• Ottema­rk
    Äldre 2 Feb 21:18
    53300 visningar
    89 svar
    89
    53300

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Ja det ser verkligen olika ut. :D

    Jag och min sambo är 22 år gamla men har varit tillsammans i 5 år och bott ihop i 4 år. Min sambo jobbar och tjänar ganska bra, jag studerar och har fullt studielån. Sambon har jobbat sedan tidiga tonåren och är väldigt duktig med ekonomi och har sparat mycket, medans jag inte har tjänat speciellt mycket pengar, och spenderat allt jag fått in, alltså inga besparingar alls. 

    Vi har alltid haft delad ekonomi, jag betalar maten och han betalar hyran. (det går jämt ut, billig hyra) Mina personliga utgifter står jag för själv och han för sina. Vi betalar i princip alltid för oss själva ute, han bjuder ibland, jag ibland. Sedan jag började studera så betalar han också elen.

    Jag kan ibland tycka att det känns lite orättvist att min ekonomi blir så knaper medans hans flyter på bra och kan spara mycket, mycket med tanke på att han har mycket färre räkningar ( fri företagsbil samt telefon), men det är ingenting jag vill lägga energi på att ta upp eftersom jag inte vill bli försörjd eller skapa konfikt. Han hjälper mig självklart om det behövs, tex så lånade jag pengar av honom för nya vinterdäck, dessa betalade jag tillbaka) 

    När vi sedan köper hus, gifter oss och skaffar barn så tänker jag att vi kommer ha gemensamt konto där vi sätter in en procentuellt lika stor summa av lönen och betalar alla fasta avgifter till hushållet med, som även fungerar som ett sparande (till resor och annat kul med familjen) för pengar som inte går åt, men att vi fortfarande har egna konton och sparanden (i den mån vi kan) till egna intressen. Min sambo håller på med bilar och jag med hästar och hundar, vilket gör att våra inköp kan bli ganska kostsamma, och för att undvika konflikter och avundsjuka så tror jag det kan bli bra. Vi får antagligen också ha ett gemensamt sparande till barnen, och huset.
    Så har iaf jag funderat, men ej pratat med sambon om det, han är inte så pratglad av sig ;)

Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin