• Egalia

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Jag läste just en tråd som handlar om att betala en resa eller ej för sin make (som tjänade mindre) och blev lite förvånad av kommentarerna. Flera personer ansåg att personen ifråga inte borde tänka i termer "mitt och hans" utan att hennes pengar också är hans pengar, trots att de inte har barn.  Detta fick mig att höja lite på ögonbrynen för jag tycker att det är självklart att min sambo har egna pengar som han själv har tjänat ihop som jag inte har någon rättighet till.

    I vårt förhållande har vi gjort så att vi bägge betalar in till ett gemesamt konto allt som man tjänar utöver detta får man behålla själv. Av kontot dras alla gemensamm räkningar och vi har även ett kort kopplat till det så att vi kan betala alla hushållsköp med kortet.  När vi bägge pluggade betalade vi lika mycket men nu när min sambo jobbar och jag pluggar betalar han en större till kontot. Dock har jag ingen tillgång till hans pengar och inte heller egentligen någon insyn i hans ekonomi.

    Detta fungerar ju ganska väl nu när vi har väldigt låga utgifter, bor i hyresrätt och inte har barn. Men kanske skulle det inte alls vara lika bra om det vore på annat vis...

    Jag undrar nu hur ni gör och hur ni har tänkt kring det här med ekonomin. Hur gör ni för att undvika konflikter i förhållandet? Vore kul med lite debatt (bara tonen är god!Glad Jag vet att pengar är väldigt känsligt för de flesta av oss)

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin
  • Sara 120707

    Nudax:


    Förstår hur du resonerar MEN om den ena eller andra blir långtidsarbetslös, eller om era enskilda ekonomiska förutsättningar förändras drastiskt på något annat sätt. Hur gör ni då?


    Jag skulle tycka det kändes konstigt att helt plötsligt bli beroende av den andra om jag var van vid att ekonomin var helt delad. Vi baserar vår ekonomi på att saker kan hända och tycker att det ingår i nöd och lust. Sedan har vi inställningen att pengar kommer och går, ibland har man mer ibland mindre. Naturligtvis sparar vi undan pengar för en regnig dag.

  • Nudax
    Egalia skrev 2011-10-13 22:02:26 följande:
    Ja, jag tycker själv att det skulle kännas lite konstigt att t.ex handla kläder på min sambos bekostnad (vilket det skulle bli eftersom han tjänar 3 gånger så mycket som mig som bara har studielån).

    Däremot tycker jag att det är rätt att han bidrar mer till hushållet när han tjänar mer och det är nog möjligt att när jag inte längre har studielån kvar (men 6 månader kvar på mina studier) att han betalar alla kostnader vilket jag tycker är ok men samtidigt känns inte så roligt att bli försörjd (även om jag givetvis skulle göra det samma för honom).

    Och Ainara jag håller helt med dig. Det underlättar verkligen om man har samma inställning till ekonomi. Jag hoppas att det är något som alla blivande ej samboende brudpar har tänkt på!
    Precis! och jag är ju inte stenhård åt nått håll heller. Ibland kan han vilja hitta på nått jag inte har råd med, om han då erbjuder att betala för det så kan jag gå med på det ibland, så länge det känns bra för båda - hur man än gör - så är det ju det viktiga =)
  • Sara 120707

    Nudax:


    Hur gör ni om han vill gå ut och äta ofta och du inte känner att du har råd? Eller överhuvudtaget med gemensamma aktiviteter som kostar pengar?

  • Margaux

    Vi betalar in lika mkt på ett gemensamt konto där alla bokostnader och räkningar betalas från. Han betalar mycket av maten som vi köper och de allra flesta utsvävningarna som vi gör(typ som igår när vi var på restaurant och brände ett par tusenlappar). Han tjänar rätt mkt mer än mig. Jag betalar alla kostnader som rör bilen då den står på mig.
    Vi försöker vara överens om stora inköp och om vi om någon anledning vill köpa en väska eller en jacka för mer än 4-5000 så ska det diskuteras. Alla pengarna som hushållet tjänar är våra gemensamma, men vi har egna konton och inte någon direkt insyn i varandras dagliga ekonomi.

    Det fungerar fint för oss!

  • sofi 88
    Marylojs skrev 2011-10-13 20:57:50 följande:
    Jag fattar inte hur folk får det att funka utan gemensam ekonomi. Hur kan man ta sitt förhållande på allvar då? 
    Nu tycker jag som har delad ekonomi att det var lite hårda ord...
    Vårat förhållande är inte sämre än något annat bara för att inte vi lagt alla pengar i en gemensam spargris/plånbok. Vi älskar ju varandra lika mycket för det Förvånad

    När vi sen i framtiden skaffar gemensam ekonomi tror jag ändå vi kommer spara lite på varsitt håll. Mitt stora intresse är hästar och skulle hemskt gärna köpa en egen eller ta på foder under längre tid = mycket utgifter, och m2b älskar motorcyklar och han vill snart köpa en snart igen. Man måste ha utrymme för lite egopresenter även med gemensam ekonomi. Det är just den biten jag och m2b klurar mest på hur man naturligt lägger upp det.
  • Sara 120707

    Sofi:


    Men då har ni ju planer på att skaffa gemensam ekonomi. Varför isåfall om ni tycker det funkar lika bra med delad?

  • Doffan

    Vi har en blandning mellan delad och gemensam ekonomi.


    Min blivade ägde huset vi nu bor i innan vi träffades och lånet står på honom.


    Då han tjärnar mer än vad jag gör varje månad så tycker jag inte att det är rättvist att man delar allt rakt av.


    Det skulle betyda att mina pengar skulle vara slut efter att räkningar var betalda.


    Vi har gjort så att vi har våra egna privatkonton sedan sätter jag över en summa till honom varje månad som går till de gemensama räkningarna.

    Sedan sparar vi alla kvittorna när vi handlar mat och i slutet av varje månad går vi igenom det tillsammans och den som handlat för mer får pengar så att det blir rättvist.

    Vi har haft stora diskutioner  när de gäller pengar vilket höll på att göra så vi gick skilda vägar.


    Jag är en spara och min sambo en slösa vilket skulle göra att det skulle bli bråk hemma om vi satte in allt på ett konto och man sen ick locka som man ville.

    Men när vi tex äter ute eller hittar på andra aktiviteter så betala den ena eller den andra då är det inte så viktigt.

    Så har vi lagt upp det.. Rätt eller fel det är frågan men det passar för oss i nuläget.
    Hur det blir när vi gift oss och eventuellt skaffar gemensamt barn får vi se då (min sambo har en dotter på år sen tidigare)

    Jag klarar mig på mina pengar och han klarar sig på sina så vi behöver inte plocka av varandras =)

  • sofi 88
    Sara 120707 skrev 2011-10-13 22:21:36 följande:

    Sofi:


    Men då har ni ju planer på att skaffa gemensam ekonomi. Varför isåfall om ni tycker det funkar lika bra med delad?


    Jag tycker mer att det är fel att uttrycka sig som att förhållandet inte är lika seriöst om man inte har gemensam ekonomi. Vi har ändå levt såhär i 4 år snart och vill nog tro att vi är hyfsat seriösa så jag tyckte det var en korkad grej att slänga ur sig.

    Vi kommer skaffa gemensam ekonomi främst för att vi kommer ha ett stort gemensamt lån på hus, dit pengar kommer behöva läggas antar jag med renoveringar osv, då är det lika bra att ha gemensamt, dessutom vill vi ju ha barn och då tycker jag att det underlättar med gemensam ekonomi. Men i dagsläget så fungerar delad alldeles utmärkt.
  • Nudax
    Sara 120707 skrev 2011-10-13 22:11:40 följande:

    Nudax:


    Hur gör ni om han vill gå ut och äta ofta och du inte känner att du har råd? Eller överhuvudtaget med gemensamma aktiviteter som kostar pengar?


    Skrev det i inlägget strax ovan dig =) Att allt inte är svart eller vitt för oss utan just som du skriver, om han vill göra mer sånt som kostar pengar, ja då får han stå för det och då går jag med på det. Vi är inte ett sånt par som räknar på öret "nu är du skyldig mig 23,50" utan det är mycket mer avslappnat än så. Men just att jag betalar mina räkningar själv och han sina, vilket känns naturligt för mig.
  • Strawberry

    Allt mitt är ditt och allt ditt är mitt.. :) Vii ser allt som gemensamt men sätter in en lagom summa på våra egna konton varje månad med vad vi tyckervi har råd och lust med att slösa på onödiga saker som bio, fika osv samt utgifter vi kommer ha den månaden som bensin, skolböcker, busskort ex.Men vill någon köpa något dyrare, eller får slut på pengar, är det bara att gå in och plocka pengar från vårt spar MEN är det större inköp på flera tusen brukar vi nämna det för varandra innan vi handlar. Kanske den andre vet något som gör att vi borde vänta till nästa lön eller kanske vet vart vi kan köpa en bättre eller billigare. Men att vi har gemensam ekonomi betyder inte, som många verkar tro, att vi måste be om tillåtelse för att köpa saker...

Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin