlevnaden upphör skall lämna egendom till den andra i den omfattning som följer av 12-14 §§, skall bodelningen i stället göras så att den förstnämnda sambon får behålla mer av sin egendom. Är en sambo försatt i konkurs när bodelningen skall förrättas eller finns det andra särskilda skäl att inte dela sambornas egendom, skall varje sambo behålla sin egendom som sin andel.

    men regeln i 15 § syftar inte till att endast skydda sambor som har levt tilllsammans länge utan att skydda personer som har olika ekonomiska förhallanden och därför pa grund av längden har de olika rätt i samboegendomen. Tex. vid väldigt korta sambo-förhallanden där den ena sambon har bidragit betydligt mer till samboegendomen.
    Jag tror även att denna regel kan komma pa  fraga om man har barn ihop sa kan parten som skall ha barnet stadigvarande hos sig (normalt är ju dock delad vardnad) även fa behalla mer av samboegendomen. 

    Notera dock att samboegendom innebär detta och endast detta:


    Sambors egendom


    3 § Sambors gemensamma bostad och bohag ( detta betyder i stortsett hus och möbler) utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte annat följer av 4 eller 9 §.


    4 § I samboegendomen ingår inte
    1. egendom som en sambo har fått i gåva av någon annan än den andra sambon med det villkoret att egendomen skall vara mottagarens enskilda,
    2. egendom som en sambo har erhållit genom testamente med det villkoret att egendomen skall vara mottagarens enskilda,
    3. egendom som en sambo har ärvt och som enligt testamente av arvlåtaren skall vara mottagarens enskilda och
    4. vad som har trätt i stället för egendom som avses i 1-3, om inte annat har föreskrivits genom den rättshandling på grund av vilken egendomen är enskild.

    9 § Sambor eller blivande sambor får avtala om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte skall ingå i bodelningen. Genom ett nytt avtal får de ändra vad som tidigare överenskommits.

    Men som sagt om man har mer ingaende fargor skall man alltid fraga en som är specialist pa just familjerätt och dessa fragor. För att fa t.ex. ytterligare klarhet i vad 15 $ verkligen menar, detta eftersom det kräver genomgang av förarbeten och praxis.

  • Aniara­4
    Äldre 18 Oct 10:42
    #66

    Ok, tack. Men det gäller väl som sagt bara vid bodelning, alltså när man separerar?

    Jag har funderat på vad som händer om mammas sambo dör först. Såvitt jag förstår har hon då ingen som helst rätt till huset hon bott i i 20 år, utan det ärvs av hans barn som kan slänga ut henne omedelbums.

    Visserligen är det han som har betalat alla lån, reparationer osv, men hon har ju som sagt betalat hans mat under alla år. Jag tycker inte det är en schysst deal, men hon verkar inte inse det.

  • Frida8­7
    Äldre 18 Oct 11:01
    #67

    Man gör alltid en bodelning först oavsett om man dör eller separerar, det är samma när det gäller bade äktenskap och samboskap.

    Skillnaden är ju att i äktenskap räknar man all egendom som är gemensam (finns ju undantag men det kanske vi inte behöver ga in pa i detalj), medan man vid samboskap endast räknar samboegendomen (bostad och möbler). Ytterligare en skillnad är ju att makar med gemensamma barn ärver varandra... annars sa ärver ju särkullbarn sina föräldrar direkt utom vissa undantag som kan göras (läs inlägg 60).

    När sedan nagon dör sa gör man alltsa först denna uppdelning av egendomarna (bodelning), sambon far alltsa halva huset och halva bohaget om man inte gör nagot av ovannämnda undantag.
    Därefter sa tillfaller den avlidne sambons del i samboegendomen samt alla hans övriga egendomar, hans arvingar. För att ta exemplet med Stig Larsson ingar ju da alltsa inte författararvoden i samboegendomen och dessa arvoden tillfaller därför direkt den avlidnes arvingar om inget annat har testamenterats. 

    När det kommer till din mamma tror jag absolut hon kan ha del i halva huset  eftersom det har varit deras gemensamma bostad under en lang tid. Men för att vara pa säkra sidan (vilket man i juridiken alltid borde vara) kan ju antingen sambon skriva över halva huset pa din mor som en Gava under tiden som sambon forfarande lever eller att upprätta ett testamente. Det säkraste är att upprätta ett testamente om huset.

    Alternativt att han pratar med sina barn om deras syn pa att skjuta upp sitt arv enligt 3:9 Ärvdabalken, tror dock att denna regel endast gäller mellan makar.. sa det kanske blir ett bröllop för dem ocksa da först ;).

    Du kan berätta för din mamma om hur det ligger till rent juridiskt sa kanske de kan prata om det sinsemellan. Mer än sa kan du ju inte göra, det är upp till henne och hennes sambo hur de vill lösa fördelningen av tillgangarna.

    Ett annat alternativ är även försäkrings alternativet jag pratade om i inlägg nr. 60. Tror att ett sadant alternativ kanske även finns för sambor.

  • Cylt
    Äldre 18 Oct 21:06
    #68

    Vi har delad ekonomi, vilket funkar alla tiders för oss då vi har med oss helt olika saker in i vårt förhållande (min lägenhet, hans bil t.ex.) men sätter in en lika stor summa på vårt ICA-konto. De pengarna täcker mat, blöjor och sånt som går att hitta på ICA Maxi Då han tjänar mer än jag och jag är hemma (föräldraledig) med vår dotter, betalar han mer "runt omkring" grejer än jag gör (middagar ute, resor, nya större prylar etc) Jag har ett eget sparande och sparar även åt min son medan han sköter sparandet åt lilltjejen. Vi är gifta och har haft samma ekonomiska lösning sedan vi flyttade ihop.

  • Cylt
    Äldre 18 Oct 21:10
    #69

    Just det, alla fasta utgifter delar vi på, vi har slagit ut allting på 12 månader och han för över en summa till mig som täcker hans del, men egna räkningar (mobil, studieskulder, a-kassa) betalar var och en.

  • 123ost
    Äldre 18 Oct 21:22
    #70

    Jag röstade på näst sista svaret, passade bäst.

    Sambon tjänar mycket mer än mig, just nu har jag föräldrapenning så han betalar mer än mig. Vi lägger undan pengar till vårat gemensamma sparkonto och sedan har vi våra egna "fickpengar" men vi är inte alls noga med det utan skulle jag vilja köpa något så kan han betala och tvärtom. Så egentligen kan man säga att vi nästan har gemensam ekonomi, men ändå inte. Jag har ingen koll på hur mycket pengar han t.ex.

Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin